In memoriam Dallos Andor

Hírek

Évindító interjút terveztünk a Lovas Nemzet c. szaklapba.
A beszélgetést elkezdtük, de nem fejeztük be.
Eddig jutottunk. Közbeszólt a …
Témánk a közjó szolgálata.
A befejezetlen interjúval Dallos Andor gondolatait, emlékét idézzük.

„Ha a közjót előmozdíthatom,
Keblemben az önző szívet megtagadom.”
Arany János

A KÖZJÓ SZOLGÁLATA

Dallos Andorral, az Állami Ménesgazdaság
Szilvásvárad igazgatójával Fehér Károly beszélgetett

1984-ben érkezett Szilvásváradra. A falu a felülmúlhatatlan magyar sikert hozó VII. Négyesfogathajtó Világbajnokságra való készülődés lázában égett.
Mintha ma történt volna. A világbajnokság idején mindössze 1800 lélekszámú falu tenni akarása, lokálpatrióta lelkesedése örök élményem marad. „Minden ház gazdasszonya bújtasson 10 tő muskátlit” – szólt a javaslat. Így történt. Mindenki szépítette, csinosította portáját, parkosítottak, sok százezernyi virággal várták a közel százezer vendéget, akik jöttek busszal, vonattal, autóval, kerékpárral, lovaskocsival, gyalog. Nem volt kérdés, hogyan lehet eljutni Szilvásváradra…
A siker nem maradt el: egyéni- (Juhász László) és csapatarany (Juhász László, Bárdos György, Fülöp Sándor) az első öt helyen magyar hajtó. A siker, az aligha megismételhető eredmény, az összefogás diadala. Mindenki hozzátette a magáét. A szilvásváradiak alátámasztották a versenyen induló világbajnok Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke szavainak igazát: „Magyarország a világ lovassportjában mindig úttörő szerepet vállalt. A Szilvásváradon eltöltött néhány nap meggyőzött, hogy a szervezők a világbajnoksághoz méltó, nagyszerű feltételeket teremtettek.”

A vb idején gyakornok. Azóta végig járta a gyakorlati gazdálkodás szakmai lépcsőfokait. A Ménesgazdaság első embere. Tevékeny részese, jó ismerője a falu életének. Ma is a tenni akarás jellemzi a szilvásváradiakat? Összességében feltétlenül. Az ökoturizmus, a nemzeti parkok látogatása, a természetjárás egyre népszerűbb. Az itt élő emberek, a természet szépségeinek látványát, a Bükki Nemzeti Park csodáit sokszínűen és nagy hozzáértéssel ötvözték a lipicai ménes, a lovak kínálta számos lehetőséggel. Ez megélhetésük egyre bővülő forrása. A gyönyörű műemlék istállóban megcsodálható mének, a száguldó ménes, a kocsikázás, vagy a szánkózás a festői Szalajka-völgyben, a lipicai testvérménesek kitűnő lovasainak részvételével évente rendezett színvonalas nemzetközi lovas show-műsor a lovasstadionban, a világbajnokok sorát starthoz szólító fogatversenyek, vagy a Lipicai-, a Kocsi- és az Erdei Múzeum Szilvásváradnak és a lipicai lovaknak számos rajongót szerzett. A látvány, a természetközeli kikapcsolódás, a különleges szórakozás élményéért évente 7-800 ezren jönnek el hozzánk. Egyedi, természetközeli programokkal kiszolgálni őket, különleges lehetőségünk, feladatunk, érdekünk és kötelességünk!

„Itt a legjobb lovakat tenyésszék, amelyek a császári udvar részére legyenek elővezetve” – szólt 1850-ben a Lipizán kelt parancs. És Szilvásváradon? A fajtaalapítók tudták, mit akarnak. A tenyésztőmunka fő elemei változatlanul érvényesek, útba igazítóak. A genetikai és a gazdasági követelményeket magába foglaló tenyészcél viszont ma már – nyilvánvalóan – a korszerű igényekkel is számol.

A Ménesgazdaság 1952-ben kelt alapító okiratában meghatározott feladatokat tekintik iránytűnek. Alapfeladatunk a kultúrtörténeti örökségünk, védett történelmi lipicai lófajtánk genealógiai vonalainak fenntartása, az állomány genetikai kapacitásának, értékmérő tulajdonságainak gazdagítása, a modern sportlótenyésztés szabta követelmények szerint. Emellett aktívan veszünk részt a nemzetközi tudományos munkában, a tenyészállatok cseréjében, a piaci együttműködésben, értékeink, hagyományaink őrzésében.

A Szilvásváradi Lipicai Lovas- központ a térségben élőknek az új lehetőségek, szolgáltatások sorát kínálja. Hangsúlyozni szükséges, hogy új létesítményünk – nevétől eltérően – messze nem csupán lovasközpont. A sport mellett, európai léptékű programokkal kell megtöltenünk és nemzetközi színvonalon üzemeltetnünk a komplex feladatokat ellátó Lovasközpontunkat. E sokrétű munkában – a szakmai feladatok színvonalas ellátása mellett – a falunk, a térség vendégszerető emberei is új lehetőségekkel találkoznak. A máshol nem kapható kikapcsolódásra, felüdülésre, különleges programokra vágyó emberek igényeit kell magas színvonalon kiszolgálni. Bővülnek a megélhetési lehetőségek!

A még épülő lovasközpontban 2018-ban sikeres programokat szerveztek. Mit jelent ez a számok nyelvén? 19 rendezvényt, köztük 12 versenyt rendeztünk. 300 versenyzővel, 500 lóval, mintegy 2 ezer start keretében a stadiont, a fedeles lovardát, az infrastruktúrát és a személyzetet teszteltük. A versenyeinken startoló Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Díjugrató Szakág elnöke az éllovasok véleményét tolmácsolta: „Igazi tesztversenyeken lovagoltunk. A stadion és a fedeles lovarda, a szakszemélyzet élesben jól vizsgázott. Szilvásvárad nemzetközi díjugrató versenyek rendezésére kész és képes.” A versenyek mellett 2 villanyfényes lovasshow-műsor, nemzetközi érdeklődéstől kísért lóárverés, a Nemzetközi Lipicai Lovas Szövetség kongresszusa, edzőtábor, rajtengedélyvizsga tette teljessé a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont induló évének programját.

Időközben új ékkő, a parádi Cifra Istálló és Kocsimúzeum is a Ménesgazdaság felügyelete alá került. Megkaptuk a patinás intézmény vagyonkezelési jogát.

Építkezés a romokon? A Lovasközpontunk építését is régi, leamortizálódott alapokon kezdtük. Mondhatni van praxisunk az ilyenfajta munkában.
Valóban műemlék-gyöngyszemet kaptunk. A Cifra Istálló 1880-ban Ybl Miklós tervei alapján épült, ma a Kocsimúzeum-nak ad helyet. A kiállítás a kerék feltalálásától a díszes főúri hintóig ad átfogó képet a kocsikészítés hagyományőrző, főként a nagy hírű Kölber-testvérek műhelyének történetéről. XIX-XX. századi hintók, kocsik, hajtószánok, konflis és fiáker őrzi itt a múltat. A fürdőkastélyához illeszkedő fényűző istálló Károlyi György álmaként épült. A fagerendás, vörös téglás, díszes külsejű, belül vörös márvány burkolatú épület méltán viseli a ráaggatott Cifra nevet. Hatalmas megmentésre váró kincsek ezek, méltatlan körülmények itt-ott a romok között.

A megoldás? Az újjáépítési terveink megvannak. Az anyagi feltételek megteremtésével hozzáfogunk, megmentjük, újjáépítjük, gondozzuk, hasznosítjuk ezeket a kincseket.

A Ménesgazdaság szakmai küldetése mellett a közjót, a falu boldogulását is szolgája Együttműködésben az Önkormányzattal.
Az Önkormányzat tevékenységét alapvetően az minősíti, hogy miként tudja segíteni lakóinak boldogulását, jólétét, komfortérzetét. Mi ebben vagyunk együtt-
működő partnerek. Mivel ebbéli céljaink összecsengenek, az egymásra utaltság, a harmonikus együttműködés nyilvánvaló, így a testület fontosnak tartja, elismeri munkánkat.
Közjó mindaz, ami építő, ami falunk közösségeinek életét javítja. A fokmérő: a közterhek mérsékelt kirovása és igazságos elosztása, a foglalkoztatottság segítése, mert a közjó mindannyiukat érinti, a közjó mindenkié. A közjólét megteremtésének alapja – sok egyéb között – a helyes erkölcsi értékrend és a rendezett családi élet segítése.
A kölcsönös érdekek és értékek mentén működünk együtt. A szolgáltató- és munkahelyteremtő programjainkkal évente kereken 300 millió forint jut el falunk vállalkozóihoz.
A Ménesgazdaság ilyen elvek alapján igyekszik hozzájárulni a közjó építéséhez. A közjót szolgáljuk. Mindezekkel Szilvásvárad jó hírét keltjük és erősítjük.

Középpontban a gyerekek. Miközben országosan nagy adósság a szervezett iskolai lovasoktatás elterjesztése, Szilvásváradon tulajdonképpen „a ló az iskola tornaterme”. Sikeres az iskolai lovasoktatás. A szilvásváradi családok jó részében az apa, a nagyapa, a testvér, a rokon lovagolt, kötődik a lovakhoz. Természetes, hogy ezt a vonzalmat a gyerekek igénylik és követik. Adottságaink alapján nálunk évek óta szervezetten folyik az iskolai lovasoktatás, ami a jó hangulat, ha úgy tetszik a közjó alakításának fontos része.
Az órákon nem csupán a lovaglásra és nem is csak a ló ismeretére, szeretetére, hanem emellett általános- és viselkedéskultúrára, hagyományaink őrzésére, gazdagítására is nevelünk. Vonzó lovas-életpályát igyekszünk felvázolni. Mindezt a digitális világban élő generációnak.

Szilvásvárad, 2018. december hava

Last modified: 2019-02-04