Bram Chardon a csúcson. Holland siker lipicai lovakkal

Hírek

A négy külföldi hajtó az Amerikai Egyesült Államokban rendezett idei Négyesfogathajtó Világbajnokságon is startolt. A hajtók tehát friss formákkal éreztek. Ijsbrand CHARDON Lyonban, Jérôme VOUTAZ Stuttgartban nyert, ahol DOBROVITZ József harmadik. A versenyszabályok szerint a kétnapos verseny első napi (december 1.) „bemelegítő” versenyen a következő napi világkupa forduló indulási sorrendjéért hajtottak.

Bemelegítő verseny

1. Bram Chardon (NED) 238,61

2. Glenn Geerts (BEL) 244,54

3. Dobrovitz József (HUN) 261,25

4. Ijsbrand Chardon 266,12

5, Dobrovitz József Jr. 273,39

6, Jerome Voutaz  277,70

Világkupa forduló

A verseny a pályán eltöltött idő – másodperc – és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dőlt el. Egy labda leveréséért 4 másodperc büntetés járt. Sikersportágunk, a fogathajtás szabadtéri versenye három számból – a díj-, a maraton és az akadályhajtásból – áll. A fedeles verseny programjából – a szabadban első számként kiírt, a lovak idomítottságát bemutató – a díjhajtás kimarad. A 11. akadályból álló versenypályát Fintha Gábor nemzetközi pályaépítő tervezte. Közülük kettő a maraton-, a többi az akadályhajtásnál használt bójapárokból – tetejükön labdákból – álló akadály. A fedeles verseny alapvetően eltér a szabadtéritől. Itt szinte minden más volt: a zárt tér, a fény, a hang, a közönség közelsége különös légkört teremt.

Mindezekhez ezúttal a csodálatos hajtással jelentkező holland Bram Chardon gyors, robbanékony, a fény- és hangjátékoktól – tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől – nem félő, jó idegzetű lipicai lovaival, kimagasló teljesítménnyel nyerte. A felfokozott hangulatú budapesti fedeles világkupa forduló verseny izgalmas, látványos, pergő, közönségszórakoztató versenyt hozott.

 

Eredmények (A hivatalos jegyzőkönyv szerint)

1. Bram Chardon  (NED) 131,57

2. Jerome Voutaz (SUI) 137,57

3. Dobrovitz József (HUN) 152,87

4. Glen Geerts (BEL)

5.Ijsbrand Chardon (NED)

6. Ifj Dobrovitz József (HUN)

 

Nyilatkozatok

 

LÁZÁR Vilmos, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke

A fogathajtásban előremutató generációváltás folyik. A Papp László Budapest Sportarénában 2007-ben indítottuk útjára a FEI Fogathajtó Világkupa sorozatot. Budapest közmegelégedésre Európa fogathajtó fővárosai közé érkezett.

Az évek során a fogatvilág legjobbjai az összes világbajnok megtisztelő módon fellépett az Arénában.

Ami a legfontosabb: A közönség érdeklődése nőttön nő, megszerették ezt a látványos, pörgős, izgalmas fogathajtó versenyformát. A verseny, a versenytechnika, a fogatkultúra az elmúlt több mint egy évtizedben sokat fejlődött. Van jövője a sportágnak.Ezt bizonyítja többek között, hogy egyre több nemzetközi színvonalú fiatal ül bakra

A Budapesten rajthoz álló többszörös póni világbajnok Bram Chardon 25 és az ugyancsak ebben a versenyformában jeleskedő Ifj Dobrovitz József 26, a belga Glenn Geerts 29 éves.

Fogatdinasztiák nőnek ki a fiatal Bram Chardon a négyesfogathajtó sport legeredményesebb versenyzője édesapja, Ijsbrand Chardon mellett tanulta meg és magas színvonalon műveli a fogathajtó művészet mesterfogásait.

Fogathajtó világbajnokunk Dobrovitz József mellett fia, ifj. Dobrovitz József a kettes fogathajtók között világbajnoki címig jutott.

A budapesti Világkupa üzenete a fogatsportnak, jelesen a fedeles fogathajtó versenyeknek jövője van!

A Lovas Világkupa nem csupán egy a nemzetközi lovas versenyeink közül. Sokkal több annál! A tények sora bizonyítja, hogy a 2007. évi első rendezvényünk gyújtópontja volt a hazai lovaséletünk azóta folyó előremutató eseményeinek. Az európai rangú rendezvényünk lovaséletünk fejlődésének lendületet adott. Új ötleteket, módszereket, kreativitást, közös gondolkodást hozott felszínre. Felhívta a figyelmet, hogy a színvonalas lovassport, a lovaságazat támogatásra érdemes erőforrás. Új stratégiai gondolkodást, új szemléletet indított el – a minőség-, a nemzetközi színvonal igényével.  – mondotta Lázár Vilmos.

 

LÁZÁR Zoltán, kilencszeres fogathajtó világbajnok

Készülődnek az új sztárok

A 12. fogathajtó világkupa a jövőnek szólt. Bram Chardon, Glenn Geerts, Ifj. Dobrovitz József teljesítményük alapján hamarosan a világ legjobbjai közé érkeznek. A fiatalok teljesítménye nyilvánvalóan ingadozik. Tapasztalataim szerint 2-3 éve kell ahhoz, hogy megismerjék a fogatszakma mesterfogásait. Érésükhöz természetesen példaképek is kellenek. Ijsbrand Chardon többszörös világbajnok (négyszeres egyéni és tízszeres csapat) és háromszoros világkupa győztes még mindig biztosítja, hogy a fiatalok felnézzenek rá.

A győztes Bram Chardon

Magyarországon versenyezni számunkra mindig nagy öröm, hiszen a Dobrovitz család régi barátunk és mindig örömmel jövünk ide. Fantasztikus közönség előtt versenyezhettünk. Szeretném kiemelni Fintha Gábor munkáját, aki a pályát építette, gyors volt és technikás pályán hajthattunk. Sajnos a melegítési lehetőség rövid volt, de mivel professzionális hajtók vagyunk így megbírkóztunk ezzel a feladattal. De maga a versenypálya fantasztikus volt. Nagyon élveztem ezt a versenyt.

LPCS

 

DOBROVITZ József

A verseny szünetében világbajnokunk elmondta, csodálatos érzés hazai, teltházas arénában pályára hajtani. A közönség szeretete és tapsa erőt ad a legjobb teljesítmény eléréséhez, buzdítólag hat a versenyben. Öröm, hogy a magyar nézők egyre jobban megszeretik a fedeles fogathajtó versenyeket, itt Budapesten és a hazai helyszíneken egyaránt. Hajtótársaim véleményét is tolmácsolom azonban, hogy az éjszakába nyúló versenyt célszerű lenne korábban kezdeni, mert sem a lovaknak, sem a hajtóknak, sem a közönségnek nem kedvező a késői időpont. Ugyanakkor köszönet a kitartó nézőknek, akik végig szurkolták a versenyt. Külön kiemelte, hogy fantasztikus csapattal tudott dolgozni és azt, hogy a felesége és a kisfia itt volt vele.

A Dobrovitz fogatnak Budapest az idei fedeles szezon harmadik állomása, a lezajlott versenyekről pozitív véleményt alkotott a hajtó. Lovainak teljesítményét jónak értékelte, saját hibájaként említette a stuttgarti egy verőhibát, illetve a lyoni 1 másodperc hátrányt is. A három versenyen három összeállítású fogatot hajtott, kedvező tapasztalatokkal. Érdekesség, hogy a budapesti fordulón, Jerome Voutaz fogatának kivételével, minden fogatban szerepelt Dobrovitz József által kiképzett és felkészített lipicai ló.

FK

 

Névjegyek

Ijsbrand CHARDON (NED)

A Király, a világ legeredményesebb négyesfogathajtója. Négyszeres egyéni-, tízszeres csapatvilágbajnok. Kétszer nyert egyéni- és négyszer csapat-Európa-bajnokságot.  Első vb aranyérmét három évtizede Apeldoornban nyerte (1988) A világbajnokság mellett, a legnagyobb lovasversenyen, Aachenben az egyéni és csapatversenyben huszonhétszer nyert. Háromszor nyerte az FEI Világkupa döntőt. Fogathajtó családban nőtt fel. A sikeres versenyző édesapjától vette át a szárakat. Hazájában lovas- és fogathajtó iskolát működtet. A világ legerősebb nemzeti bajnokságában huszonhétszer nyert. Még nem adta át, de megmutatta fiának Bramnak a szárkezelés művészetét, aki nagyszerűen él vele. Ijsbrand lipicai lovakat is hajtott az Arénában: „Rendkívül okosak, ám idomításukhoz sok munka, türelem kell. A szervezés, a pálya kiváló, a közönség fantasztikus” – mondta. Budapesti kedvenc: háromszor nyert nálunk.

 

Bram CHARDON (NED)

Apja nyomdokában méltó utód. A fogatvilág legeredményesebb fiatal hajtója. Ötszörös póni-négyesfogathajtó világbajnok. Két éve ült át a nagy 4-es fogat bakjára. A tíz évig verhetetlen holland válogatottból a többszörös világ- és Európa-bajnokot Theo Timmermannt szorította ki. Két éve ült át a nagy 4-es fogat bakjára és apjával idén ott volt Tryonban (USA) a Lovas Világjátékok keretében rendezett XXIV. Négyesfogathajtó Világbajnokságon, első nagy 4-es fogathajtó világbajnokságán egyéniben 9., csapatban tagja volt a világbajnoki eziüstérmes holland triónak. A mezőnyben egyetlen hibátlan teljesítménnyel a vb akadályhajtását nyerte, ami kitűnő budapesti ajánló. 2018-ban Aachenben egyéniben 3., csapatban a győztes holland csapat tagja volt.

 

Glenn GEERTS (BEL)

A belga bajnok idén, a világbajnokságra való felkészülés jegyében kilenc nemzetközi versenyen indult. Tavaly a fedett pályás döntőben a 6. helyen végzett.  Az idei világbajnokságon csapatban bronzérmes, egyéniben 6.

 

Jérôme VOUTAZ (SUI)

A nagy elődök nyomdokaiba lépett. 2017. évi EB-n a maraton és akadályhajtás győztese. Az idei világbajnokságon egyéniben 5. A maratonon elért 2. és az akadályhajtásban a 7. helye friss – bombaformáját mutatja. Szívesen jön Magyarországra: az Izsákon is és Mezőhegyesen is rendezett nemzetközi versenyen ez évben egyéni összetettben 2. helyen végzett.

 

DOBROVITZ József – Vecsés SE

Több rangos hazai és nemzetközi verseny győztese. A fedeles világkupák sikeres szereplője. Csapatvilágbajnok (2004).  Aacheni győztes csapat tagja (2004) Négyesfogathajtó világbajnokságon 2016-ban csapat ezüstérmes Kétszeres csapat bronzérmes (2008., 2014.). Európa-bajnokságon egyéni ezüstérmes és csapatban kétszeres bronzérmes 2011-ben FEI fedettpályás világkupa döntő ezüstérmese. Tízszeres magyar bajnok

 

ifj. DOBROVITZ József – Vecsés SE. Szabadkártyásként indul

2015-ben kettesfogathajtó csapat-világbajnok (Fábiánsebestyén). Pályafutását póni fogathajtóként kezdte, ahol korosztályos Európa-bajnok (2011). A póni világbajnokság négyesfogat kategóriában egyéni ezüst- és csapat bronzérmes (2013). 2011-ben ült át a nagy négyesfogatra. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon 2011 óta vesz részt, ahol csapat ezüstérmes (2011). Négyesfogathajtó bronzérmes (2013, 2015). Három négyesfogathajtó világbajnokságon szerepelt: csapat ezüstérmes (2016), bronzérmes (2014). Négyesfogathajtó magyar bajnok (2017)

Last modified: 2018-12-14