Lovakat tanítanak jelekkel kommunikálni

Hírek

Egyre több állatfajról derül ki, hogy képes elsajátítani valamilyen jelnyelvet, és annak segítségével kommunikálni is tud az emberrel.

Norvég kutatók 23 lovat tanítottak meg arra, hogy különféle szimbólumokat ábrázoló táblák segítségével kifejezzék szándékaikat, vagyis kommunikáljanak a gondozóikkal. A lovak meglepően rövid idő alatt ráéreztek a dologra, és kiderült, néha egészen más vágyaik vannak, mint amit az emberek gondolnak róluk. A kísérletről a Nemzetközi Alkalmazott Etológiai Társaság folyóirata, az Applied Animal Behaviour Science számolt be.

Lovak kérik meg gondozóikat
Míg egy kutya vagy macska kiválóan megérteti magát a gazdájával, más fajok esetében legfeljebb sóhajtunk egyet: bárcsak sejtenénk, mit akar közölni velünk! Aki találkozott már lovakkal, tudja, mennyire intelligensek, gyakran képesek kitalálni, mit szeretnénk tőlük.
Mostantól viszont ez fordítva is működhet, és ráérzések helyett pontos képet nyerhetünk az állat hogylétéről. Ugyanez volt a norvég kutatók elképzelése: két helyszínen 23 eltérő fajtájú és életkorú lovat mindennap 10-15 percig a klikkeres módszerrel arra tanítottak, hogy három szimbólumot megértsenek: takaró fel, takaró le, nincs változtatás. Átlagosan 11 nap után mindegyik ló elsajátította a feladatot: ha az orrával megböki az adott táblát, a gondozó végrehajtja a kért műveletet.

A lovaknak is tetszett, hogy kifejezhetik magukat
A lovakat eltérő időjárási feltételek mellett tanították. Az eredmények azt mutatták, hogy a lovak megértették a jelelés lényegét, a válaszaik összhangban voltak az adott napi időjárással. Szép idő esetén nem kértek takarót, csak ha esett az eső, hideg volt és fújt a szél. Vagyis a lovak felfogták, hogy a választásuknak milyen következménye lesz a saját testhőmérsékletükre vonatkozóan.
Az egészben az a legérdekesebb, hogy úgy tűnt, mintha még tetszett is volna az állatonak az egész: “Amikor a lovak megértették, hogy képesek kommunikálni a gondozókkal, tehát jelezni a takaróra vonatkozó vágyaikat, sok közülük nagy figyelemmel kezdte végezni a kiképzést – írták a kutatók. – Némelyikük még arra is törekedett, hogy a foglalkozás előtt magára vonja a gondozó figyelmét: nyihogtak és futni kezdtek a gondozó felé, utánozták mozdulatait.”

Persze egy ilyen kísérlet nyomán mindannyian elgondolkodunk azon, milyen lenne a világ, ha a környezetünkben élő állatoknak hagynánk, hogy szabadon kifejezzék vágyaikat, és teljesítenénk is ezeket. Talán valamennyien vegetariánusok lennénk?

Forrás: www.origo.hu

Last modified: 2018-12-07