Prof. Dr. Sótonyi Péter a Príma Primissima díjra jelöltek között

Hírek

Prof. Dr. Sótonyi Péter az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke. Lóanatómia előadásait nem csak az állatorvostan hallgatók, de a lovasok és lótartók is mindig élvezettel hallgatják. Prof. Dr. Sótonyi Pétert kiemelkedő oktatói munkájáért Príma Primissima díjra jelölték – voksoddal Te is segíthetsz, hogy ő kapja ezt az elismerést.

 

 

Kiemelkedő eredmények az állatorvosképzésben

Prof. Dr. Sótonyi Péter 1979-ben szerzett diplomát az Állatorvostudományi Egyetemen. Az MTA doktora, a 230 éves, újra önálló Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, rektora. Főbb kutatásait a makroszkópos anatómia, a neurobiológia, és a fejlődéstan területén végzi.

Az egyetem graduális és posztgraduális képzésében szerzett több mint 35 éves tapasztalata alapján nemzetközileg is elismert oktatóprogramok készítésével (magyar, német, angol és japán nyelven) új alapokra helyezte az állatorvosi anatómia oktatását. Hallgatói visszajelzések alapján 44 alkalommal nyerte el az év oktatója elismerést és egy alkalommal országosan is az „Év oktatója” címet kapta.

A magyar lovaséletért

A Nemzeti Lovas Programban a lovas oktatás kidolgozása fűződik nevéhez.

Prof. Dr. Sótonyi Péter segítségével és közreműködésével indulhatott el 2015-ben az Állatorvostudományi Egyetem (akkor még Szent-István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szárnyai alatt, a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete koordinálásával az első magyar patkolókovács mesterek képzése is.

Kitüntetések, díjak

1991-től: Legjobb oktatói díj: 44 alkalommal a hallgatóságtól 

1997-től: Széchenyi professzori ösztöndíj

1999.: Az „Év oktatója” cím 

2001.: Apáczai Csere János Díj

2002.: Nagyváthy János Díj

2002.: Kiadói Nívódíj

2003.: „Mestertanár” kitüntetés

2004.: A Yale Egyetem vendég Professzora

2006.: „Az év állatorvosa díj” a Magyar Állatorvosi Kamarától

2008.: Magyar állatorvos anatómus emlékérem

2008.: 120 éves a Magyar Állategészségügyi Szolgálat díj

2009.: Semmelweis Egyetem díszdoktora (honoris causa)

2010.: Hutyra Ferenc emlékérem

2011.: Kaposvári Egyetem díszdoktora (honoris causa)

A Prima Primissima Díjról

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza.

Az elismerést évenként ítélik oda a kiemelkedő teljesítményt felmutató jelöltek közül legjobbnak választottaknak. Tíz kategóriában indulnak a jelöltek: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport.

A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

Minden lovas szavazhat

A Príma Primissima Közönségdíj sorsáról a nagyközönség dönt. Minden lovas leadhatja voksát a +36 70 707 7000 telefonszámon Prof. Dr. Sótonyi Péter kódja, a 15 beütésével. 

A szavazás 2017. november 29-én éjfélkor zárul.

Lóanatómia Sótonyi professzorral

Prof. Dr. Sótonyi Péter több alkalommal beszélt a lóanatómiáról az M4 Pegazus Lovas magazin című műsorában is:

https://www.youtube.com/embed/mmglNywi2V8 

https://www.youtube.com/embed/FG5HXi1CHIA 

https://www.youtube.com/embed/ZMP9SGmlU8 

Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Forrás: primaprimissima.hu

A hírt a Riderline, a Magyar Lovas Szövetség médiapartnere készítette.

Last modified: 2018-12-07