Papp László Budapest Sportaréna -XIII. LOVAS VILÁGKUPA

Hírek

2019. november 29-december 1.

Három nap, három program

 

* Fedeles Négyesfogathajtó Világkupa

* 9 díjugrató versenyszám

* Aranyló

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke

„A Lovas Világkupa nem csupán egy az évente rendezett nemzetközi lovas versenyeink közül. Sokkal több annál! A tények sora bizonyítja, hogy a 2007. évi első rendezvényünk gyújtópontja volt lovaséletünk azóta folyó előremutató eseményeinek.

Az európai rangú rendezvényünk lovaséletünk fejlődésében újabb lendületet hozott. Érveket adott, új ötleteket, módszereket, kreativitást, közös gondolkodást hozott felszínre. Felhívta a figyelmet, hogy a színvonalas lovassport, a lovaságazat támogatásra érdemes. Új stratégiai gondolkodást, új szemléletet indított el, a minőség-, a nemzetközi színvonal elérésének igényével. 

A Világkupa programját nem csupán a lovasok, a szakemberek számára állítjuk össze, hanem a sportélet mellett – gondolunk a könnyed kikapcsolódásra érkezők szórakoztatására is.”

FEI Lovas Világkupa

A díjugrató világkupa-sorozat immár az ötödik évtizedébe lépett. 1978-ban a svájci Max Amman ötlete alapján kelt életre egy ősztől tavaszig tartó téli versenysorozat. Abban az időben nagyon kevés helyen rendeztek fedeles versenyeket. Így a javaslatot tárt karokkal fogadta a nemzetközi díjugrató közönség.

  1. novemberében a négyesfogatok részvételével – figyelemmel a sportcsarnokok adta lehetőségekre – speciális szabályok szerint rendezték az első Fedeles fogathajtó Világkupát.

Magyarország 2007-ben az Arénában sikers “próbaversenyt” szervezett, majd Budapest bekerült a FEI World Cup Fogathajtó Világkupa versenynaptárába.

A szabadtéri versenyeken gyűjtött pontok alapján az idén is a világ 10 legeredményesebb négyesfogat hajtója állhat starthoz a FEI Fedeles Világkupa fordulókon. Közülük a hat legeredményesebb versenyző jut a döntőbe.

Eredményei alapján a magyarok közül Dobrovitz József került a TOP 10-be.

 

A versenyhelyszínek

Lyon (FRA), október 30.– november 3., Maastricht (NED), november 8-10.,

Stuttgart (GER), november13-17, Stockholm (SWE), november 28-december 1.,

Budapest, november 29-december 1., Geneva (SUI), december 12-15.,

London (GBR), december 16-22., Mechelen (BEL), december 26-30., Leipzig (GER), január 16-19.,

Döntő, a legsikeresebb 6 hajtóval: Bordeaux (FRA), február 79.

 

Sztárparádé Budapesten

Ijsbrand CHARDON (Hollandia)

13x-os világbajnok, 8x-os Európa-bajnok, 18x-os Aacheni győztes, 5x volt a világ legjobbja pályafutása során 20x-os holland bajnok.

Idei világranglista harmadik helyezettje holtversenyben fiával. Elmúlt évben Budapesten 5.

Bram CHARDON (Hollandia)

5x-ös póni 4-es fogathajtó világbajnok. A “nagy” 4-esben 2019-ben egyéni Európa-bajnok, 2018-ban 4-es fogathajtó világbajnokság csapatezüstérmese.

2018-ban nyert Budapesten és a FEI fedett-pályás világkupa döntőben is diadalmaskodott. Idei világranglista harmadik helyezettje holtversenyben apjával.

Jerome VOUTAZ (Svájc)

5x-ös svájci bajnok, 2018-ban Budapesten második helyen végzett. 2019 évi Európa-bajnokság egyéni 13. helyezettje 13. helyezettje  (ez kimaradt), idei világranglista hatodik helyezettje.

Chester WEBER (USA)

8x-os amerikai bajnok, 2018-ban egyéni világbajnoki ezüstérmes, csapat világbajnok, van vitrinjében korábbi vb-ről egyéni és csapat vb ezüst és bronzérem (jav), idei világranglista ötödik helyezettje.

Az eddigi három versenyt Boyd Exell (AUS) nyert.

DOBROVITZ József (Magyarország)

világbajnok, 11x-es magyar bajnok, 2010 óta a fedett pályás sorozat résztvevője, 2011-ben világkupa döntő ezüstérmese volt. 2019-ben Európa-bajnokság negyedik helyezettje csapatversenyben,  az idei világranglista 10. helyezettjei.

Friss formák!

DOBROVITZ József két, Ijsbrand CHARDON, Bram CHARDON és Jerome VOUTAZ egy-egy verseny után startol Budapesten.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Fogatvarázslat

A fedeles fogatverseny egy más világ

Sikersportágunk, a fogathajtás szabadtéri versenye három számból – a díj-, a maraton- és az akadályhajtásból – áll.

A fedeles verseny programjából – a szabadban első számként kiírt, a lovak idomítottságát bemutató – a díjhajtás kimarad.

A fedeles verseny-pályát legfeljebb 15 akadályból építik. Közülük általában 3 a maraton-, a többi az akadályhajtásnál használt bójákból – tetején labdákból – álló akadály.

A fedeles verseny tehát alapvetően eltér a szabadtéritől. Itt szinte minden más: a zárt tér, a fény, a hang, a közönség közelsége különös légkört teremt. Ehhez a lovak – és persze a hajtók is – nagyon eltérő módon alkalmazkodnak.

Vannak „fedeles specialista” lovak! A gyorsabb, robbanékonyabb, a fény- és hangjátékoktól

– tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől – nem félő, jó idegzetű lovak startolhatnak itt sikeresen.

A felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő. Az első és az utolsó hajtó között sokszor csupán tized-század másodpercek döntenek.

A verseny a pályán eltöltött idő – másodperc – és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dől el. Egy labda leveréséért 4 másodperc büntetés jár.

Itt a sikerhez különös bravúr kell.

 

Fogathajtó legendáink nyomában

 

Az itthoni kocsiversenyekről Mátyás király idejéből kelt az első híradás. Jóval később a fogathajtás az országúti távhajtó versenyekből és a fogat szépségversenyekből alakult ki.

A szügyhámra és a könnyű kocsira épülő magyar fogatolási módot – mintegy háromnegyed századdal ezelőtt – Pettkó-Szandtner Tibor bábolnai ménesparancsnok, virtuóz nemzetközi hírű fogathajtó, kiváló szakíró ismertette meg (és el) a világgal.

A sikeres magyar hajtósport világraszóló eredményei a folyamatosságra, a nagy elődök tudására, tapasztalataira épülnek.

Fogathajtóink a hatvanas évek elején jelentek meg először a nemzetközi porondokon. Ekkor bontakozott ki a legrangosabb versenyeket nyerő gyöngyösi Kádár László őstehetsége. Mestere volt a lónak, a szerszámozásnak. Visszafogottan, csendesen, egyenletes tempóban, elegánsan hajtott. Mesélik, hogy egyszer fogadásból harminc métert tolatott négyesfogattal, egy nyomon! Aki látott már fogatversenyt, tudja, hogy mit jelent ez!

Kádár Lászlót Abonyi Imre, (az idén emlékeztünk születésének 100 éves évfordulójára) a másik hajtózseni követte. (Kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok.) Ő más egyéniségű, stílusú hajtó volt. Erős alkatával, mély hangjával nagy lendülettel, látványosan hajtott. Tökéletesen uralta a négy lovat. Sok bravúrját emlegetik.

Nagy szerencse, hogy ők ketten összetalálkoztak a lóval.

Kádár és Abonyi hajtó művészetét az öt világ- és hét négyesfogathajtó Európa-bajnokságot nyerő Bárdos György, a maiak közül pedig a kilencszeres világbajnokunk, Lázár Zoltán ötvözte. A világon egyedül neki sikerült öt kettesfogathajtó világbajnoki címe mellé a négyesfogathajtók között is egyéni- valamint csapat-világbajnoki címet nyerni.

Az első négyesfogatajtó világbajnokunk Fülöp Sándor (négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok.)

Magyarország a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megtisztelő megbízásából 14 fogathajtó világbajnokságot és három négyesfogathajtó (Kecskemét 1978 és 2004; Szilvásvárad 1984), három Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot rendezett eddig – nagy sikerrel.

Fogathajtóink az Európa- és világbajnokságokon eddig 105 érmet, köztük 48 aranyat nyertek. Ez egész honi sportunkban párját ritkító teljesítmény.

 

A prímás és a zongorista

Amióta Pettkó-Szandtner Tibor a fogatbravúrjairól egyedülállóan híres bábolnai ménesparancsnok és világhírű hajtóink sora a nemzetközi porondra lépett – a magyar fogathajtó világhírű fogalommá lett.

A nemzetközi versenyek tapasztalatai, a hajstílusok alapján egykor az angol és a magyar hajtót egy találó hasonlattal jellemzik.

Az angol hajtó olyan, mint egy tehetséges zongorista. Az előre pontosan megírt „kotta szerint” hajtja végre versenyfeladatait.

A magyar hajtót a virtuóz prímáshoz hasonlították. Ő a sokszor váratlan versenyhelyzetekben képes akár rögtönözni is. Bravúros megoldásokkal mindig megtalálja a váratlan „hangot”.

A világ élvonalában járó hajtóinkra a virtuozitás, a bravúr változatlanul jellemző. Ám ma már a fogatsport is a rengeteg tudatos, szakszerű idomító munkára épül. Nem elég a zseniális képesség, a magyar bravúr, a félelmet nem ismerő bátorság. A tehetség és a munka együtt hozza meg a sikert.

Az Arénában is megfigyelhetik, hogy az összhang megteremtése a négyesfogathajtásban a legnehezebb. Itt hét élőlény – a hajtó, a két segédhajtó és a négy ló – munkáját, rezdülését kell összhangba hozni. Ha közülük csak egyikük is hibázik, rossz pillanata van – akkor …

Az első négyesfogatajtó világbajnokunk

Fülöp Sándor (négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok.)

Magyarország a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megtisztelő megbízásából 14 fogathajtó világbajnokságot és három négyesfogathajtó (Kecskemét 1978 és 2004; Szilvásvárad 1984), három Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot rendezett eddig – nagy sikerrel.

Fogathajtóink az Európa- és világbajnokságokon eddig 105 érmet, köztük 48 aranyat nyertek. Ez egész honi sportunkban párját ritkító teljesítmény.

A díjugratás nemzetközi programmal tér vissza az Arénába

Több év kihagyás után, a lovasünnepünkön ismét helyet kap a legnépszerűbb lovasszakág, a díjugratás.

Három napon át nyolc nemzet lovasai, kilenc versenyszámban ugratnak reggeltől délutánig a hatvanhatezer euró összpénzdíjért.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki lovasokat a kitűnő talajú, 30×70 méteres versenypálya várja.

Ezúttal is eljön az osztrák Gerfried Puck, a korábban ukrán, most német színekben lovagló Björn Nagel és Csehország legjobbja, Ales Opartny.

A teljes magyar élmezőny nevezett. Startol, többek között az idei országos bajnok és Nemzetek Díja győztes Vándor Zsófia, az olimpiai kvalifikációs verseny nagydíjának győztese, ifj. Szabó Gábor és a Sportarénában mindig nagyon eredményes, ötszörös magyar bajnok, Horváth Balázs.

A díjugrató versenyek szombati és vasárnapi világranglista pontot adó versenyszámaiban huszonöt-, illetve huszonnyolcezer eurót osztanak szét a helyezettek között.

 

Díjugratás – 9 versenyszám

     1. versenyszám   135 cm  Péntek 29.11.2019 9:00 238.2.1 1500 €
     2. versenyszám   130 cm  Péntek 29.11.2019 11:00 239. 1500 €
     3. versenyszám   Nagy Díj kvalifikáció 140 cm  Péntek 29.11.2019 13:15 238.2.1 3000 €
     4. versenyszám   274.1.5.3   135 cm  Szombat 30.11.2019 8:00 274.1.5.3 1500 €
     5. Longines Ranglista pont gyűjtő

versenyszám   145 cm

 Szombat 30.11.2019 10:30 238.2.1 25 000 €
     6. versenyszám.  Joker   140 cm  Szombat 30.11.2019 13:30 269.5 2000 €
     7. versenyszám   130 cm  Vasárnap 01.12.2019 8:00 239. 1500 €
     8. versenyszám   135 cm  Vasárnap 01.12.2019 9:15 238.2.1 2000 €
     9. versenyszám  Nagydíj 145 cm  Vasárnap 01.12.2019 11:15 238.2.2 28 000 €
     Total Prize Money  66 000€
     Prizes in Kind

 

Világpremier az Arénában – November 30 – December 1.

 

AZ ARANYLÓ LEGENDÁJA

Keleti lovas show

A Vihar lovasai, Oszét Dzsigit Show

Kassai Lajos világbajnok lovasíjász és csapata

A Kurultaj  harcosai

Nemzeti Lovas Díszegység

Magyarországon egyedülálló módon, december első hétvégéjén, ősi lovas legenda elevenedik meg a Papp László Sportarénában. A monumentális lovasszínházi előadás a honfoglalás és a keleti lovas népek mondáit állítja a színpadra. Az Arany ló legendájában egy vezérnek és három fiának történetét láthatják a nézők ismert sztárok produkcióin keresztül. A vezér egy győztes csatát követően úgy érzi, ideje már lejárt és szeretné átadni a hatalmát az arra legméltóbb gyermekének. A kiválasztott a hatalommal együtt a törzs legszebb lányát és legfőbb vezéri ajándékát, a vezetői hatalmat megtestesítő Arany lovat is megkapja.

Az előadás résztvevői között ott lesz Kassai Lajos a modern lovasíjászat megteremtője és csapata. A show-műsor csatajeleneteiben feltűnnek Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak a harcosai. A műsor zárásaként pedig egy különleges lovas dzsigit show-t láthatnak az érdeklődők Oszét lovasok előadásában. A különleges trükklovas mutatványban a lovasok különböző akrobatikus mozdulatokat adnak elő a lovak hátán.

PROGRAM

 

November 29.,péntek

10:00 Dijugrató verseny

16:00 A világkupán startoló fogatok edzése

17:00 Kapuzárás

November 30.,szombat

10:00 díjugrató verseny

16:00 Fogatok bemelegítő előfutama

17:00 Kapuzárás

18:00 Kapunyitás

19:00 Aranyló showműsor

December 1.,vasárnap

8:00 Díjugrató verseny

15:00 Fogathajtó Világkupa döntő

16:00 Kapuzárás

17:00 Kapunyitás

18:00 Aranyló showműsor

17:00 Kapunyitás

MÉDIAINFORMÁCIÓK

Regisztráció: Hotel Aréna, Budapest XIV., Ifjúság útja 2. Minden nap 9-16 óra között

Belépés az Arénába: F1kapu,Ifjúság útja

 

Médialelátó: 101-102 szektor

Sajtóiroda: Aréna Artist Village S023

Nyitva: naponta: 10 órától a versenyek végéig.

Kapcsolat: KOVÁCS Eszter sajtófőnök-helyettes

Email: lovasvk@gmail.com

Budapest, 2019. november 14.

Dr. FEHÉR Károly sk.

sajtófőnök

 

 

Last modified: 2019-11-28