Húsvéti lovas bemutató a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban

Hírek

Szilvásváradon főszerepben a lovak

A Bükk-hegység csodavilága, a szíves vendéglátás a húsvéti ünnepeken ezreket vonzott Szilvásváradra. A programot a mozgás művészei, a lovak látványa gazdagította.
A Lovasközpont lovardájában – április 15-16-án, élénk látogatottság mellett – a természetes lókiképzést, díjlovaglást, lovastornát és egyéb bemutató programokat tekinthetett meg a látogató közönség.
Kappel Edit lókiképző-lovasedző, a lóval való játékos, természetes, pozitív kommunikációra alapozott bemutatója bizonyította, hogy védett történelmi lófajtánk intelligenciája, idomíthatósága, kötődése a gazdájához egyedülálló, a kutyákéhoz hasonló.

A szilvásváradi és a füzesgyarmati fiatal lovastornászok bemutatója a mozgékonyságról, a testkontrollról, az ütemérzékről és a csapatmunkáról szólt. A lovastornász utánpótlás ígéretesen fejlődik.
Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgató-színművésze – az új lovardában lóhátról előadott – örökzöld musical- és operett számai kitűnő hangulatot teremtettek a közönség soraiban.
A program nem fejeződött be a lovardában.
A fogatkultúránkat, hagyományainkat, emlékeinket őrző lovas- és kocsimúzeumnak és – a maga nemében egyedülálló – műemlék istállóban található nyolc lipicai geneológiai vonal nagyértékű törzsménjeinek sok látogatója volt.
Sokan megnézték a világhírű magyar építész Hild József és Ybl Miklós alkotását a falu műemlék épületeit, az újjávarázsolt Endrődy-Pallavicini kastélyt és a klasszicista stílusban épített református kerektemplomot.
Szilvásvárad neve és boldogulása közel 70 éve a lipicai lóval forrott össze. A nézők az átélt lovasélmény mellett, egy átfogó képet láthattak a Ménesgazdaság, lovas kultúra és génmegőrző munkájából.
A csodálatos természet, az idegenforgalom, a kulturális értékek és a lovak ötvözte egyre gazdagodó program kínálat változatlanul nagy vonzerő!

Last modified: 2018-12-07