XIII. Lovas Világkupa, Papp László Sportaréna – 2019. november 29 – december 1.

Hírek

LOVASÜNNEP

Díjugratás magyar sikerekkel

Kilenc nemzet – Magyarország, Ausztria, Csehország, Fehéroroszország, Lengyelország, Németország, Norvégia, Románia, Szlovákia – 70 lovas, 140 ló, 9 versenyszám, 400 start.

Pénzdíj: 68,000 euro.

Ott volt az indulók között Európa rangos versenyzői közül az osztrák Gerfried Puck, és Csehország legjobbja, Ales Opartny.

A teljes magyar élmezőny nevezett, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Jármy Vince, az olimpiai kvalifikációs verseny nagydíjának győztese, ifj. Szabó Gábor és a Sportarénában mindig nagyon eredményes, ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs.

Első helyezettek péntek

CSI2* Silver Tour: Oda Charlotte Lyngvaer Guanita nevű lovával (Norvégia)

CSI2* Bronze Tour: Jármy Vince, Cessna (Magyarország)

CSI2* Nagydíj minősítő versenyszám: Ales Opatrny, Ducato (Csehország)

Szombat

CSI2* Bronze Tour: Buza Patrik, Opál (Magyarország)

CSI2* Gold Tour Longine világranglista pontokért: Ales Opartny, Forever (Csehország)

CSI2* Silver Tour: ifj. Szabó Gábor, Timpex Bölcsész (Magyarország)

Vasárnap

CSI2* Bronze Tour Final: ifj. Szuhai Gyula, Chacco Boy (Magyarország)

CSI 2* Silver Tour Final: Oda Charlotte Lyngvaer, Guanita (Norvégia)

CSI3* Nagydíj a Herendi díjáért: négy lovas került az összevetésbe, melyet az osztrák Peter Englbrecht nyert Ultimus nyergében. Második a cseh Natalie Rouckova Getway W nevű lovával. Legjobb magyarként Faluhelyi Ádám Filigrával vívta ki a rangos harmadik helyet.

Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Díjugrató Szakág elnöke értékel

„A nemzetközi és a hazai kitüntető érdeklődés, a kilenc versenyszám színvonala, az élvonalban járó lovasok fellépése, a versenyek hangulata – egybehangzó vélemények szerint bizonyította, hogy több évi szünet után érdemes és hasznos volt visszahozni a legnépszerűbb lovassportágat, a díjugratást a Papp László Sportaréna programjába. Meglepetésre az utánpótlás lovasaink kitűnően szerepeltek: három versenyszámot nyertek és több értékes helyezést értek el. A Nagydíjban kivívott harmadik helyezésünk bizonyítja, hogy lovasaink ott vannak a legjobbak között.”

Fogathajtó csúcstalálkozó

Lyon (Fra), Maastricht (NED) és Stuttgart után a Fogathajtó Világkupa sorozatban induló 10 hajtó közül öten Budapesten álltak starthoz. (A mezőny másik fele ugyanekkor Stockholmban lépett fel.)

Ijsbrand Chardon (Hollandia): a tizenháromszoros világbajnok. Ötször volt a világ legjobb hajtója. Az Arénában már háromszor nyert.

Bram Chardon (Hollandia): ötszörös póni négyesfogathajtó világbajnok. Tavaly ő nyert Budapesten.

Jerome Voutaz (Svájc): ötszörös svájci bajnok. 2018-ban Budapesten második.

Chester Weber (USA): 2018-ban csapat világbajnok, egyéni ezüstérmes.

Dobrovitz József világbajnok. 2010 óta a fedett pályás sorozat sikeres résztvevője. 2011-ben a világkupa döntő ezüstérmese.

A világszínvonalú hajtások hangulata is bizonyította, hogy a fedeles fogatverseny egy különleges világ.

A tizenkét akadállyal nehezített pálya, felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő.

Mindössze két tized másodperc döntött az első hely sorsáról. Az összevetésben apja és fia – Ijsbrand és Bram Chardon között dőlt el a végső sorrend. Idén az édesapa volt az eredményesebb, ezzel negyedik győzelmét aratta Budapesten Ijsbrand Chardon. A harmadik helyen magyar hajtó, Dobrovitz József végzett.

Prof. Dr. Fehér Károly

s.k.

 

Last modified: 2019-12-03