Három világbajnokság egymás után

Hírek

III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, Mezőhegyes, 2017. szeptember 6-10.

 

Magyarország 2015-ben megpályázta, elnyerte és Mezőhegyes rendezte az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát.

 

 Az általános szakmai elismerés alapján a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a 2016., a 2017. és a 2018. évi világbajnokság szervezését is Mezőhegyesre bízta és megvan az esély, hogy a 233 éves, patinás intézmény hosszú távon is e rendezvény házigazdája legyen.

Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseseinek eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovas élet térképére. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

Mezőhegyes messze nem csupán egy újabb verseny-helyszín! Sokkal több annál. Mezőhegyes az élő lovasmúltunk.

 

Az új fejlődési pályára állt intézmény a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is meghatározó, évszázados bölcsője, sok éven át irányítója.

 A tudatos, szakszerű tenyésztői munka, a tenyészkiválasztás rövid idő alatt világraszóló eredményeket hozott, három védett történelmi lófajtánk – a Nonius, a Furioso North Star és a Gidrán–megalkotásához vezetett. (Sehol a világon egy helyen három lófajtát nem tenyésztettek ki.)

 

 A világbajnokság rendezésére szóló újabb megtisztelő bizalom a magyar lovaskultúrának, hagyományainak, versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak és mindenek előtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak szól.

 

 A világ- és Európa- bajnokságokon világhírű hajtóink 96 érmet – köztük 41 aranyat – nyertek.

 

Magyarország 12 világ- és 3 Európa-bajnokságot rendezett.

 A magyar fogathajtó szakág kiírása alapján a világbajnokságra a legalább két minősítő versenyen elért, minimum 6,0 hibapontos eredménnyel kvalifikálódhattak az 5, 6 és 7 éves lovak.

 

 Előnevezéssel 8 ország 49 fogata jelentkezett a világbajnokságra.

                                                                                      

                                                                                                                                                      F.K.

 

Fiatal lovak minősítő versenyei 2017.

Last modified: 2018-12-07