Szakmai nap a Nemzeti Lovardában

szabadidő lovasok

Úttörő kezdeményezés bontakozott ki a Nemzeti Lovardában május 17- én. A Szabadidős Szakág terveihez híven újabb lehetőséget biztosított a lovasok számára, hogy bővítsék tudásukat.

A szabadidőlovasok már a téli hónapokban birtokba vehették a Nemzeti Lovarda előadótermét, ugyanakkor első ízben vehették birtokba a lovaspályákat is.

A koncepció szerint 10 futószáras lovas, 10 díjlovas és 10 ugró lovas vehetett részt a rendezvényen lovasként, akik számára a szakmai napon való részvétel díjmentes volt csakúgy, mint a rendezvény iránt érdeklődők számára.

A részvételi feltételek között szerepelt, hogy az illető regisztrált szabadidőlovas legyen, nem indulhatott rajtenegedély vizsgát követő versenyeken és emailben kellett jelentkeznie a programra. Korosztály- és képzettségbeli megkötés nem volt.

A lovasok pontos időbeosztás szerint követték egymást tudásszint és korosztály szerinti csoportokba sorolva.

A reggeli órákban a megnyitót követően Szokola Csaba tartott edzést a díjlovasoknak a négyszögben a Nemzeti Lovarda nagy pályáján, közben Gömbös Endre megkezdte elméleti előadását a Tudásközpontban. A péntek délelőtti időpont ellenére nagy érdeklődésre tartott számot mindkét helyszín.

A program Lázár Vilmos, a Magyar Lovasszövetség elnökének ünnepi köszöntőjével folytatódott, aki az edzések, előadásokba való betekintést követően üdvözölte a nagy számban megjelent szabadidőlovasokat, s elismerő szavaival búcsúzott a lelkes csapatoktól.

Megtisztelte a rendezvényt Szotyori- Nagy Kristóf a Magyar Lovasszövetség alelnöke, a Díjugrató szakág elnöke, aki köszöntője mellett egy órás előadást tartott a díjugratás alapjairól és a hazai versenyszabályzatról. A Tudásközpont ezen az előadáson is teltházzal üzemelt, s a lovasok mellett az edzők is szívesen maradtak tanítványaik mellett.

Mindeközben a fedeles lovardában zajlott a futószáras ülésjavítás, melynek során lovasok és oktatóik is sok gyakorlati információt szerezhettek az ülésjavító feladatok és futószárazási technikák témakörében. Gömbös Endre türelemmel, alapossággal és humorral tartotta magán a több, mint 50 fő figyelmét.

A díjlovagló négyszögben szünet nélkül folytatódtak az edzések, melyek során a különböző képzettségű lovak és lovasok a pontosság fókuszában egyéni nehézségeikre is választ kaptak Szokola Csabától.

A díjlovas edzések után a nagypálya felszabadult az ugró lovasok számára. A lovasok 2-3 fős csapatokban próbálhatták ki magukat Bazsó Gergely irányításával. A koncepció szerint az edzők jelenlétében közös bemelegítés, ismerkedés, majd pályalovaglás képzettségnek megfelelő szinten. Az edzők az edzés alkalmával végig a pályán tartózkodhattak, így konzultálhattak az edzésvezetővel.

A lovasokról részletesen és elismerően nyilatkozott Bazsó Gergely edzés közben és azt követően is, s egyéni javaslataival támogatta a lovasok és edzők további fejlődését.

A díjugrató edzéssel egy időben tartotta Szokola Csaba az elméleti képzését a Tudásközpontban, mely a nagy létszám mellett is egy jó hangulatú, ugyanakkor magas szakmai színvonalú interaktív előadás volt.

A szakmai nap végeztével a lovasok elsimerő oklevelet kaptak a Nemzeti Lovardában való megjelenésükért és színvonalas részvételükért.

Bízunk benne, hogy a szabadidőlovas társadalom hasonlóan a Nemzeti Lovardában megjelent maroknyi csapathoz ezen a színvonalon szerepel majd minden megmérettetésen, illetve szakmai megmozduláson. Örömmel állapította meg a szervezőgárda, hogy igenis van igény a szakmai fejlődésre, a csiszolódásra és nagyon fontos, hogy nem pusztán abban az esetben, ha versenyezni szeretnénk. A legfontosabb, hogy lovunk jobban érezze magát alattunk és mi örümmel látogassuk meg minden nap.

Hajrá szabadidőlovasok!

 

Last modified: 2019-05-28