Kitüntetettjeink 2016

Hírek

A Magyar Lovas Szövetség 2017. február 17-i Díjátadó Gála alkalmával

Lázár Vilmos elnök kitüntetéseket adott át.

Gróf Széchenyi István Emlékérem
E legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas-teljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható.
Alapította 1987-ben a Magyar Lovas Szövetség Elnöksége.
Az emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

KASSAI LAJOS
A kitüntetett a világ lovasíjász sportjának ikonikus alakja, a magyar lovasíjászat alapítója és nemzetközi színvonalú művelője. Minden eddigi lovasíjász versenyt megnyert. Négy Guinness Világrekordot állított fel.

Életfilozófiája, magyarság-tudata, tanításai, az állatok értése és tisztelete, a sportága iránti alázata példaértékű. Fáradhatatlan szorgalmával világszínvonalú iskolát, lovasíjász központot épített és tölt ki nemzetközi színvonalú tartalommal.

A Kassai Lajos által kifejlesztett lovasíjász módszer 2013 óta hivatalosan Hungarikum – egyetlen a lovassportok közül.

MOLNÁR TAMÁS
A kitüntetett ízig-vérig lovasember. Egész eddigi életét a lovaknak, a lovas élet jobbításának szentelte.
A Nemzeti Lovardától Mezőhegyesig eredményes élsportolóként versenyzett. Később edzőként hasznosította tapasztalatait. Tanítványai a lovassportban országos bajnoki címekig jutottak.
Az öttusa válogatott lovasedzőjeként olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki aranyérmek kivívásában működött közre.
Az elmúlt évtizedben lovardák irányításában, menedzselésében tevékenykedik.
Lovas életünknek aktív részese és segítője.

Magyar Lovassportért Emlékérem
Ez a kitüntetés a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, a sportolók felkészítéséért, a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési-, szervezési-, támogatási-, oktatási-, nevelési-, tudományos- és médiatevékenységért, a fiatalokat, a diáksportot felkaroló munkásságért adományozható.
Alapította 2010-ben a Magyar Lovassport Szövetség Elnöksége.
Az Emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

BARTHA ISTVÁN
A fogathajtás közismert szereplője. Eredményes fogathajtó, bíró és pályaépítő.
Egy évtizede FEI stewardként nemzeti és nemzetközi versenyek rendszeres közreműködője.
Fogathajtó tanítványai a különböző szintű versenyeken eredményesen szerepelnek

 

CZINK GYÖRGY
A kitüntetett a magyar edzői kar meghatározó személyisége.
Az ausztrál öttusa válogatott lovas edzőjeként két tanítványával ott volt a rioi olimpián. A férfi mezőnyben tanítványa Max Esposito egyéniben 7., a nőknél Cloe Esposíto aranyérmet szerzett.
Versenyzői az olimpiára Magyarországon készültek. Ennek eredményeként az öttusa sport legpatinásabb számában hibátlan pályákat lovagoltak.
Teljesítménye honi edzőképzésünk sikere is.

DR. KRIZA ÁKOS
A kitüntetett orvos-közgazdász, 2010. óta Miskolc város polgármestere.
Hobbija a ló és a lovaglás.
A diósgyőri vár tövében épült Lovagi Tornák Tere megálmodója és megvalósításának vezetője.
E létesítmény nem csupán az Észak- és Kelet-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hanem országosan is hiánypótló lovas létesítmény. Négyévszakos talajú verseny- és melegítőpályájával, 750 fős fedett lelátóival, korszerű infrastruktúrájával Magyarország egyik legszebb és legkorszerűbb versenypályája.
A létesítmény kimagasló történelmi és kulturális környezetbe ágyazva kínál igényes megjelenést és sportolási lehetőséget;
2016-ban hét lovassport eseménynek adott otthont, köztük a Díjlovagló Országos Bajnokságnak, a Korosztályos Díjugrató Championatusnak, valamint egy díjugrató Grand Prix-nek.

KUN PÉTER
A kitüntetett munkája nyomán 2016-ban az európai western lovasélet felfigyelt a szakágra.
Az egyik legnagyobb cutting versenyt Hortobágyon a Lovasnapok keretében szervezték. E hagyományteremtő esemény látványosan illeszkedett a programba, a lovasok és a látogatók között általános elismerést aratott.
A versenyről rangos szakmai hírportálok és újságok is elismerően tudósítottak.
Az esemény jó példája a szakágak egymást erősítő együttműködésének.

MÁRIAKÁLNOK – Losonczy Anikó
2016-ban – a hagyományokat felelevenítve – indították újra a Nemzetközi Díjlovagló Fesztivált, ahol a legjobb hazai lovasok a világ legjobbjaival mérhették össze tudásukat. Mentoraik Inge Braun és Bernd Braun voltak. Az ő példájuk alapján szeretné megőrizni ezt a hagyományt Ács Róbert és Losonczy Anikó.
A díjlovaglás népszerűsítésére vezették be az egyesületek és lovasiskolák showversenyét az esti program részeként. A showverseny ötletét a németországi Frankfurt Festhalléban évente rendezett műsor adta.
2016-ban a Fesztiválra 11 nemzet 105 lovasa érkezett 127 lóval a világ különböző pontjairól, köztük az olimpiai bajnok Ulla Salzgeber is.
2017-ben a háromcsillagos nemzetközi díjlovaglóverseny a FEI Világkupával és a fiatal-, junior-, póni és gyerek lovasok számára rendezett nemzetek díjával bővül.

Sándor Móric Díj
A DÍJ névadója, Gróf Sándor Móric művelt, jó kedélyű, bátor, egyenes jellemű, igazságszerető, a közügyeket támogató, igazi sportember, népszerű személyiség volt. Nem az elismerés, hanem a teljesítmény érdekelte.
Több mint háromszáz egyedülálló lovaskalandját jegyezték fel. Átúsztatott a Dunán. Rakott szekeret ugratott lovával. Lóháton járt fel palotájának emeletére – ahogy ezt Emlékszobrunk is jelképezi.
Jelentősebb összeget hagyott a Magyar Tudományos Akadémia alapjára, a Nemzeti Múzeumra, az Országos Gazdasági Egyesület céljainak előmozdítására, a budai szegényápoldának, valamint a pesti gyermekkórháznak.
Segítőkész ember volt. Ahogy Ön is!
Ezért fogadja szívesen a Szövetség Elnökének a lovassportunk kiemelkedő támogatóit elismerő, 2010-ben alapított Gróf Sándor Móric Díjat, Nacsa Richárd szobrászművész alkotását.

ARIE YOM TOV
A kitüntetett évek óta jelentős anyagi támogatással járul hozzá honi díjlovagló sportunk fejlődéséhez.
A szakmai műveltség erősítésére évente 2-3 olimpiai bírót hív meg. A kurzusokat a szakág tagjai, illetve a lovasok térítés mentesen látogathatják.
A válogatott keret tagjainak edzőtáborait – ugyancsak rangos edzők meghívásával segíti.
Több millió forinttal támogatja a hazai rendezésű országos bajnokságokat.

Különdíjak:
E kitüntetéssel ismerjük el és díjazzuk lovasaink és lovas szakembereink 2016. évi kiemelkedő teljesítményét.

Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottság díja:

KRUCSÓ FERENC
Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottság az elmúlt évben tett edzői felkészítő munkájáért, amely szorosan kapcsolódik a Magyar Lovas Szövetség olimpiai program célkitűzéseivel különdíjat adományoz Krucsó Ferencnek.

Év edzője: Horváth Gábor
Horváth Gábor a Győr-Moson-Sopron megyei Győrzámolyban az ország egyik legígéretesebb utánpótlás műhelyét működteti.
Tanítványa, Alasztics Aliz, 2016-ban a magyar díjugrató sport eredményes lovasa. Több mint száz induló között egy hibaponttal, egyéniben a 6-ik helyezést szerezte meg az írországi Európa-bajnokságon, és dupla hibátlant teljesített a 4-ik helyezett magyar csapat tagjaként. Európa három legnehezebb utánpótlás CSIO versenyén – Ausztriában, Lengyelországban és Németországban – mindhárom nagydíjban dobogós.
Másik tanítványa, – a Talent Program legfiatalabb lovasa – Tóth Ninetta szintén tagja volt a 2016-os évben több Nemzetek Díjában eredményes magyar csapatnak.
A kitüntetett edzői munkája jelentősen hozzájárul lovassportunk fejlődéséhez.

Év szövetségi kapitánya: Németh István
A második szezonban a felnőtt díjugrató válogatott eredményes szövetségi kapitánya.
Irányításával az ifj. Szabó Gábor, Horváth Balázs, Hugyecz Mariann, Tóth László összetételű csapat 2016. legnagyobb és legfontosabb versenyén,
a budapesti CSIO-n győzött. 14 csapatot megelőzve lépett a dobogó legmagasabb fokára.
Válogatott lovasai közül – másfél évtized szünet után – 2016-ban Hugyecz Mariann Világkupa döntőt lovagolt, ifj. Szabó Gábor másodszor nyerte a Nemzeti Lovardában a CSIO nagydíjat.

Év tenyésztője: Enyingi Agrár Zrt. Enyingi Agrár Zrt. Sáripusztai Ménese
Az Enyingi Agrár Zrt. Sáripusztai Ménesében folyó
kimagasló tenyésztői munkát a Magyar Lovas Szövetség elnöksége
„Az Év Tenyésztői Díja” kitüntető címmel ismeri el.
A Sáripusztai Ménesben tenyésztett lovak 2016-ban a három olimpiai szakágban és a fogathajtásban kimagasló eredményeket értek el.

Díjugratás
Az írországi Ifjúsági Európa-bajnokságon Prímával a 15 éves Jármy Vince több mint 100 induló között 4. helyezést ért el.
Zordon –  nyergében Horváth Balázzsal – Szlovéniában a Nemzetek Díjában hibátlanul versenyzett, majd a Nemzeti Lovardában a budapesti CSIO-n dupla hibátlant ment, ami nagyban hozzásegítette a magyar díjugrató válogatottat a történelmi győzelemhez.
Bukfenc – a Ménes lovasával, ifj. Gombos Lászlóval megnyerte a diósgyőri GP-t, és ezüstérmet szerzett a felnőtt díjugrató országos bajnokságon.

Díjlovaglás
A Kovács Ernő által kiképzett Zümmögő, a rioi olimpia díjlovas versenyében Jojo AZ néven a dán válogatottat erősítette.

Military
Viking Egyed Lászlóval nemzetközi szinten eredményes.

Fogathajtás
A négyesfogathajtó világbajnokság ezüstérmes csapat tagja ifj. Dobrovitz József fogatában szerepelő Dante, a magyar lovak közül a legjobb vb-eredményt érte el.

Magyar bajnokok

Díjugratás – ifj. Szabó Gábor
Díjlovaglás – Szalai Nikolett
Military – Schaller Gábor
Fogathajtás: Dobrovitz József
Távlovaglás – Feketéné Wachtler Katalin
Lovastorna – Bence Balázs
                    – Németh Blanka
Western – Reining – Heffler Helka

Last modified: 2018-12-07