Díjugrató bírói továbbképzések a Nemzeti Lovardában

Hírek

A hétvége folyamán a Nemzeti Lovarda tudásközpontjában gyűltek össze a díjugrató versenybírók. Pénteken Stróbl Dorottya tartott előadást a lovasok stílusbírálatáról, szombaton pedig a legfontosabb hazai és nemzetközi szabályváltozásokat ismertette Schlezák Melinda és Juhász Tibor.

A jó eredményhez már nem elég a szép stílus és a megfelelő vonalvezetés

Az stílusbírók részére tartott előadás interaktív módon zajlott, a bírálat fő szempontjait a Championátuson részt vevő serdülő lovasok pályáit elemezve ismertette Stróbl Dorottya, bevonva a résztvevő bírókat, hogy egy közös nézőpont kialakításával elősegítse az egységes bírálatot.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a korábbi évekhez képest jelentős javulás történt a kezdőlovas és az ifjúsági mezőnyben. Míg pár évvel ezelőtt elegendő volt a helyes iramválasztás és a jó egyensúly a helyezéshez, ma már ez alapkövetelmény. A lovasok egyre felkészültebben érkeznek a versenyekre, és egyre kisebbek a különbségek a pályák között, így egy új szempont került előtérbe, mégpedig a tudatosság. A nyolc pont feletti lovagláshoz nem elég a szép stílus és a megfelelő vonalvezetés, hanem a modern díjugratásnak megfelelő tudatos pályalovaglás az elvárás.

Esés, bukás, lábvédő, zabla: a legfontosabb szabályváltozások

A szabályzatban a korábbi évhez képest csak néhány területen történt komolyabb változás, az egyik témakör ezek közül a lóról esés és a bukás. Ezentúl az a lovas, aki a lováról leesik, vagy a lóval felbukik, köteles megvizsgáltatni magát az ügyeletes mentőorvossal, és csak orvosi hozzájárulással folytathatja a versenyzést. Igaz ez minden esésre, akár a versenypályán, akár a melegítőpályán történjék, illetve ha a ló is érintett, akkor az állatorvos igazolására is szükség van a verseny folytatásához. Továbbá, ha a lovas leesik a pályára lovaglás után, de még a start előtt, akkor nem indulhat az adott versenyszámban. Ki kell mennie a mentőshöz a vizsgálatra, és csak a következő számban vehet már csak részt.

A korábban már beharangozásra került rettegett FEI szabály a bokavédők szigorításáról sok kérdést vetett fel, így ezt Katona Linda nemzetközi steward ismertette. 2019-től az amatőr, kezdő lovas, póni, gyermek és szenior kategóriákban csak bizonyos típusú bokavédők lesznek használhatók. Ezek leírása megtalálható a 2019-es versenyszabályzatban. Érdemes minden lovasnak és edzőnek még most áttekintenie, mert 2020-től az ifi, a fiatal lovas és az U25 kategóriákban, 2021-től pedig minden korosztályban csak ezen bokavédők lesznek engedélyezettek.

Kisebb szigorítás lépett érvénybe a lovak és a lovasok stílusversenyeiben a zablák tekintetében. Pontosításra került a használható zablák listája, így a korábbi évekhez képest szigorúbban lesznek ezek ellenőrizve. Itt is szeretnénk felhívni minden edző és lovas figyelmét, hogy tekintse meg ezeket a versenyszabályzatban a későbbi félreértések elkerülése végett.

Az ismételt továbbképzésre február 26-án fog sor kerülni, Kiskunhalason a Hirling József Lovasparkban, így aki lemaradt, a dijugratas@lovasszovetseg.hu címen tud regisztrálni.

A teljes díjugrató szabályzat itt érhető el: http://dijugratoszakag.hu/images/szab/2019_DU_szabalyzat.pdf

A hírt a Riderline, a Magyar Lovas Szövetség médiapartnere készítette.

Fotó: Gudmon Kata

Last modified: 2019-02-19