ISMÉT SZÍNVONALAS DÍJLOVAGLÓ VERSENYEK SZILVÁSVÁRADON

Hírek

ELŐZETES PROGRAM
BINDER Ottó Emlékverseny Ideje: június 29-30.
Helye: Szilvásvárad Lipicai Lovasközpont

Megrendezésre kerülő versenyek:
● Országos Díjlovagló Minősítő verseny CDNA/B,
● Duna Bohémia Kupa 3. forduló,
● IV. Barokk Ló Kupa,
● 2019. évi Lipicai Ló Kupa 2. minősítő versenye,
● Regionális Díjlovagló Bajnoki forduló,
Az eredményeket az összetett versenyben és versenyenként külön kiemelten is értékelik.
A verseny szabadtéri stadionba van kiírva, de a kiváló szilvásváradi adottságoknak köszönhetően, rossz idő esetén a nemzetközi színvonalú, melegítő pályával rendelkező fedett lovardában tartják.
Duna Bohémia Kupát négy ország – Ausztria, Magyarország, Szlovákia és Csehország – nemzeti lovas szö- vetségének védnöksége és ellenőrzése mellett, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) szabályai szerint rendezik. A verseny 4 minősítőből (Weikersdorf, Brno, Szilvásvárad, Dunatőkés) és a döntőből áll, amit október 12-13-án Budapesten a Nemzeti Lovardában rendeznek.

A Barokk Ló Kupát és a Lipicai Ló Kupát harmadik éve, hagyományteremtő szándékkal rendezik Szilvás- váradon. A kezdeményezést siker koronázta: a versenyek szakmai körökben és a nagyközönség előtt évről évre népszerűbbek, egyre több versenyzőt hoznak el a startokhoz.
Az előző versenyen a barokk lovak négy tisztavérű fajtája, a lipicai, a spanyol, a fríz és a lusitano állt starthoz. E lókiválóságok eredményeikkel bizonyították: a sportlovak között is méltó helyük van.
A díjlovas versenyen BINDER Ottó emléke előtt tisztelgünk.

Binder Ottó (1889-1951)
Születésének 130-ik évfordulójára emlékezünk.
A Bécsújhelyi Katonai Akadémia elvégzése után, 1910-ben a Császári és Királyi 4. huszárezredben kezdte katonai szolgálatát. A két világháború között az örkénytábori Lovagló- és Hajtótanárképző Iskola lovaglótanára.
1940 márciusa és 1942 novembere között a Lovagló- és Hajtótanárképző Iskola parancsnoka.
1944 novemberében a háborús helyzet alakulása folytán a Lovagló- és Hajtótanárképző Iskolával Dunántúlra települt. Szovjet fogságba esett. 1948-ban tért haza. El kellett hagynia a fővárost és 1951 augusztusában családjával Kunszentmártonba telepítették ki.
Az 1920-as években a magyar lovassport kiemelkedő egyénisége. Díjlovaglásban 1924-ben és 1929-ben, militaryban 1925-ben, díjugratásban pedig 1927-ben és 1930-ban nyert magyar bajnokságot.
1927-ben a dormundi nemzetközi díjugrató verseny fődíja az övé.
Az 1928-as amszterdami olimpián militaryban a magyar válogatott csapat tagja volt.
A vezérőrnagy a kunszentmártoni felső temetőben nyugszik. Síremlékét, többek között a nevét viselő Binder Ottó Olimpiai Baráti Kör rendszeresen ápolja.

FEHÉR K. – DALLOS B.

Last modified: 2019-05-21