Sajtótájékoztató – III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága

Hírek

Magyarország 2015-ben megpályázta, elnyerte és Mezőhegyes rendezte az I. fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. Az általános szakmai elismerés alapján a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a 2016., a 2017., a 2018. és a 2019. évi világbajnokság szervezését is Mezőhegyesre bízta. A szeptember 6-10.-i esemény alkalmából augusztus 29-én Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lovaspályáján Farkas Sándor kormánybiztos és Pap István Tibor az intézmény vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott. Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseseinek eredményekén ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovas élet térképére. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

 

Az idei, III. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára 8 nemzet, 49 lovat nevezett. 2015: 9 nemzet, 38 ló. 2016: 8 nemzet, 30 ló. Rendező országként természetesen a legnagyobb létszámban magyar lovak állnak starthoz. Mellettünk a németek szerepelnek a legtöbb lóval.

A hagyományos fogatversenyeket a díj- (A versenyszám), a maraton (B) és az akadályhajtásban (C) rendezik. 

A fiatal fogatlovak világbajnokságának versenye új szabályokra épül. Az 5-6-7 éves lovak egyesfogatokba fogatolva mérik össze képességeiket a rangos nemzetközi zsűri előtt. A világbajnokság a kvalifikációs versenyből és a döntőből állt. A korosztályonkénti elődöntőket 80X40 méteres – tehát a hagyományosnál kisebb alapterületű – négyszögben rendezik, ahol az akadályhajtás pályáját is felépítik. Farkas Sándor elmondta, hogy e patinás nemzetközi rangú intézmény a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is meghatározó, évszázados bölcsője, sok éven át irányítója.

A tudatos, szakszerű tenyésztői munka, a tenyészkiválasztás rövid idő alatt világraszóló eredményeket hozott, három védett történelmi lófajtánk – a Nonius, a Furioso North Star és a Gidrán–megalkotásához vezetett. (Sehol a világon egy helyen három lófajtát nem tenyésztettek ki.) 

Tevékenységi körei: mezőgazdaság – növénytermesztés, állattenyésztés –, turizmus vendéglátás, idegenforgalom, műemlékgondozás és hasznosítás, oktatás. A kormánybiztos bejelentette, hogy az idei esztendő jó szakmai alapokkal indult. Az intézmény szeptember 4.-én újabb ünnepi alkalomhoz érkezik: a helyi szakiskola a ménesgazdaság gondozásába kerül, ahol a hiánypótló lovas szakokat indítják a fiatalok részére.

Pap István Tibor kérdésre válaszolva elmondta: fogathajtó sportunk és Mezőhegyes a világbajnokság rendezésével merőben új feladatra vállalkozott. A díjugrató-, a díjlovagló- és a military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése elterjedt versenyforma, ám a fogathajtó sportban ez a képességfelmérés csak 2015-ben Mezőhegyesen kezdődött. A Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottsága ekkorra kidolgozta a fiatal fogatlovak versenyszabályzatát. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a rendezvény célja Világbajnoki mezőnyben, egyesfogtban felmérni a fiatal fogatlovak képességeit.

 

Később a kettes-, vagy a négyesfogat építéskor már a összhangra, az együttes munkára irányul a figyelem. Akkor építhetünk eredményes kettes- és négyesfogatot, ha az együttesben szereplő lovak egyénileg is nemzetközi színvonalon teljesítenek. 

A versenyteljesítmény alapján nemzetközi szintű, hiteles információt szolgáltatni a tenyésztőknek. Piacot teremteni a világbajnokságon startoló lovak részére.

 

A program

2017. szeptember 6., szerda

• 15 órától: Hivatalos megnyitó ünnepség. Lovas bemutató

2017. szeptember 7., csütörtök

• 8 órától: Kvalifikáció 5-6-7 éves lovak részére (díjhajtás, akadályhajtás)

2017. szeptember 8., péntek

• 9 órától: Kvalifikáció 5-6-7 éves lovak részére (díjhajtás, akadályhajtás)

2017. szeptember 9., szombat

• 9 órától: 5-6-7 éves lovak döntője (díjhajtás)

2017. szeptember 10., vasárnap

• 10 órától: 5-6-7 éves lovak döntője (kombinált hajtás)
• 15 órától: Ünnepélyes eredményhirdetés. Világbajnok-avatás

Kísérő programok

Caramell-koncert/ingyenes belépés: szeptember 8., péntek, 21 óra

Népművészeti kiállítás és vásár 

Ízek utcája

 Mezőhegyes, 2017. augusztus 29.

 

Last modified: 2018-12-07