Weinhardt Virág a Díjugrató Világkupa nagydíjának győztese

Egyéb, Hírek

11 ország 65 lovasa 119 lóval érkezett a Nemzeti Lovardába a november végén zárt kapuk mögött megrendezett CSI**-W Világkupára, ahol 15 versenyszámban mérték össze felkészültségüket a lovasok. A három versenynap során a magyar lovasok számos kiváló helyezést szereztek, Weinhardt Virág pedig nagyszerű hibátlan lovaglással megnyerte a nagydíjat.

A pénteki nap legmagasabb versenyszáma a 145 centiméterre kiírt hibaidős szám volt, ahol 48 páros állt rajthoz. Kevés hibátlan lovaglás született, a győzelmet az osztrák Gerfried Puck szerezte meg, második helyen a szlovén színekben lovagló Urh Bauman, harmadikon pedig a szintén osztrák Dieter Köfler végeztek. Legjobb magyarként 2019 magyar bajnoka, Vándor Zsófia és Quintus lett a negyedik.

A Silver Tour első fordulója 140 centiméteren zajlott, ahol 31 páros indult. Közülük többen is képviselték hazánk feltörekvő fiatal tehetségeit, akik egytől-egyig remekül helyt álltak ezen a rendkívül technikás pályán. Mindössze kilenc hibátlan lovaglás született, akik közül a leggyorsabb az utolsóként pályára lépő Kiss Lizanna volt Cashflow-val, aki az idei évben a második helyet szerezte meg az ifjúsági magyar bajnokságban. Második helyen Horváth Balázs végzett PM Chaccerával, megelőzve Zárug Gyulát és Dorist. Negyedik a szintén U25 korosztályba tartozó Lehotai Máté, ötödik Czékus Zoltán, hatodik a Mesterek Tornáján két számban is győzedelmeskedő ifj. Máté István.

A Bronze Tour pénteki fordulójának győztese Szuhai Gyula volt Chacco Boy nevű lovával. Második helyen a Mráz Tamás – Sáripuszta Indigó páros vogzett, megelőzve Horváth Balázst és PM Quinterát. Negyedik lett Faluhelyi Ádám Nobelesse VD Donkhoeve nevű lovával. A legjobb hat közé még két utánpótlás válogatott lovasunk, Bognár Dóra és Reisz Panna kerültek be.

Az U25 kategória 125 centiméteres versenyében román győzelem született: Constantin Cojocariu volt a leggyorsabb. Második lett Vincze Imre Conto nyergében, a harmadik helyet pedig Plavecz Szabrina szerezte meg. Kiss Lizanna végzett negyedikként fiatal kancájával, Cloéval, maga mögé utasítva Ferencz Dalma Mercédeszt és a Lehotai Mátét.

A 125 centiméteres nyitott versenyszámban Hegedüs Kristóf és a román színekben versenyző Daniel Ionut Bucur századra azonos időeredménnyel értek célba, így megosztoztak a győzelmen. Hegedüs Kristóf másik lovával, N-Chacco’s Centoval lett a harmadik, megelőzve Técsy Attilát és Fábiáncsics Gábort.

A hétvége legjobban várt versenyszáma a szombati, 160 centiméteren megrendezett világkupa forduló volt. Itt már nem csak a pénzdíjért lovagoltak a lovasok, hanem a Longines Díjugrató Világkupa minősülésért is, hiszen értékes pontokat lehetett gyűjteni. Különösen fontos ez a jelenlegi helyzetben, hiszen számos nagy nemzetközi torna került törlésre az idei évben. Itt lengyel győzelem született, Jaroslaw Skrzyczynnski egyedüli dupla hibátlannal utasította maga mögé Gerfried Puckot. Harmadik helyen Andrius Petrovas végzett a leggyorsabb négy hibapontos lovaglással. Hazai lovasainknak nem volt szerencséje, hisz sokakat csak egy-egy apró hiba választotta el attól, hogy bekerülhessenek az összevetésbe, ennek ellenére mégis igen előkelő helyezéseket sikerült elérni. Legjobb hazai eredménnyel Weinhardt Virág végzett a negyedik helyen, megelőzve Szuhai Pétert és Vándor Zsófiát, így a legjobb hat között három magyar páros is belovagolhatott az eredményhirdetésre. A helyezettek között végzett még az elsőként startoló Füzér Flóra is, szintén négy hibapontos teljesítménnyel. Külön öröm, hogy mindannyian a fiatal generáció képviselői, akik évről-évre bizonyítottak a nemzetközi korosztályos megmérettetéseken, és most lehetőséget kaptak, hogy immár a felnőtt mezőnyben is bizonyíthassak ezen a kiemelt eseményen.

Az U25 versenyszámban induló fiatal lovasaink remekül szerepeltek, az első három helyet hazai versenyző szerezte meg. Kiss Dominika lett az első Dyrával, megelőzve Vincze Imrét és Kiss Lizannát. A negyedik helyen Damian Cojocariu végzett, ötödik lett Ferencz Dalma Mercédesz, hatodik Szabó Virág.

A nyitott versenyszámmal folytatódott a második versenynap, ahol Daniel Ionut Bucur volt a leggyorsabb, maga mögé utasítva Hegedüs Kristófot és Fábiáncsics Gábort. Negyedik és ötödiken helyen Faluhelyi Ádám és Lehotai Máté végeztek.

A kétcsillagos Bronze Tour versenyszámban Olimpic Star nevű lovával Jaroslaw Skrzyczynkski volt a legjobb Horváth Balázs és Czékus Zoltán előtt. Negyedik helyen a Faluhelyi Ádám – Noblesse VD Donkhoeve páros végzett, megelőzve két fiatal tehetségünket, Mészáros Marcellt és Reisz Pannát. Hetedik lett Szotyori Nagy Kristóf és Horze Cyam Carlsson, nyolcadik pedig Mráz Tamás.

A Silver Tour már 140 centiméteres magasságon zajlott, ahol Técsy Attila az utolsó pillanatban vette át a vezetést Nikidam Breaker nevű lovával a sokáig élen álló Szabó-Máriás Sárától. Gerfried Puck végzett a harmadik helyen, megelőzve a lengyel Przemyslaw Konopackit. Hibátlanul lovagolt ifj. Máté István, aki az ötödik helyezettnek járó díjat vihette haza Andrej Holly és Jörne Sprehe előtt. 2019 magyar bajnoka, Vándor Zsófia nyolcadik lett fiatal lovával, Leopard of Balmorreral.

A verseny zárónapjának legrangosabb versenyszáma a 145 centiméteres magasságon megrendezett nagydíj volt, ahol 39 párost láthatott az online közvetítés közönsége. Az alappályán sok kiváló lovaglást láthattunk, tízen jutottak be az összevetésbe, köztük hárman hazánk képviseletében. Egyedül Weinhardt Virág volt az, aki igazán tökéletes pályát bemutatva tudott annyi időt nyerni, hogy övé legyen a jobb időeredmény, így a nagydíjban magyar himnusz szólalt meg a díjátadó során.

Weinhardt Virág megannyi sikert szerzett már a magyar díjugrató sportnak, számtalan versenyen képviselte hazánkat kimagasló eredménnyel. Viszont az idei szezonban nem volt olyan sikeres, mint ahogy megszoktuk korábban, így ez a nagydíj győzelem, és a tegnapi negyedik hely a Világkupa Kvalifikációs számban remek lezárása az évnek. Hatalmas gratuláció illeti, hiszen ezek tekintélyt parancsoló eredmények a hazai díjugrató sportnak.

Az összevetésben elsőként induló Dieter Köfler a második helyen ért célba. Harmadikként a német Tobias Bachl végzett, megelőzve a szlovák Andrej Hollyt és a szlovén Iza Velet. Czékus Zoltán és Szuhai Gyula is pályára lovagolhatott az összevetésben, viszont ők mindketten fiatal lovakkal álltak rajthoz, így nem kockáztattak feleslegesen, hiszen lovaiknak nincs még akkora rutinjuk ezen a magasságon, amivel elég gyorsak lennének egy ilyen erős mezőnyben. Czékus Zoltán lova, Ricola hiba nélkül ugrott az összevetésben is, ezzel a hatodik helyet megszerezve. A 9 éves kanca mindkét pályát magabiztosan és fölényesen teljesítette, ami reményre adhat okot, hogy rendszeresen láthatjuk még a legmagasabb nemzetközi versenyek díjátadóján. Szuhai Gyula lova, a mindössze hét éves Lawisangos hatalmas képességű ló, aki fiatal kora ellenére 150 centiméteres pályákat gond nélkül teljesít, és az összevetésben vétett hibája is csak rutintalanságából fakad, hiszen mind képessége, mind pedig mentálisa megvan ahhoz, hogy a későbbiekben a legrangosabb versenyek résztvevője legyen. Leggyorsabb négy hibapontos lovaglással Lehotai Máté lett a hatodik.

A 140 centiméteres, hogy fokozatos nehézségű elbírálásban zajló Bronze Tour utolsó fordulójában magyar siker született. Összesen tizenhatan érték el a maximálisan gyűjthető 65 pontot, közöttük már az időeredmény döntött. Horváth Balázs PM Quinterát lovagolta az első helyre, Mráz Tamás Sáripuszta Indigóval lett második. Mindkét ló a magyar tenyésztők munkáját dicséri. A pénteki nap győztese, Szuhai Gyula végzett a harmadik helyen Chacco Boy nyergében, megelőzve az osztrák Bianca Babanitz-t és ifj. Máté Istvánt Stakkairával. A hetedik helyen végző Faluhelyi Ádám is mindhárom napon hibátlanul teljesített Noblesse VD Donkhoeve nevű lovával, így összesen öt hazai lovasnak gratuláltak ezen a díjátadó ceremónián.

A Silver Tour 140-145 centiméteren zajlott kétfázisos elbírálásban. A verseny rendkívül szoros volt, sokan teljesítették a pályát hiba nélkül, így nüánsznyi különbségek döntöttek a helyezések között. A győztes az osztrák Bianca Babanitz lett Game DK Z nevű lovával, megelőzve a Pataki Ménes versenyzőjét, Horváth Balázst, és a Nikidam Breakert lovagló Técsy Attilát. Negyedik helyen végzett mindössze öt századdal lemaradva a dobogóról Szabó-Máriás Sára fiatal kancájával, Medállal, majd őt követte csupán két századmásodperces különbséggel ifjúsági válogatottunk egyik legjobbja, Kiss Lizanna.

A 130 centiméteres nyitott és U25 versenyszám vasárnap közös lebonyolításban került megrendezésre, így vegyesen követték egymást a 25 év alatti és felnőtt lovasok a startlistán. A nyitott kategóriában nem történt meglepetés, hiszen Hegedüs Kristóf a korábbi napokon is dobogós volt, most pedig kettős győzelmet aratott N-Chacco’c Centoval és M-Celloval. Técsy Attila lett a harmadik, megelőzve Daniel Ionut Bucurt, Faluhelyi Ádámot és Mráz Tamást.

Az U25-ben Plavecz Szabrina mindkét lovával bejutott az összevetésbe, Fokkerrel az első, Wonder Van Hazelberggel pedig a negyedik helyet tudták megszerezni. Második helyen végzett Ferencz Dalma Mercédesz, harmadikon Kiss Lizanna, ötödiken pedig Jármy Vince. Leggyorsabb négy hibapontos lovaglással Lehotai Máté lett a hatodik.

https://www.youtube.com/watch?v=8T9wiwidZjA

Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu https://lovasfoto.hu/hu

Last modified: 2020-12-07