A Talent Program

A Talent Programról

Holland minta alapján 2014 szeptemberében indult el hazánkban a Talent Program.

A magyarországi kezdeményezést az Európai Lovas Szövetség (European Equestrian Federation, EEF) nagy örömmel fogadta, az első hazai szelekciós vizsgát követően pozitív, elismerő hangvételű főcím jelent meg a szakmai honlapjukon a Program magyarországi eseményéről.

Az Európai Lovas Szövetség a Talent Program holland eredetijét, a Rabo Talent Programot (Rabo Talent Plan) az úgynevezett Testvér-programján keresztül mutatta be a Szövetség tagállamait képviselőknek, közöttük a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagjának, Dr. Jármy Miklósnak is, aki nagy lehetőséget látott a “találmányban”.

A Talent Program rendhagyó kezdeményezés, melyre korábban nem volt példa Magyarországon.

A Program hazai megvalósítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság által a 2013-as Sportágfejlesztési Stratégia keretein belül a Magyar Lovassport Szövetségnek nyújtott támogatás révén nyílt lehetőség.

A Talent Program a fiatal, szorgalmas és elhivatott díjugrató lovasok tehetségkutató és tehetséggondozó programja, amely támogatást nyújt a felvételi vizsga során kiválasztottaknak lovastudásuk fejlesztéséhez és lovas ismereteik bővítéséhez.

A Programban való részvétel lehetőséget biztosít arra, hogy a hazai díjugrató szakma legkiválóbb lovasaival, edzőivel készülve, sokoldalúan fejlődjenek a tehetségek. A Program szakmai és anyagi támogatást nyújt a lovasok számára a versenyzéshez, ezzel segítve a fiatal tehetségeket a nemzetközi sportkarrierjükhöz vezető úton.

A Talent Program célkitüzései:

* a fiatal, tehetséges, a díjugratás iránt elhivatott lovasok felkutatása és a felvételi vizsga során való kiválasztása,

* a felvételt nyert lovasok részére átfogó szakmai ismeretek átadása mind elméleti, mind gyakorlati oktatáson keresztül,

* a lóval és lótartással kapcsolatos fogalmak és tevékenységek ismertetése,

* lovasemberhez méltó magatartás és szemléletmód tanítása,

* a versenyzésben nemzetközi szintű eredményességre való ösztönzés,

* az élsportolóvá válás segítése,

* az utánpótlás lovasok bázisának erősítése,

* a regisztrált edzők képzése,

* a Talent Program edzői karának továbbképzése.

A díjugrató versenyzők első válógatójára 2014 szeptemberében került sor. Az első szezon három sikeres edzőtáborral, egyéni edzésekkel és elméleti képzésekkel telt.

A második évben két szakággal bővült a Program: a díjlovagló és a lovastusa szakágak tehetségei részére is elindult a képzés.

A gyakorlati képzések mellett elméleti oktatásban is részesültek a fiatalok, állatorvosi -, pályaépítői előadást hallgattak, a közös munkába sportpszichológust és fizikoterapeutát is bevontunk.

Rengeteg élménnyel, hasznos információval, és gyakorlati tudással gazdagodtak a Programra kiválasztottak.

2016-ban újra megnyitja kapuit a Talent Program a tanulni, fejlődni vágyó lovas versenyzők részére.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt és a jelentkezőket!

A vizsga kiírást és a jelentkezési lapot, pedig a www.lovasszovetseg.hu/talent/vizsga menüpont alatt találják.