XXI. Őszi Lipicai Lóárverés meghívó

Egyéb, Hírek

„Egy nemzetet lótenyésztésének virágzása nem csak gazdagít: erkölcseire s karakterére is hasznos béfolyással vagyon.”

Báró Wesselényi Miklós

 

Széchenyi gróf munkáját e ténymegállapítás szerzője segítette leginkább álmai, köztük az első hazai lóárverés megvalósításában is.

Lóárverés.

Évszázadok óta ünnep a lovasemberek számára, dátuma piros betűs helyet foglal el naptárunkban. Találkozóhely minden lószerető ember számára, legyen az tenyésztő, versenyző, vagy egyszerűen csak legnemesebb társunk szerelmese.

Dallos Andor igazgató úr két évtizede a lóárverések hiányát felismerve hívta életre több mint két évtizede a lipicai fajta árverését.

A fajtáét, mely évszázadok óta velünk harcol a történelem viharaiban, és egyszer sem hagyott cserben minket. Az egyik legnemesebb fajta, mely intelligenciájával, kitartásával, szerkezeti szilárdságával és mindenekelőtt teljesítményével kitűnik társai közül. A fajta, melyet több mint négyszáz esztendeje tudatosan tenyésztenek, mégis számolni kell vele napjaink lovassport megmérettetésein is.

Történelmi pillanatokban sem lesz hiány a hétvége során. 1945 után 2020. július 1-jén az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad falai között főnixként éledt újjá a magyar huszárság, a Magyar Honvédség Huszár Előkészítő Törzsének megalapításával. Az általuk képzett lipicai lovakról mindkét nap számot adnak a nagyközönség számára.

A pandémia tekintetében is történelmi időket élünk az árverés napjaiban, így történetében először online aukcióra is lehetőséget biztosítunk az érdeklődők számára.

Kérem, hogy eleink lóárveréseinek ünnepi hangulatában töltsék velünk e két napot, és csodálják meg önzetlen társainkat, a Bükk-hegység és a jó Isten ajándékát.

Last modified: 2020-10-15