Lovarda avatás Szilvásváradon

Hírek

A lovas jövő elkezdődött Szilvásváradon

A Kincsem Nemzeti Lovas Program legnagyobb vidéki beruházásának részeként, november 12.-én átadták a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont új lovardáját. Ezzel a kiemelt állami beruházással Szilvásvárad és környezete jelentős, eddig nem tapasztalt fejlődési lehetőséghez jut. Új lendületet kap a turisztika, a lovas sportélet, a lótenyésztés és a lovasoktatás is – fogalmazott köszöntőjében Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Lovasközpont fedeles lovardájának ünnepélyes átadásán.

Kiemelte: közös célunk, hogy nemzeti kincsünket, lovas értékeinket megőrizzük, fenntartsuk és átörökítsük. 2012-ben a magyar lófajták és világhíres állami méneseink fejlesztésére ezért indítottuk el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot.
A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont a hazai lovasvilág utóbbi évtizedeinek legnagyobb beruházása – mondta a miniszter, aki emlékeztetett: a közel 1,9 milliárd forintos beruházásból megépült fedeles lovarda csupán az első üteme a 6,8 milliárd forintból megvalósuló nagyszabású fejlesztésnek.

A következő ütemekben megújul és négy évszakossá válik egyebek mellett a szabadtéri lovaspálya egy 6 000 fős lelátóval. Hangsúlyozta: a beruházások felélénkítik a település idegenforgalmát, lovassportját és jelentős befolyással lehetnek a lótenyésztésre is. Megítélése szerint a környékre is pozitív hatással lesz a fejlesztés, felértékelődik a Szalajka-völgy, Bélapátfalva és a Bükk egész térsége.
Arról is beszélt: Magyarország egyik legjelentősebb fejlesztése a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, melynek egyik legfontosabb hatása, hogy megmarad az egyedülálló lipicai ménes, megőrződik annak lóállománya és genetikai öröksége, amely hihetetlen kincset jelent a magyarok számára.
A miniszter megerősítette: történelmi, védett lófajtáink géntartalékainak megőrzése és lovas kulturális örökségünk megóvása fontos feladatunk; méneseink nemzeti büszkeségeink.

A szilvásváradi ménesgazdaság lipicai lovai méltán világhírűek – tette hozzá Fazekas Sándor, és hangsúlyozta: a kormány, valamint az agrártárca kiemelt célja, hogy Észak-Magyarországnak világszínvonalú lovasközpontja legyen, s a magyar lótenyésztés ismét a világ élvonalába tartozzon.

Horváth László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: mindenki hozzátett ahhoz, amit ma itt megnyithattunk. Aki nyomot akar hagyni maga után, annak a hagyományra, a teremtett világ kincseinek tárházára és a bölcsességre kell építkeznie. Az a fejlesztés, ami több mint 30 év után Szilvásváradon megvalósul, az a szó valódi értelmében a legteljesebb vidék és területfejlesztés, mert a térség hagyományaira, adottságaira és a helyben felhalmozott tudásra épül. Nem csak Szilvásvárad, hanem az egész térség vonzerejét erősíti és a hosszan fenntartható fejlődés feltételeit biztosítja.
A képviselő úgy fogalmazott: külön büszke arra, hogy a régi lovaspálya lebontása után jelentős régészeti felfedezések bizonyították egy bronzkori lovat ábrázoló szobor megtalálásával, hogy Szilvásvárad több ezer éves lovas múlttal rendelkezik, tehát méltó helyszín egy jelentős fejlesztésnek.

MTI

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke elmondta: amikor Szilvásváradon jár, mindig felidézi az 1984-es négyesfogathajtó világbajnokságot, amely testvére és családjuk számára felejthetetlen, katartikus élmény volt. Amint fogalmazott: az a verseny repítette a magyar fogathajtást világsikerre, az azóta eltelt 32 esztendő alatt Szilvásvárad igazi márkává vált, melynek neve összefonódott a lovakkal.

A Kincsem Nemzeti Lovas Programmal kapcsolatban elmondta, hogy az további fejlesztéseket is tartalmaz. Mezőhegyesen, Bábolnán, Fábiánsebestyében és a Nemzeti Lovardában is zajlik a munka. Kiemelte: az elmúlt hat év alatt a fejlesztések kétharmada megvalósult vagy folyamatban van és a munkákat felügyelő bizottságnak új lendületet adott, hogy a közelmúltban Fazekas Sándor agrárminiszter lett az elnöke.

A jövőnek szóló szilvásváradi beruházást megvalósítani embert próbáló feladat – ám európai színvonalon üzemeltetni, illő tartalommal megtölteni egyben nagy felelősség is.
Ebből a felelősségből a Magyar Lovas Szövetség – természetesen – tevőleges részt vállal – mondotta az elnök. Mindezek megvalósításához két hívószavunk: a ló és az összefogás.
Lázár Vilmos kijelentette: a fejlesztéseknek köszönhetően Szilvásvárad már 2017-ben jelentős helyszíne lesz a lovassportnak és a szövetség segítségével a település 2018-ban a négyesfogathajtó világbajnokság, 2019-ben pedig a kettesfogathajtó világbajnokság megrendezésére pályázik.

 

  

  

  

Last modified: 2018-12-07