Sajtótájékoztató kommüniké – IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, szeptember 5-9 Mezőhegyes

Hírek

A Világbajnokság történéseiről augusztus 30-án a mezőhegyesi lovaspályán Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a szervezőbizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott. Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseinek eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovas élet térképére. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

A világbajnokságon 7 ország, Ausztria, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia, Magyarország

43 fiatal fogatló indul.

A sztár lovak és hajtók visszatérnek. Mezőhegyesen indulni rangot jelent. A hajtók között a legnagyobb név a lengyel egyesfogathajtó világbajnok, Bartlomiej KWIATEK. Húgával, Weronikával negyedszer van itt a világbajnokságon. Bakra ül a korábban dobogóig hajtó Marie Tischer, Bettina WINKLER, Karl-Heinz FINKLER (Németország) és Franz SCHILTZ (Luxemburg).

A lovassportban nincs abszolút esélyes, de van kivétel. Németország toronymagas favorit. Az eddigi három világbajnokságon kiosztott 27 éremből 12, a 9 aranyból 6 a németeké. Lovaik azóta tovább fejlődtek, jöttek előre. A sikereik alapja, a rájuk jellemző céltudatos, tervezett munka. Náluk közel 15 éve edzőtáboran készítik fel és választják ki a lovaikat.  A képességeket bajnoki rendszer keretében mérik fel.

Az eddig 7 érmet, köztük 1 aranyat nyert lengyelek – feltehetően – az idén is fontos szerephez jutnak. Hajtóik, lovaik kitűnőek.

Mezőhegyes és Füzesgyarmat volt a világbajnokságra készülő magyar fogatok edzőtáborainak helyszíne.

A felkészülést, az előbbi két helyszínen Peter Tischer német sikerkapitány segítette a kitűzött célok elérésében. Hajtóink egy sor gyakorlati módszert „mesterfogást” sajátíthattak el a mestertől. Tischer, a magyar lovak, hajtók fejlődését tapasztalta. A mezőhegyesi adottságokat „szupernek” nevezte és a magyaroktól vb-érmet vár! A világbajnokság célja most negyedszerre is változatlan.

Nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését, felkészítését; a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőségeket teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. (A korábbi világbajnokságainkon jól szerepelt lovak közül több a helyszínen, külföldi kézen elkelt.)

A IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát szeptember 5-én, szerdán 15 órakor a hivatalos megnyitó ünnepséggel megnyitják. Szeptember 6., 7., és 8-án 9 órától, szeptember 9-én 10 órától kezdődnek a versenyek.

Mezőhegyes, 2018. augusztus 30.

 

Last modified: 2018-12-07