III. Fiatal Lovak Világbajnoksága, Mezőhegyes 2017

Hírek

A patinás, 233 éves, ígéretes új fejlődési pályára lépett mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – a szakemberek általános véleménye szerint – immár egymás után harmadszor a világbajnokság kitűnő házigazdája volt. A verseny- és bemutató pályájának talaja, bemelegítő pályája, a jeles hagyományokat őrző lovas- és a környezeti kultúrája, infrastruktúrája, szakmai, szellemi felkészültsége okán végképp felkerült a nemzetközi lovas élet innovatív térképére. A Nemzetközi Lovas Szövetség tervei szerint – a fiatal díjlovagló-, díjugrató- és military lovakhoz hasonlóan – a fogatlovak világbajnokságát is évente állandó helyszínen rendezik. Mezőhegyes méltó folytatásra, a 2018. és 2019. évi vb házigazdája lesz. A fogathajtó sportban ez a képességfelmérés folytatásra érdemes versenyforma. A patinás intézmény a fogathajtás mellett, nemzetközi rangú díjugrató- és military versenyek rendezésének feltételét is rövidesen megteremti.

VÉLEMÉNYCSOKOR

PAP István Tibor a Szervezőbizottság elnöke

Fogathajtó sportunk, Mezőhegyes a világbajnokság rendezésével, merőben új feladatra vállalkozott. A díjugrató-, a díjlovagló- és military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű versenye elterjedt, népszerű versenyforma. A fogatszakágban viszont ez egy új világbajnoki megmérettetési lehetőség amelynek szabályait három éve dolgozták ki és a mezőhegyesi tapasztalatok alapján folyamatosan finomítják. A verseny jelentőségét aláhúzza, hogy az itt elért teljesítmény hiteles információt ad a tenyésztés számára és jó piaci esélyeket teremt a legjobb lovak számára. Az új fejlődési pályára lépett Ménesbirtok biztos anyagi-, szakmai hátteret teremt a versenynek. Az érdeklődés visszaigazolása annak, hogy a verseny előremutató kezdeményezés. A tendencia ígéretes. Egyre több ló áll starthoz a versenyen: 2015-ben 38, 2016-ban 30, az idén 41 lókiválóság jelentkezett a megmérettetésre. A 11 magyar ló – mondjuk ki – gyengén szerepelt, nem került a legjobbak közé a döntőbe. Ennek fő okát egyfelől lovaink képességében, másfelől a felkészítési rendszerünk hiányosságaiban, a világbajnokságig vezető úton kell keresni. A mi lovaink a világ modern sportlovaival, „más súlycsoportban” versenyeztek. Nálunk a fiatal lovaknak nincs kiképzési, felkészítési, és versenyrendszere. 

E tapasztalatok hangsúlyosan irányítják rá a figyelmet, hogy milyen nagy jelentősége van a fiatal fogatlovak korai, tudatos nemzetközi színvonalú kiképzésének és felkészítésének; figyelemmel arra hogy a kezdetektől egyesfogatban versenyezzenek. Ez a törekvés – szakmai vélemények szerint – azért is fontos mert egyedi képességeik ekkor mérhetők fel igazán. Amikor aztán kettesbe vagy négyesbe kerülnek akkor már a csapat összhangját kell megteremteni. Vagyis akkor építhetünk eredményes kettes és négyesfogatot ha a lovak egyénileg is nemzetközi színvonalat képviselnek. Mindent összevetve: a világbajnokság is megerősítette a tenyésztés, a versenyzés és a kipróbálás egymásra utaltságának fontosságát. Ez a genetikai előrehaladásnak egyik feltétele, ha úgy tetszik állattenyésztési alaptörvénye.

 

FARKAS Sándor, a Ménesbirtok újjászervezésért felelős kormánybiztos

A III. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának eredményei rávilágítanak több tényre. Egyrészt évről évre bebizonyosodik, hogy helye van a fiatal fogatlovak világversenyének a nemzetközi fogathatjás versenyrendszerében, s a visszajelzések alapján Mezőhegyes színvonalas munkával vállalta és sikerrel, nemzetközi elismeréssel teljesíti fel a szervezői munkát. A másik, hogy a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának eredményei is bizonyítják, hogy a lovak felkészítéséhez, komoly specifikus szakmai ismeretekre, képzett szakembergárdára van szükség Magyarországon, s ezen belül Mezőhegyesen is. Sokkal hangsúlyosabb figyelmet kell fordítanunk erre a munkára, pótolni kell a hiányosságainkat. Ehhez pedig hozzájárul az a szakmai munka, ami a napokban a mezőgazdasági felsőoktatási intézmények, egyetemek, az Állatorvostudományi Egyetem, a Testnevelési Egyetem és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság közötti együttműködés kapcsán indult el. Az együttműködés eredményeként várhatóan a fiatal lovak tenyésztése, kiképzése, felkészítése európai színvonalúvá válik, s ennek köszönhetően igazi sportszakmai sikerek kezdenek kibontakozni a jövőben. Ezt a célkitűzést pedig a külföldi szakemberek véleménye és gyakorlati példája alapján meg tudjuk valósítani.   

 

FUGLI Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnökségének tagja, a Fogathajtó Szakág elnöke

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) Fogathajtó Szakága sikeres eseményeken van túl. Soha annyi versenyt mint 2017-ben, nem rendeztünk. Bajnokságaink rendre színvonalasan, jól sikerültek. A göteborgi fogathajtó Európa-bajnokságon új nézőcsúcs született. Szervezetünknek most az egyik legfontosabb projektje a képzés, a szakmai műveltség bővítése. Június 30-ra elkészült a FEI CAMPUS (Online Tudástár), amit minden érdeklődő szíves rendelkezésére bocsájtunk térítésmentesen. (Online Tudástár) Ezek az eredmények további színvonalas munkára sarkallják a FEI szakértő munkatársait. Mezőhegyes – immár harmadszor – közmegelégedésre sikeres világbajnokságot rendezett, amit egyebek között a résztvevő lovak rekordszáma bizonyít. Az eseményen megjelentek a profi versenyzők, sőt a kereskedők is, aminek a helyi védett történelmi lófajták piacára is kedvező hatása lehet. A színvonalas munka elismeréseként a FEI e patinás intézménynek örömmel ítélte oda a 2018 és 2019 évi Fiatal Fogatlovak Világbajnokság rendezésének jogát.

 

Manuel BANDEIRA DE MELLO, a Nemzetközi Lovas Szövetség /FEI/ Távlovas és Fogathajtó Szakág igazgatója

Nagyon jó benyomást tett rám a III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, amely egy új világverseny a Nemzetközi Lovas Szövetségnél. Nagyon örülök annak, hogy Mezőhegyes már harmadik alkalommal támogatja a szervezéssel a világbajnokságot, hiszen itt nagyon jók az alapok és évről-évre fejlődik a verseny. Úgy gondolom, hogy ez egy tökéletes versenyhelyszín a világbajnokság megszervezéséhez. Barátságos az ország és az emberek is, a versenyhelyszín pedig abszolút mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak. A hajtók, a lovasfalu és a versenyiroda a legjobb helyen, egymáshoz közel helyezkedik el, amely nagyon előnyös.  Kiváló lovakat láttunk a világbajnokságon, nagyon sok a lehetőség bennük, a világbajnokság pedig megfelelő arra, hogy a ménesek bemutatkozzanak és megmutassák lovaikat a versenyen keresztül a nagyközönségnek.  A mezőhegyesi III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága világszínvonalú sportrendezvény.                                                                       

Dieter LAUTERBACH, egyesfogathajtó világbajnok, a német fogathatjók vezetőedzője

Nagyon jó teljesítményt nyújtottak a mezőhegyesi világbajnokságon a német színekben induló lovak és a hajtók is. Nagyon felkészült hajtói vannak Németországnak, jól kiképzett a lovak, ami egy ilyen versenyen meg is mutatkozik. Hajtók már több nagyobb versenyen is megméretették magukat, ahol sok tapasztalatot szereztek. Ez a rutin pedig kifizetődik ezen a versenyen is. Ezen felül Országos Bajnokságon gyakorolhatnak a hajtó-ló párosok, ami szintén a siker feltétele. Már harmadszor veszünk részt ezen a világbajnokságon. Német hajtóink szívesen jönnek Mezőhegyesre. A környezet, a versenyszervezés, a hangulat, a vendéglátás remek. A pálya és az akadályok is megfelelőek és az egész lovasközpont csodálatos.

 

KOMMÜNIKÉK:

Kommüniké I. szeptember 6. (szerda)

Kommüniké II. szeptember 7. (csütörtök)

Kommüniké III. szeptember 9. (péntek)

Kommüniké IV. szeptember 10. (szombat)

Last modified: 2018-12-07