Ezt kell tudnod a lovak herpeszvírusáról – ingyenes webinárium

Hírek

Dr. Jármy Miklós FEI állatorvos és dr. Bakos Zoltán, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika Belgyógyászatának vezetője webinárium keretében válaszolja meg az EHV járvány kapcsán felmerült legfontosabb kérdéseket.

Az FEI március elsején hozott döntést arról, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a nemzetközi versenyeket az európai kontinens 10 országában március 28-ig az EHV (Equine Herpes Virus, lovak herpeszvírusa) rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája (EHV-1) miatt. A betegség kitörését a spanyolországi Valenciában észlelték, a CES Valencia Spring Tour-on 752 ló vett részt. Azóta már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket. “Valószínűleg az utóbbi évtizedek legnagyobb európai EHV-1 járványát éljük át” – áll az FEI közleményében.

Az FEI ajánlásával és a környező országokban hozott rendelkezésekkel összhangban a Magyar Lovassport Szövetség elnöksége is a lovasversenyek megrendezésének felfüggesztése mellett döntött, a kényszerszünet 2021. március 16-ig tart.

De mit kell tudni erről a betegségről és hogyan védekezhetünk ellene? Ezekre a kérdésekre próbál majd választ adni a lovasoknak, lótartóknak, lótenyésztőknek és edzőknek dr. Jármy Miklós FEI állatorvos a Magyar Lovassport Szövetség képviseletében és dr. Bakos Zoltán PhD, habil., Dipl ECEIM, MRCVS, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika Belgyógyászatának vezetője 2021. március 9-én, kedden 18 órakor. A beszélgetés házigazdája Szebényi Dániel lesz.

Időpont: 2021. március 9-én, kedden 18 óra

Tovább a Zoom webinárra » https://zoom.us/j/91224707544?pwd=R0xwT1lkcUVsa2NhZmRDZ2ZubnRiZz09

Webinar ID: 912 2470 7544

Passcode: 855783

A webináriumon való részvétel ingyenes.

Az előadók várják, és igyekeznek megválaszolni a lovasok kérdéseit. Kérdéseidet a lenti űrlap kitöltésével kedden 12 óráig küldheted el.

A webinárium szervezője a Magyar Lovassport Szövetség és a Riderline.

Kérdőív linkje: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfLwgeBBgLddtSsmDpkT1c5DhM1MQ3TieKrEKxuXKxW3_CQ7A/viewform?usp=sf_link

 

Last modified: 2021-03-09