Elhunyt Alapfy Attila

Hírek

BÚCSÚLAP

ALAPFY ATTILA

1930 – 2016

Fogyatkozó tolnai tüke-társaink sorából eltávozott Alapfy Attila fotóművész, a ló-anatómia ismerője, a lovak művészi ábrázolásának tudós mestere.

A fogékonyan szemlélődő gyermekéveket Felsőleperden – a Dőry bérletek után ismét Eszterházy hercegi kezelésbe vont birtokon – a jószágintéző édesapja mellett töltötte, és szívta magába az idilli táj szépségét, a céllal tenyésztett lovak gyönyörét, a szorgos kétkézi emberek tisztességét. A kezdetek kezdetén itt kattintott először fényképező gépet.

Az elkötelezett látásmód a pesti és pannonhalmai diákévek alatt művészi hitvallássá érett, és a következő félévszázad hazai és nemzetközi fotósvilág díjazott Alapfy Attilája lett. Az itt-ott szűkölködő, komorkodó világunk ellenére elkötelezett híve maradt lovas-világunknak is. A Waltner Bertás egyensúlyba állított ló-portréi és az Erika Schieles ezer izmot szikráztató ló-mozdulatok egyszemélyi tudósa volt Alapfy Attila. A számos önálló és társszerzőként kiadott könyve, s azok fotómellékletei igazolják ezt.

Last modified: 2018-12-07