KITÜNTETETTJEINK 2017

Hírek

A Magyar Lovas Szövetség 2018. február 24-i Díjátadó Gála alkalmával

Lázár Vilmos elnök kitüntetéseket adott át.

 

Gróf Széchenyi István Emlékérem

BÁLINT GÁBOR

Fél évszázada szolgálja honi lovaséletünket.  Versenyzőként a díjugrató sport legmagasabb szintjéig jutott. Ezt követen edző, versenybíró és szakkommentátor. 

Színes, megnyerő személyiségének köszönhetően a fiatal lovasok körében rendkívül népszerű. 

Széleskörű műveltségének, a ló iránti szeretetének és megbízhatóságának köszönhetően lovastársadalmunk kiemelkedő tagjává emeli.

 

KOCSIS LÁSZLÓ

A Veszprém megye Lovas Szövetség elnöke, a megye lovassportjának meghatározó személyisége. Lovasként, tanárként, edzőként, sportvezetőként több mint öt évtizede szolgálja Magyarország lovassportját. 

Az ötvenéves jubileumát ünneplő Pápai Lovasklub alapító-vezetője. 

25 éve sikeres lovas versenyeket rendez. 

Eredményesen munkálkodik a térség idegenforgalmának fellendítéséért. 

A Magyar Lovas Szövetség elnökségének több évig tagja volt.

 

Dr. PRUTKAY JÁNOS

Több mint négy évtizede magas szakmai színvonalon szolgálja a magyar lóversenysport ügyét. 

A Kincsem Parkban fontos beosztásokban dolgozott, volt műszaki- és gazdasági vezető, igazgatóhelyettes.

Számtalan fejlesztés, beruházás és újítás köthető a nevéhez. A Vállalat három telephelyén tevőlegesen működött közre a korszerűsítési munkákban. 

Nyelvismerete révén kitűnő kapcsolatot ápolt a német és az osztrák versenyüzemmel.

Nyugdíjazása után is a szakmában maradt, tapasztalatával és tanácsaival segíti a fiatal kollégák, valamint a versenyszervezők munkáját. A versenynapokon protokoll feladatokat lát el. 

Élete a hivatása!  Pályája, becsületessége és szakmai alázata követendő példa a fiatalok számára.

Magyar Lovassportért Emlékérem

HÖLLE MARTIN

A 2017.évi Lipicai Kéttesfogathajtó Világbajnokságon, minden idők legfiatalabb hajtójaként egyéni- és Lázár Vilmossal, Lázár Zoltánnal – csapatvilágbajnoki címet nyert. A Nemzetközi Lovas Szövetség világranglistáját vezeti. Pónifogathajtó világbajnok. Korosztályos egyéni- és csapat Európa-bajnok. Magyar bajnok.

Példája bizonyítja, hogy az élsport és az egyetemi szintű taulás összeegyeztethető.

 

HURME KRISTINA SATU posztumusz

Tisztesség, következetesség, megbízhatóság, magas szintű szakmai műveltség, a lovak és a lovasszakma iránti alázat jellemezte a Finnországban született és közel két évtizeden át Magyarországon sikeres szakembert.

Szentendrén, az ország egyik legkiválóbb utánpótlásnevelő lovasiskoláját üzemeltette.

Mindhárom olimpiai szakágban – díjugratásban, díjlovaglásban és militaryban – tanította, nevelte növendékeit.

2017-ben edzői pályájának csúcsára érkezett: tanítványa felnőtt magyar military bajnoki címet nyert.

Hálás tanítványai, tisztelői, a lovastársadalom emlékét kegyelettel megőrzi.

 

LOVASAKADÉMIA, Kaposvár

A Lovasakadémia Sport Club (és jogelődje a Kaposvári Gazdász SE) közel 40 éve szolgálja a magyar lovassportot. A Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémia oktatási programját – jelentős infrastrukturális háttér birtokában – szinte valamennyi szakágban magas szintű gyakorlati munkával, versenyeztetéssel és önálló versenyszervezéssel biztosítja. 

A Póni Európa Bajnokság szervezőjeként a Lovasakadémia Sport Club 2017-ben ismét bizonyította felkészültségét. 

A 35-50 fős hallgatói és edzői gárdájával időt, energiát nem sajnálva teremtette meg a legmagasabb nemzetközi elvárásnak megfelelő feltételeket a verseny színvonalas lebonyolításához. 

 

TÓTH TAMÁS

2013-2017. években a négyesfogathajtók szövetségi kapitánya. Ez alatt a magyar fogathajtók a világ- és Európa-bajnokságokon 10 érmet (4 arany, 2 ezüst és 4 bronz) nyertek.

A válogatott – négy bronzérmet hozó évek után –2016-ban ismét csapat ezüstérmet szerzett.

2014-ben a kettesfogathajtó válogatott irányítását is átvette és részese a 2015-ben Fábiánsebestyénben rendezett világbajnokságon nyert egyéni- és csapat-aranyérem kivívásának.

Irányításával a 2017. évi lipicai világbajnokságon Hölle Martin egyéni-, valamint a Hölle, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán csapat világbajnokságot nyert. 

Mindkét kategóriában – Lázár Zoltán szakági edzővel közösen – összefogta, szervezte és eredményesen menedzselte a válogatott hajtók munkáját.

 

RÁSKY PÉTER – média

Alapítója és 2001.  óta főszerkesztője a Lovasélet Magazinnak. 

Szakíró, a versenysport, a lótenyésztés és a lovassport szinte összes szakági rendezvényeinek hiteles krónikása. 

Lótenyésztési szakmérnök. Lovardát működtet.  

Bábolnán tanárként vesz részt a fiatal lovas generáció oktatásában.

 

Sándor Móric Díj

FÁBIÁNCSICS GÁBOR

A Nemzeti Lovarda az elmúlt 100 évben a magyar lovassport legmeghatározóbb helyszíneként szerepelt. A Lovarda, népszerű nevén: a Tattersall, 2006-ban a bezárás szélére sodródott. Közös akaratból, alapítvány formájában azonban sikerült a Kerepesi út 7. szám alatt nyilvántartott lovardát megmenteni. 

2011-ben a Nemzeti Lovardáért Alapítvány Fábiáncsics Gábor személyében olyan lovasembert bízott meg a vezetéssel, aki elhivatottságával és kiváló szakértelmével újra színes életet varázsolt a Budapest szívében álló patinás intézménybe, amivel nem csak az ország, hanem az egész világ lovaséletének figyelmét elnyerte. 

A 2016-os, remekül szervezett, magyar győzelemmel zárult CSIO után, a magyar kormány jóvoltából teljes körű rekonstrukción eshetett át lovassportunk fellegvára. Ahhoz, hogy a II. világháború előtti korszak szellemiségét közel nyolc évtized után ismét megérezhessük, szükség volt arra a vezetőre, aki nap, mint nap végzett áldozatos munkájával elérte, hogy olyan Nemzeti Lovarda szolgálja a magyar lovastársadalmat, amire mindannyian büszkék lehetünk!

 

Különdíjak:

E kitüntetéssel ismerjük el és díjazzuk lovasaink és lovas szakembereink 2017. évi kiemelkedő teljesítményét. 

Kiemelkedő sport eredményéért: Weinhardt Virág

A 2017. évi Ifjúsági Európa-bajnokságon – közel 120 induló között – a döntőben dupla hibátlant lovagolt és egyéni 6. helyezést ért el. 

Díjugrató sportunk egyetlen Európa-bajnoka.

Kimagasló eredményeivel honi lovassportunk jó hírét erősíti.

A teljesítményért járó ifjúsági olimpiai kvótájával Magyarország első ízben vehet részt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián.

 

Év edzője: Krucsó Ferenc

A korábbi olimpikon lovas tanítványai az országos bajnokságon kiemelkedő eredményeket értek el.  A 12 éves Törő Csongor a gyermekek között 2. helyen végzett, az ifjúságiaknál Jármy Vince, a felnőtteknél Krucsó Szabolcs egyéni és országos csapat bajnoki címet szerzett.

Versenyzői kiemelkedő eredményeket értek el nemzetközi versenyeken is. Jármy Vince a 2016-os 4. helye után 120 indulóból 11. helyen végzett az Ifjúsági Európa-bajnokságon. Krucsó Szabolcs a göteborgi EB-n a legjobb 50 lovas közé került.

 

Év szövetségi kapitánya: Villányi Krisztina

A díjazott nem csak az év szövetségi kapitánya, hanem az egyik legeredményesebb edzője is a szakágának. 

Irányításával Bence Balázs a 2017-18. szezonban harmadszor is bejutott a világ legjobb lovastorsnászai közé, akik résztvevői az FEI lovastorna világkupa versenysorozatának. Kriszta és Balázs Madridból bronzéremmel, Párizsból ezüstéremmel, Mechelenből pedig egy negyedik helyezéssel tértek eddig haza.   

 

Év tenyésztője: Timpex Ménes – Nyíregyháza

Szinte egyedülálló Európában az a sikerre vezető tenyésztői munka, amit egy család önerőből, Nyíregyházán megvalósított. 

A Timpex Ménes tenyésztette Coralt, aki olimpián, Centet, aki világbajnokságon, Cabalét, aki Európa-bajnokságon szerepelt, Centest, aki fiatal lovak világbajnokságán győzött. 

2017-ben, a Ménesben tenyésztett Timpex Bölcsész –  akinek anyja és apja is a Ménesben született – hírnevet szerzett Magyarországnak. A 12 éves sárga kanca hazánkból felkészülve eljutott az Amerikai Egyesült Államokba, Omahába, ahol a Világkupa döntőben is nagyszerűen helyt állt. 

 

Lovas Család: Fülöp Sándor 

A családfő Fülöp Sándor agrármérnök, a magyar csapat tagjaként már 1972-ben startol Münsterben (Németország), hogy aztán két év múlva a svájci Freuendfelben első magyar világbajnokként aranyérmet nyerjen.

„Úgy három éves lehettem, amikor édesanyám egy ló alatt üldögélve az istállóban talált rám” – meséli. Azóta négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok.

A család összetartó-lelke a feleség Sándor Mária, Marcsi, aki a gödöllői egyetemi lovardában ismerkedett meg az akkori egyetemista Sándorral. Stabil hátországként támogatta férje, majd később gyermekei lovas pályafutását. Ő maga is szívesen ül lóra – ha teheti, még ma is. 

Ifjabb Fülöp Sándor agrármérnök, kétszeres lovastusa magyar bajnok és egyetemi világbajnok. Edző. Legmagasabb szintű FEI bírói minősítésével nemzetközi versenyeken, felnőtt és korosztályos EB-n, Fiatal Lovak Világbajnokságán bírált. A Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskolában tanít. A Magyar Póni Klub Szövetség alapító tagja. 

Felesége, az agrármérnök Kovács Eszter a gödöllői egyetemi lovardában díjlovasként kezdte lovas pályafutását. A Magyar Póni Klub Szövetség egyik alapítója, elnökségi tagja, az Euro Pony Club titkára. Lovasoktatóként vesz részt a Fülöp lovarda munkájában. Lovas szakfordító.

Gyermekeik Dorottya és Eszter. Lovastusa középiskolás csapat és egyéni bajnokok. 

 

Kiváló Lóápoló (Best Groom): Pál Dominika

Az Airvent csapatnak 8 éve tagja. Kiváló segítője az ötszörös magyar bajnok Horváth Balázsnak. Rendkívül szakszerűen ápolja, szereli, szépíti a lovakat. A lovak nyírásában a legjobb.

A fiatal lovasokat készségesen segíti, látja el gyakorlati tanácsokkal. 

A szakszerűség, a gondozás színvonala, a türelem, a szakmai   felkészültség, a hűség és a lószeretet alapján a lóápolók példaképe lehet. 

Szabadidejében maga is nyeregbe száll.

 

Magyar bajnokok

Díjugratás: Krucsó Szabolcs

Díjlovaglás: Szalai Nikolett

Military: Soha Glória

Fogathajtás: ifj. Dobrovitz József (4-es)

Távlovaglás:

– hosszútáv: Szösz Letícia

– távhajtás: Illés Barna

Lovastorna: 

– Bence Balázs

– Somogyi Eszter 

Western – Reining: Fássy Evelin

Last modified: 2018-12-07