Szotyori Nagy Kristóf: a lovassport Magyarországon töretlenül fejlődik

Hírek

Szotyori Nagy Kristóf: a lovassport Magyarországon töretlenül fejlődik

A lovassport Magyarországon a rendszerváltás óta töretlenül fejlődik, egyre többen lovagolnak, minden térségben vannak lovardák – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke a Szilvásvárad Masters Nemzetközi Versenysorozat kapcsán az MTI-nek.

Mint Szotyori Nagy Kristóf fogalmazott, kortalan sportról van szó, amelyet nem csak fiatal korban lehet elkezdeni és gyakorolni, sokan akár 60 éves korban is világszinten lovagolnak.

A lovassportban Magyarország utánpótlás szinten Európa élmezőnyében van, hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarországon is egyre több a verseny, több a lehetőség, szinte minden településen van már lovarda. Az oktatás színvonala is emelkedik, a lovasoktatók, edzők képzésére az elmúlt évtizedben nagy hangsúlyt fektettek. Elért arra a szintre a sport, hogy már nem kontroll nélkül, hanem felügyelettel, szakmai irányítással lehet lovagolni.

Hivatalos versenyen tízéves kortól, szabadidős versenyeken fiatalabb korban is, nemzetközi szinten pedig 12 éves kortól lehet versenyen részt venni, mondta Szotyori Nagy Kristóf, kiemelve, hogy ez az egyetlen olimpiai sport, ahol nem külön értékelik a nőket és a férfiakat.

Magyarországon szinte minden hétvégén vannak lovasversenyek, egy hétvégén sokszor 8-10 verseny is van a szabadidős szakágtól a világkupa szintig. A versenyek sokszor többnaposak, a Szilvásvárad Masters Nemzetközi Díjugrató Verseny például csütörtöktől vasárnapig zajlott.

Forrás: MTI

Fotó: Szögi Ágnes

Last modified: 2022-08-01