Átadták a Timpex fedeles lovardáját

Hírek

Elkészült a Timpex Kft. fedeles lovardája Nyíregyházán, a több mint 300 millió forint értékű beruházás ünnepélyes átadásán részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, a Díjugrató Szakág elnöke is.

A Nyíregyházi Tangazdaság ménesét 1993-ban vásárolta meg a Timpex Kft., azóta ad otthont az ország egyik legeredményesebb, több mint száz lovat számláló sportló ménesének. A Timpex pályáján rendszeresen rendeznek országos tenyészszemlét, fedezőmén bemutatót, valamint megyei és országos díjugrató versenyeket.

„A nyíregyháziak a Timpex nevét hallva inkább a lovasiskolát és a lovastábort ismerik, a közösségimédia-felületeken láthatják a sporteredményeinket is, de csak a legérdeklődőbbek tudnak arról, hogy itt tenyésztői munka is folyik, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy a fedeles lovardában egész évben trenírozni lehessen az itt született csikókat” mondta ifj. Tárbály István a lovarda átadóján.

A jövőben azonban már az őszi-téli szezonban is folytatódhat a pezsgő lovasélet a ménesben. A most átadott 2400 négyzetméter alapterületű lovarda egy csaknem 1800 négyzetméteres, elsősorban saját használatra, valamint nemzetközi versenyek megrendezésére egyaránt alkalmas pályával rendelkezik – mondta el Tárbály István, a Timpex Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A több mint 300 millió forint értékű beruházás megvalósításához a társaság 150 millió forintos kormányzati támogatást kapott.

A fedeles lovarda ünnepélyes átadásán Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a fejlesztés a hazai lovas élsportot és az utánpótlás-nevelést egyaránt segíti, mivel az új lovardát időjárástól függetlenül, egész évben tudják használni a versenyzők és a szabadidős sportolók. Az új létesítmény a sport mellett a kultúrát is szolgálja majd, például itt zajlik majd a napokban Nyíregyházán zajló Vidor Fesztivál egyik lovasszínházi előadása is.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére mindig jellemző volt, hogy a lótenyésztésben, a lótartásban élen jár, rengeteg eredményt ért el a térség, de közülük is kiemelkedik a Timpex Lovasklub, ami a magyar lovasélet elmúlt évtizedeinek meghatározó szereplője” mondta Szotyori Nagy Kristóf. A Magyar Lovassport Szövetség alelnöke alelnöke elmondta, hogy a Timpex Ménes és Lovasklub a magyar lovasélet elmúlt három évtizedének egyik meghatározó szereplője, a lótenyésztés területén szinte az egész világon ismerik a nevét. Emlékeztetett arra, hogy az élsportban kimagasló eredményeket ért el a ménes, világ- és Európa-bajnokságra, világkupa-döntőre jutott már el ott tenyésztett ló és ott alkalmazott lovas, itthon pedig felnőtt és utánpótlás szinten is a legmagasabb eredményeket érte el a klub.

Forrás: MTI, SZON.hu https://szon.hu/

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Last modified: 2020-08-28