Nemzetközi Fogathajtó Verseny – Mezőhegyes, 2017. július 13-16.

Hírek

 

                 „A sportok között kevés van annyira magyar – 

     mint a fogathajtás.”

                                                                                              Pettkó-Szandtner Tibor

 

A tét: a világbajnoki start

 

Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, anyagi, műszaki fejlesztésének eredményeként bekerült a fogathajtás vérkeringésébe.

A patinás ménesgazdaság ismét nemzetközi fogatversenyt rendez. Az elismerés a kitűnő pályának és infrastukturának, a többször sikeresen vizsgázott szervezőknek és a nemes hagyományokat őrző, rusztikus környezetnek szól.

A július közepi versenynek nagy a tétje: feltehetően itt dől el, hogy a szeptember 24-27-i lipicai kettesfogathajtó világbajnokságon melyik öt (vagy a házigazdák döntésétől függően akár hét) hajtó képviseli Magyarországot a kontinens viadalon?

A mezőhegyesi versenyen a teljes magyar élgárda – köztük a már biztos kerettag, a világbajnoki cím védője Lázár Vilmos, tizenegyszeres világbajnokunk is starthoz áll.  Lázár Zoltán tagja a vb-keretnek, így „felmentést” kapott a mezőhegyesi fellépésről; az augusztus 22-24-i göteborgi négyes EB-re készül. Nyolcszoros világbajnokunk – mint már többször – pár nap különbséggel a négyes Eb-n és a kettes Vb-n is starthoz áll.

Hölle Martin Hollandiában, Beekbergben versenyez és „teszteli” a lehetséges vb-ellenfeleket.

A mezőhegyesi fogatprogram

Nagyló (egyes-, kettes-, négyes), póni fogatok, gyermek-, junior-, fiatal hajtók- és fiatal fogatlovak részére.

 

A pónifogatok minősítő versenye az augusztus 15-20.-i németországi világbajnokságra.

A fiatal fogatlovak minősítő versenye a szeptember 4-6., 

mezőhegyesi Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára.

Július 13., csütörtök: állatorvosi szemle

Július 14. és 15., csütörtök, péntek: díjhajtás

Július 15., szombat: maratonhajtás

Július 16., vasárnap: akadályhajtás

 

Az eddigi versenyeredmények, valamint a díj-, a maraton- és az akadályhajtásban remélt eredmények alapján a 2-es Vb-csapatunk összetétele akár borítékolható. A szövetségi kapitány viszont – érthetően – csak a Vb helyszínén, az állatorvosi ellenőrzés után hirdet nyilvánosan csapatösszeállítást.

Az utazó keretet viszont várhatóan a mezőhegyesi verseny után megnevezi Tóth Tamás.

Amennyiben a mezőhegyesi verseny után maradnak kérdőjelek, akkor egy beekbergeni verseny szerepel a felkészülési programban.

A Vb-keret Lázár Zoltán szakági edző és a kapitány vezetésével szeptember 5-10-én a piberi edzőtáborban fejezi be a felkészülését a világbajnokságra. Július közepén tehát ritkán látható érdekes, izgalmas, tétre menő verseny helyszíne lesz Mezőhegyes.

Kitűnő ráhangoló esemény a szeptember 4-6-i mezőhegyesi III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága.

Fogathajtóink a világ- és Európa-bajnokságokon 94 érmet, köztük 40 aranyat nyertek. Eddig… !

 

Szórakoztató programok

Republic-koncert, Pápai Joci és zenekara fellépésével, más szórakoztató műsorok, ingyenes belépéssel, népművészeti vásár, a táj ízeinek utcája, gyermekprogramok. Látogatás a ménistállóba a nóniusz lovakhoz és a kocsimúzeumba. Sétakocsikázás a méneshez. Gazdag, színvonalas lovas- és szórakoztató programok várjál a vendégeket.

A patanyomok július közepén Mezőhegyesre vezetnek! Ne csináljon más programot.

 

A háttér

Mezőhegyes messze nem csupán egy újabb versenyhelyszín. Sokkal több annál: a magyar mezőgazdaság, az állattenyésztés, valamint a Kárpát-medence, Európa lótenyésztésének is évszázados, meghatározó bölcsője, sok éven át irányítója volt; három védett történelmi lófajtánk, a nóniusz, a furioso north start (mezőhegyesi félvér) és a gidrán életre hívó tenyésztője. A reformer II. József császár rendeletére a „mezőhegyesi alkalmatos pusztán” 1784-ben alapították a Császári Királyi Ménesbirtokot. Csekonics József vértesszázados, valamint Leveldi Kozma Ferenc minisztériumi tanácsos, D’Orsay Olivér gróf, ménesparancsnok, őrnagy, Gluzek Gyula jószágkormányzó és más lovasméltóságok, lótenyésztésünk aranykorának éveiben tette világhírűvé Mezőhegyest. A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a következő években új fejlődési pályára áll. Az újabb sikerhez az elődök föld- és állatszeretete, értése az élő múlt is biztos alapokat adó példa. A monarchia korának szellemi hagyatéka, hangulata ma is megérint, ha belépsz e patinás épületek közé.

FEHÉR Károly

Last modified: 2018-12-07