LIF Kongresszus – A világ lipicai lótenyésztői Szilvásváradon

Hírek

A Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) október 5-6 -án – immár negyedik alkalommal – Szilvásváradon tartja közgyűlését.

A testület ülésén ott lesznek az európai lipicai lovat tenyésztő ménesgazdaságok – Lipica (Szlovénia), Piber (Ausztria), Dakovó (Horvátország), Topolcianki (Szlovákia) és Szilvásvárad – igazgatói, tenyésztés-vezetői. Képviseltetik magukat a világ (Ausztráliától, Amerikáig) magántenyésztői is. Az egybegyűltek meghallgatják a Tenyésztő- és Pénzügyi Bizottság beszámolóját, majd a lipicai ló tenyésztésének időszerű tennivalóit vitatják meg. A világ lipicai lótenyésztő hírességeit gazdag program várja. Megismerkednek a közelmúltban felavatott Lipicai Lovas- és Rendezvényközponttal.

Érdeklődő- és vásárlóként 6-7- én ott lesznek az új fedeles lovardában megrendezésre kerülő lóárverésen, valamint megtekintik a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének éves tenyészszemléjét.

Az 1986-ban alakult szervezet – amelynek Magyarország is alapító tagja – munkájának alapja a zárt méneskönyvbe tartozó nyolc lipicai törzs genealógiai vonalainak fenntartása, értékmérő tulajdonságainak javítása. A hazai lipicai lótenyésztést – védett, őshonos fajtáinkkal egyetemben – az állatok tenyésztéséről szóló 1993. évi törvény, a tenyésztési programot a 2005-ben kelt kormányrendelet szabályozza.

A nemzetközi lipicai Családot jelentős elismerés érte.

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad képviselői szeptember 14-én, a Parlament Vadásztermében vették át azt a tanúsítványt, amely szerint a magyar lipicai lótenyésztést felvették a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországi Nemzeti jegyzékére. A szlovéniai Nemzeti Lipicai Ménes összefogásában folyik a konkrét nemzetközi együttműködés és jó esély van rá, hogy a lipicai lótenyésztés felkerül az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökség Reprezentatív Listájára.

A hazai tenyésztők – Prof. Dr. Bodó Imre, Egri Zoltán, Dr. Pataki Balázs – a kezdetektől fontos szakmai tisztségeket töltenek be a LIF-BEN.

A házigazda Dallos Andor jelenleg a világszervezet első alelnöke.

 

Last modified: 2018-12-07