Nemzetközi fogathajtó verseny – Mezőhegyes ismét kiváló házigazda volt

Hírek

Kereken három éve, hogy az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának rendezésével Mezőhegyes ismét felkerült Európa lovassportjának térképére.

Az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, anyagi, műszaki fejlesztések eredményeként a patinás intézmény azóta sorra, rendre a rangos fogathajtó versenyeknek házigazdája.

A július 13-16.-i nemzetközi fogathajtó versenyen – rekord nevezéssel – 83 fogat, hat nemzet hajtói, köztük három magyar világbajnok ült bakra. A kiváló rendezés és a rusztikus környezeti kultúra az esemény jóhírét erősítette.

A versenyt megtisztelte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legnagyobb érdeklődés a 31 fogatot starthoz szólító kettesek versenyét kísérte, ahol – Lázár Zoltán és Hölle Martin kivételével – a lipicai világbajnokságra készülő magyar keret tagjai is starthoz álltak. 

Lázár Vilmos, a díjhajtó-, a maraton- és az akadályversenyt megnyerte, 141,78 ponttal végzett az élen.

Amennyire örömteli tizenegyszeres világbajnokunk kirobbanó, világszínvonalú teljesítménye – a fogatjövő okán – legalább annyira elgondolkoztató, hogy az őt második helyen követő Kákonyi Norbert (166,82) és a harmadik ifj. Nagy Tibor (170,81) válogatott kerettagokat 25-30 ponttal előzte meg. Lázár megjelenése, eleganciája, koncentráló-képessége, versenyzési stílusa, elkötelezettsége, lovainak teljesítménye láttán, még nagyobb volt a különbség!

További győztesek 

Egyesfogat Meskóné Orosz Mária (171-65), a póni kettesfogat Lehőcz Dávid (167-81), négyesek Palkovics Dávid (184,79), a junior póni egyes Saller Zsófia (167,60). 

A B-kategóriás versenyt Erdős Krisztián György (177,51) nyerte.

A szeptember 20-24. lipicai kettesfogathajtó világbajnokságon startoló keretet és a csapattagokat Tóth Tamás szövetségi kapitány nyilvánosan később jelöli ki. A döntést nehezíti, hogy a rendező ország még nem közölte, hogy a vb-n országonként öt, hat, esetleg hét hajtó indulhat.

A versenyen 10 ló érte el a szeptember 7-10.-i mezőhegyesi III. Fiatal Fogatlovak Világbajokságára előírt szintet. (Korábban Mindszenten 6 ló minősült.) 

Az utolsó vb-minősítő versenyt augusztus 5-6.-án Füzesgyarmaton rendezik.

Farkas Sándor, kormánybiztos „Az eddigi fogatversenyek, a két Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának tapasztalatai, valamint mértékadó szakértők elismerő véleményei szerint a mezőhegyesi lovaspálya és infrastruktúrája nemzetközi fogatversenyek színvonalas helyszíne.

A megtisztelő elismerés alapján most azon dolgozunk, hogy mihamarabb rangos díjugrató és military versenyeket rendezzünk Mezőhegyesen.

A versenyeken szereplő lovak eredményei fontos és megbízható információkat adnak a tenyésztői munkához is.”

Pap István Tibor vezérigazgató. „83 fogat, egyre több néző, elismerő vélemények. Mindezek mutatják, hogy Mezőhegyes beépült a fogathajtás vérkeringésébe. Minden verseny más, újabb és újabb adalékkal szolgál a rendező-házigazdának. A mostani versenyünk tapasztalatait következő versenyünk, a szeptember 7-10. III. Fiatal Lovak Világbajnoksága rendezéséhez természetesen hasznosítjuk.

Mezőhegyes rangja, hírneve kötelez!”

Last modified: 2018-12-07