II. DALLOS ANDOR DÍJLOVAS EMLÉKVERSENY

Hírek

2020. Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, Stadion

Nagy mezőny, jó hangulatú,  sikeres verseny

Lovas                 60

Ló                      73

Egyesület          26

Start                  153

Barokk ló          15    (6 lipicai, 8 spanyol, 1 fríz)

Öt díjlovas verseny

Az egyre népszerűbb Lipicai Ló Kupa és Barokk Ló Kupa ezúttal is rangos versenyzőket és sok érdeklődőt hozott el a festői Szilvásváradra, az elmúlt év lovasversenyein közmegelégedésre vizsgázott Lovasközpontba.

  • A CDNA*/B Országos Díjlovagló minősítő versenyen, a Talentum Kupa Minősítőn és az

Északkelet-Magyarországi Regionális Bajnokság I. fordulóján a fiatal lovak, a felnőtt,

korosztályos—és a póni lovasok startolnak az EB feladatoktól az Olimpiai Nagy Díjig.

  • A külön-külön értékelt és díjazott barokk fajtájú lovak (lipicai, spanyol, fríz, kladrubi, lusitano) egészen

a Nagy Díj feladatig versenyezhetnek.

  • A Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) jegyezte Lipicai Ló Kupán a lipicai lovak – életkoruknak és

kiképzési szintjüknek – megfelelően az alapfoktól a nehézosztályú feladatokig megmérettetnek

meg, külön értékeléssel.

 A jegyzőkönyvből

Rendező: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Szilvásváradi Lovas Sportklub Egyesület

Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakág

   Főrendező: Cseri Dávid

   Versenyigazgató: Dallos Beáta

   Bírók (főbíró): Prutkay Zoltán

   Fővédnök Dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok

EREDMÉNYEK, SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ

Díjlovaglásban szokatlanul magas részvétellel, a kiváló feltételeknek köszönhetően átlagon felüli teljesítményekkel zárult a verseny. 80 % felett 12 alkalommal, 70 % felett 38 alkalommal lovagoltak a lovasok. Ki kell emelni a  felnőttek között Szokola Csabát, aki mindhárom lovával (Parkentech Gardenar, Enying, Dijon-C) eredményesen versenyzett, a juniorok között Lázár Zsófiát Balerina Royal-al, aki mindhárom számot amiben elindult magabiztosan nyerte (70,4%-73,5%), a gyermek feladatokban Marschall Istvánt Conversano XXVIII-2 Konyak és Koszta Botondot Bicolor II-vel, a Póni kategóriában Vaszilkó Virágot Depardieu-vel, a Fiatal lovas feladatokban Borza Dominikot Dongóval és Zengő Rékát Ronaldinho-val. A Liszensz szerző feladatokban abszolút győztes Németh Réka Louidor H-val (7,7-7,6 pont). A Fiatal díjló feladatokban 11 ló indult, több ló is 80 % felett teljesített a kiegyenlített mezőnyben, kétszer ugyan az a ló nem tudott nyerni. A Lipicai Ló Kupában ki kell emelni Marschall Istvánt, aki Alapfokú feladatban Siglavy Capriola XVI-11 Szittyó nevű lovával (68,2%-74,2%), Könnyűosztályú feladatban Conversano XXVIII-2 Konyak nevű lovával 74 % feletti eredményeket ért el, a Nehézosztályú feladatban Mikó Tamást Maestoso XXXIII-31 Mentor nevű lovával 65,8 %. Mindhárom ló az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad tenyésztése. A verseny fővédnöke  Dr. Hegedűs Csaba által tavaly alapított Dallos Andor Vándordíjat idén Szokola Csaba nyerte el Dallos Zsófiától. Részletes eredmények a www.dijlovasok.hu oldalon

A RENDEZŐK DALLOS ANDOR emléke előtt emléktábla avatással is tisztelegtek

Az alkalomra Barkóczi József grafikusművész készítette el és ajánlotta fel 4325 Incitato XIII-22 (XV. t.m.) Ignác nevű ló grafikáját, amely törzsmén esztétikai szépségével, arányos testfelépítésével jellegzetesen szemlélteti a lipicai lovat.

DALLOS Andor (1959-2019) a hazai és a nemzetközi lovasélet kiemelkedő személyisége.

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója, a Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) első alelnöke. Agrármérnök. Egyetemi Lovastanár (Állatorvostudományi Egyetem).

Ízig-vérig tenyésztő, lovasember.

A teljes honi lovaséletünk érdekeit, a közjó szolgálatát tartotta szemei előtt.

Példát adott!

Hivatástudatra, szakmaszeretetre, a tenyésztőművészet rejtelmeinek felfedezésére tanította munkatársait, a fiatalokat. Ha egyáltalán lehetett olyan valami a lovak körül, amit nem ismert, azt nem is érdemes tudni. 1984-ban, a felülmúlhatatlan sikert hozó VII. Négyesfogathajtó Világbajnokság idején érkezett Szilvásváradra. A kereken három és fél évtized alatt a gyakornokságtól kezdve végig járta a szakmai lépcsőfokokat és jutott el az igazgatói tisztségig. Egyik fő megbízatásaként az erdőgazdasági státuszból mezőgazdasági-ménesgazdasági üzemmé szervezte a vállalatot (1993). Sikeresen teljesítette alapvető feladatát, a védett, történelmi lipicai lófajtánk génkészletének megőrzését és genealógiai vonalainak fenntartását, gazdagítását. A nagydíjas lovak sora jelzi – és ezt mindig hangsúlyozta – a munkatársaival közösen elért tenyésztői sikereit. Alkotásait az Év Tenyésztője (2013), a Magyar Lóért Díjjal (2017) és a legmagasabb lovas kitüntetéssel, a gróf Széchenyi István Emlékéremmel (2019., posztumusz) ismerték el. Meghatározó munkássága nyomán a lipicai ló ismét reneszánszát éli. Kiemelkedő szerepe nyomán a lipicai lótenyésztést felvették a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországi Nemzeti Jegyzékébe. Eredményes fogathajtó volt, tagja az 1999. évi Kecskeméti Kettesfogathajtó Világbajnokság válogatott keretének. Munkásságának kiemelkedő eredménye az állami támogatásból épített és 2018-ban átadott, nemzetközi léptékű Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont lovasszakmai munkáinak irányítása, nemzetközi színvonalú programjainak szervezése.

Dallos Beáta – Fehér Károly

 

Last modified: 2020-06-23