Ismét elfoglalta helyét a Nemzeti Lovardában Platthy József szobra

Hírek

A Széchenyi István Emlékverseny keretében került sor egyetlen olimpiai érmes lovasunk szobrának újraavatására a Nemzeti Lovardában.

120 éve született a magyar lovassport legeredményesebb versenyzője, Platthy József, aki az 1936-os berlini Olimpián bronzérmet szerzett Sellő nevű lovával. Az 1990-ben elhunyt lovasról Domonkos Béla által készített szobor 1991-ben került átadásra a Nemzeti Lovardában, a szoboravatáson részt vett Balczó András, a Nemzet Sportolója is.

A Platthy Józsefnek emléket állító alkotás a 2016-ban kezdődő felújításig állt a Nemzeti Lovardában, május utolsó hétvégéjén pedig ismét elfoglalta az őt megillető helyet a főépület előtti parkban. Az ünnepélyes szoboravatásra a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Emlékverseny szombati napján került sor.

Az eseményen beszédet mondott Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, valamint Prutkay Zoltán, a Nemzeti Lovarda korábbi igazgatója. Sipos Imre színművész Arany János Nyalka huszár című költeményét szavalta el.

A szobrot a Platthy család képviseletében Szántó Kinga, valamint Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke és Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda igazgatója leplezte le.

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu http://lovasfoto.hu/

A hírt a Riderline, a Magyar Lovassport Szövetség hivatalos médiapartnere készítette.

 

Last modified: 2021-06-02