Fogathajtó Világkupa-forduló

Hírek

Koos de Ronde (NED) harmadszor nyert Budapesten.

A december 2-3-án, Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában rendezett fogathajtó világkupa versenyen öt világbajnok startolt. 

 

Ijsbrand Chardon (NED) A négyesfogathajtó király. Tíz világbajnoki aranyérme van. Háromszor nyert Budapesten (2007., 2012., 2013.). Háromszor nyert FEI fedett pályás világkupa döntőjében első (2005., 2006., 2016.)

Koos de Ronde (NED) 2014-ben és 2016-ban már első volt Budapesten, most triplázott. 2013-ban FEI fedett pályás világkupa döntőt nyert. Ötszörös csapatvilágbajnok.

Bram Chardon (NED) Háromszoros egyéni póni négyesfogathajtó világbajnok (2011., 2013., 2015.). Már több, mint nagy ígéret. 2016-ban ült át a nagy 4-esre.

Jérôme VOUTAZ (SUI) Budapesten is bizonyította, hogy a nagy elődök nyomdokaiba lépett. 2016-ban VB-n egyéniben 15., csapatban 4.

Benjamin AILLAUD (FRA) A legjobb francia négyes fogathajtó. 2016-os VB-n egyéniben 11., csapatban 8. 

A szabadkártyával induló Dobrovitz József – Vecsés SE Csapatvilágbajnok (2004). Aacheni győztes csapat tagja (2004). 2011-ben a FEI fedeles világkupa döntő ezüstérmese. Ifj Dobrovitz József – Vecsés SE 2015-ben világbajnok.

Káprázatos mezőny. Sztárparádé.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) francia pályaépítője Jacques Tamalet a verseny rangjához illó nehéz, 15 akadályból álló technikás pályát épített. Ismét bebizonyosodott – amit persze tudunk – hogy ide „fedeles specialista” lovak kellenek! A gyorsabb, robbanékonyabb, a fény- és hangjátékoktól – tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől – nem félő, jó idegzetű lovak startolhattak itt sikeresen. A felfokozott hangulatú fedeles verseny most is izgalmas, látványos, pergő volt. Az első és az utolsó hajtó között csupán tized-század másodpercek döntöttek. (A verseny a pályán eltöltött idő – másodperc – és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dől el. Egy labda leveréséért 5 másodperc büntetés jár. Itt a sikerhez különös bravúr kellett.)

A versenyt Koos de Ronde nyerte. Budapest a kedvenc városa, harmadszor nyert az Arénában.  

A csapatban négyszeres világbajnok hajtó az összevetésben nyújtott teljesítmény hozta meg a sikert. Az első futamban hárman, csaknem azonos időeredménnyel és verőhiba nélkül zártak, ám a második körben a budapesti verseny címvédője, De Ronde két verőhibát, míg két ellenfele közül a svájci Jerome Voutaz négy, a szintén holland Ijsbrand Chardon három, egyenként öt másodperces verőhibával teljesítette a pályát.

Ifj. Dobrovitz József ötödik, míg Dobrovitz József a hetedik.

A fogathajtóverseny előtt a Spanyol Királyi Lovasiskola Andalúz Fiesta című előadása óriási közönségsikert aratott. 

Általános vélemény szerint a világkupa verseny és a kísérő showműsor folytatásra érdemes.

Fehér Károly

 

Last modified: 2018-12-07