Tisztújító közgyűlés – Fogathajtó szakág

Hírek

A Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakágának
KÖZGYŰLÉSE

A Fogathajtó Szakág február 2.-án, Fülöpszálláson tartotta tisztújító közgyűlését.
Az eseményen 175 szavazásra jogosult tagszervezet 131 törvényes képviselője vett részt.
Az egybegyűltek nyílt szavazással – ellenszavazat nélkül – Mondok Józsefet választották elnöknek, aki ötödik ciklusát kezdi meg a sikersportág élére.
Az elnökség tagjai: Lázár Zoltán nyolcszoros világbajnok, Dobrovitz József világbajnok, Dr. Fejér Barna nemzetközi bíró és Némedi István.
A beszámolási négy év alatt növekedett a fogathajtással foglalkozó egyesületek és a versenynapok száma növekedett.
A hajtók négy kategóriában versenyeztek: az A, B, C kategória mellett a szabadidős versenyek is egyre népszerűbbek.
A szakág új versenyhelyszínekkel gazdagodott az elmúlt 4 évben: (Mezőhegyes, Mélykút). A fedeles versenyek egyre népszerűbbek – szintén új helyszínekkel (Gyula, Fábiánháza).
A 4 év alatt négy világbajnokságot, két Európa-bajnokságot és három Világkupa fordulót rendeztek sikereresen.
A versenyeiken több, mint 100 versenybíró működött közre. Közülük többen nemzetközi versenyeken is fontos szerepet kapnak. 2015-ben FEI kurzust szerveztek hivatalos külföldi személyek részére, amit most az idén megismételnek.
A négyesfogathajtók az eltelt időszakban két vb-n vettek részt: 2 érmet, két Eb-n 3 érmet nyertek.
A kettesfogathajtók a ciklus alatt rendezett két világbajnokság egyéni- és csapat aranyérmét nyerték. Az egyik vb-t Fábiánsebestyénben rendezték.
A fogathajtó fiatalok gyerek, junior kategóriában, is letették névjegyüket az elmúlt 4 évben. Különösen eredményes volt a szilvásváradi Európa-bajnokság, ahol négy hazai érem született.
Mezőhegyes pályázatával elnyerte a Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága rendezésének jogát és immár két sikeres vb-t rendezett. Az idén ismét ők a házigazdák.
A Talent Programban 26 ifjú hajtó kap szakmai segítséget 7 edzőtől.
Mindent összevetve: az elmúlt négy évben Európa- és világbajnokságokon összesen 25 FEI éremmel gazdagodott honi fogathajtásunk, 8 arany, 8 ezüst és 9 bronzérem került fogathajtóink éremgyűjteményébe.

Last modified: 2018-12-07