NLSF Program a fogathajtó szakágban

Hírek

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormányának támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

A Magyar Lovassport Szövetség elnöksége megalakította a Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési program koordinálására, szabályozására és felelősséggel való vezetésére az NLSF Bizottságot és megalapította a 100%-ban MLSZ tulajdonában lévő Lovassport Fejlesztésért Felelős Sportszervező és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t, röviden Lovassport Nonprofit Kft.-t. A Bizottságban három fogathajtáshoz kötődő szakember is helyet kapott, elnökként Lázár Vilmos, tagként Lázár Zoltán és Tóth Tamás.

A program legfőbb célja minden szakágban a magyarországi élsport minőségi és eredményességi javítása, hogy a program lehetőségeit kihasználva jobb eredményeket érjen el, mint az elmúlt évtizedben. Anyagi mértéke Magyarországról nézve kifejezetten magas, de az összes szakágra kivetítve a díjugratást, díjlovaglást, lovastusát, lovastornát és fogathajtást nézve sok részre oszlik szét.

A program elszámolási időszaka 2023. december 31-én zárul.

A felnőtt fogathajtó sportban meghatározásra került a legfőbb cél, hogy Magyarországon, a tervek szerint Szilvásváradon megrendezésre kerülő 2024. évi FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságon egyéni- és / vagy csapat érmet szerezzünk.

A második kijelölt cél a kettesfogathajtó válogatottat érinti, hiszen az elmúlt öt világbajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmet nyertünk, ezért a mérce magasra lett téve. A 2023. évi FEI Kettesfogathajtó Világbajnokságon cél egyéniben és csapatban is az éremszerzés, remélhetőleg a címvédés.

A célok elérése érdekében egy pályázat került kiírásra, amely az eddigi eredményekre alapozva és időbeni meghatározás mellett tette lehetővé az érintett versenyzők számára a programban történő részvétel lehetőségét. A programban való részvétel nem kötelező, az érintett versenyzők maguk dönthették el, hogy részt kívánnak-e venni és nyújtanak-e be pályázatot.

Az NLSF bizottság döntése alapján a kitűzött célok eléréséhez maximum bruttó 400 millió forint a rendelkezésre álló összeg, amelyből 50 millió előzetesen elkülönítésre került a gyermek-junior-U25 utánpótlás kategóriának.

A program több fontos eleme:

 • Minden döntést az NLSF Bizottság hoz meg, részletes előterjesztéseket követően.
 • A Fogathajtó Szakbizottság az NLSF Bizottság munkájában tevékenyen nem vesz részt, viszont a Bizottság fogathajtást érintő kérdéseinek meghozatalakor, döntés előkészítésekkor véleményezési joggal rendelkezik.
 • A rendszer alulról és felülről is nyitott, tehát a programba be is lehet kerülni (olyan versenyzőknek, akik nemzetközi szinten képesek lehetnek elérni a kívánt célokat) illetve ki is lehet belőle kerülni (ha a programban résztvevő versenyző(k) eredményeit más versenyző(k) eléri(k) vagy jobb teljesítményeket nyújtanak mint a programban szereplők).
 • A program számára megvásárolt lovak és eszközök a Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonát képezik.
 • A megvásárolt lovak és eszközök bizottsági döntést követően kihelyezésre kerülnek a programban résztvevő versenyzőkhöz.
 • A Bizottság dönt arról, hogy a kihelyezett lovak és eszközök mely versenyzőkhöz kerülnek. Amennyiben nem teljesülnek az előre meghatározott és elvárt célok, akkor szintén bizottsági döntést követően más versenyzőkhöz kerülhetnek kihelyezésre a lovak és eszközök.
 • A megvásárolt lovak után az elszámolási időszak végéig a szerződésben foglaltak szerinti tartásdíjat fizet a tulajdonos.
 • A programban résztvevő versenyzők előre meghatározott versenyekre történő költségtérítésben is részesülhetnek.
 • A program elméleti oktatást szervez, amely nyilvános és ingyenes lesz minden CAN-A kategóriás kettes- és négyesfogathajtónak.
 • Továbbá a programban résztvevő versenyzők számára lovakkal történő közös edzőtáborok is megszervezése kerülnek.

Négyesfogathajtó versenyzők, akik a kiírás szerint pályázhattak:

Négy versenyző adott be pályázatot. Ezek közül a bizottság három versenyző pályázatát fogadta el. Egy versenyző pályázatát az előre meghatározott belépési szint teljesítésének hiányában nem tudta elfogadni.

 • Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE), mint négyesfogathajtó versenyző a magyar fogathajtó sport rendelkezésére áll és emellett mint a bizottság tagja munkát végez. Lázár Zoltán a programban mint költségtérítést kapó versenyző NEM vesz részt, a következő két szezon során a versenysportban való szereplését saját forrásból menedzseli.
 • A Vecsési SE LSZ két versenyzője, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József pályázatát a bizottság elfogadta és így a program költségtérítést kapó hajtói lettek.

A pályázati források felhasználása:

Dobrovitz József személyes kérésére megvásárlásra került két ló – Zizo (2010-es születésű) és Dante (2007-es születésű) -, amelyekkel korábban eredményesen versenyzett. A programot koordináló Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonába került lovakat Dobrovitz József rendelkezésére bocsátották, hogy már a 2022-es, 2023-as évben kellőképpen fel- és elő tudja készíteni a minél eredményesebb szereplésre négyesfogatát, és mindemellett az előirányzott célok 2024-ben teljesülhessenek.

Ifj. Dobrovitz József részére megvásárlásra került négy ló: Indiaan (2013-as születésű), Ingmar VB (2013-as születésű), Johnny (2014-es születésű) és Janneman (2014-es születésű). Ifj. Dobrovitz József esetében a cél a 2023. évi kettesfogathajtó világbajnokságon az egyéni és csapat érem megszerzése. A lovak a programot koordináló Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonába kerültek és ifj. Dobrovitz József kettes- és négyesfogathajtó válogatott hajtó rendelkezésére lettek bocsátva.

A lovak 20-50.000 EUR közötti darabáron kerültek megvásárlásra, összesen: 210.000 EUR értékben.

Az idei szabadtéri versenysorozat és a világbajnokság értékelése a négyesfogatok esetében megtörtént és a megbeszélést követő bizottsági döntés szerint:

Ifj. Dobrovitz Józsefhez került minden eddig megvásárolt ló, azzal a kikötéssel, hogy a kettesfogatban elképzelt lovak, (Indiaan, Ingmar VB, Zizo) csak ebben a kategóriában versenyezhetnek a jövő évi kettesfogathajtó világbajnokságig. A többi három lóval és a hamarosan kiválasztandó további két lóval pedig készül a versenyekre a 2024-es négyesfogathajtó világbajnokságon történő indulása érdekében.

A lovak bértartása (2022. december 31-ig 150.000 Ft + ÁFA/ló/hó, utána a program végéig 220.000 Ft + ÁFA/ló/hó) szerződés és számla ellenében történik. Négyesfogat kategóriában a 2023-as szabadtéri versenyeken mutatott teljesítménye után, bizottsági döntést követően kaphat majd a külföldi versenyeken történő induláshoz költségtérítést a versenyző.

Dobrovitz József kiemelt feladata a 2024-es négyesfogathajtó világbajnokságon az előre meghatározott célok elérése, ezért ő a saját fogatával készül. A versenyző költségtérítésben részesül három nemzetközi versenyen, Aachenben és a 2023. évi négyesfogathajtó Európa-bajnokságon való induláskor.

Az NLSF Bizottság továbbra is keresi még azt a hajtót, fogatot, aki a 2024-es világbajnokságon, akár a magyar csapat tagjaként a célok elérésében versenyzőként szerepet kaphatna.

A program a 2022-es évben a négyesfogathajtó válogatott részére már verseny részvételi támogatásokat adott.

Pratoni del Vivaro – teszt verseny: ifj. Dobrovitz József, Dobrovitz József és Papp János részére 7.500 EUR+ ÁFA/fogat

Aachen: ifj. Dobrovitz József, Dobrovitz József részére 6.600 EUR + ÁFA/fogat

Pratoni del Vivaro – FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság:

A 3 fős magyar csapat tranzit istállójának költsége: 1500 EUR

A 3 fős magyar csapat nevezési – és bokszdíja: 3750 EUR

A teljes magyar válogatott lovainak (30 ló) csapatállatorvosi költsége: 5000 EUR+ ÁFA

Ifj. Dobrovitz József és Dobrovitz József részére útiköltség támogatás: 2.000.000 Ft + ÁFA/fogat

Kettesfogathajtó versenyzők, akik a kiírás szerint pályázhattak:

Hölle Martin (Nemzeti Fogathajtó Akadéma SE) az előzetes megbeszéléseket követően saját döntése alapján nem vett részt a pályázatban. Versenysportban történő részvételét saját forrásból menedzseli.

Ifj. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) pályázatát a kettesfogathajtó kategóriában a bizottság elfogadta. A hajtó mind a kettes-, mind a négyesfogat kategóriában is versenyezni fog. 2023-ban fő prioritás számára a kettesfogathajtó világbajnokság. Fogatában Indiaan, Ingmar VB, Zizo lovakkal fog versenyezni, amely lovak nem versenyezhetnek négyesfogat kategóriában a kettesfogathajtó világbajnokságig.

A lovak bértartása mellett a fogathajtó előre meghatározott versenyeken történő induláshoz költségtérítésben részesülhet, amely magában foglal három nemzetközi versenyt és a kettesfogathajtó világbajnokságot.

Ifj. Fekete György (Nyírbátori LE) a pályázatát a kettesfogathajtó kategóriában a bizottság elfogadta. A versenyző a pályázati anyagában lehetőséget kért egy ló megvásárlására, amelynek az opciós megvásárlását a bizottság tervezi és a tárgykörben hamarosan döntés fog születni.

A megvásárolt ló tartásáért 2022. december 31.-ig 150.000 Ft + ÁFA/ló/hó, utána a program végéig 220.000 Ft + ÁFA/ló/hó fizet a tulajdonos Lovassport Nonprofit Kft. A lovak bértartása mellett a fogathajtó előre meghatározott versenyeken történő induláshoz költségtérítésben részesülhet, amely magában foglal három nemzetközi versenyt és a kettesfogathajtó világbajnokságot.

Osztertág Kristóf (Vecsési SE LSZ) pályázatát a kettesfogathajtó kategóriában a bizottság elfogadta. A versenyzővel folynak a tárgyalások és elképzelhető, hogy a korábban négyesfogathajtásban szerzett tapasztalatát ebben a kategóriában is kamatoztatná a versenyző. A bizottság arra az álláspontra jutott, hogy a hajtó felkészülését a 2023-as versenyszezonra folyamatosan figyelemmel kíséri és a versenyeken mutatott teljesítménye alapján dönt a pályázatban történő eredményes szereplése érdekében.

Nagy Tibor (Húskirály Lovasudvar) nem nyújtott be pályázatot.

Eszközbeszerzés:

A programban lehetőség van eszközök beszerzésére is. Az így megvásárolt eszközök szintén a Lovassport Nonprofit Kft. tulajdonában kerülnek és bizottsági döntést követően kikerülhetnek versenyzőkhöz, akik ezeket a felkészülésük és a versenyeik során használhatják a következő döntésig.

Ezen lehetőséget alapul véve megvásárlásra került egy új négyes díjhajtó kocsi, amely ifj. Dobrovitz Józsefhez került, valamint folyamatban van egy új díjhajtó kocsi beszerzése, amely Dobrovitz Józsefhez kerül majd kihelyezésre. A két négyes díjhajtó kocsi a Galambos Hintókészítő Kft.-től lett megvásárolva. Továbbá beszerzésre került egy darab négyes maraton, egy darab négyes díjhajtó és egy darab négyes jártató kocsi. A kocsik a Van den Heuvel műhelyben készültek. A kocsikat a francia négyesfogathajtó versenyző, Benjamin Aillaud szponzora, Eric Bouwman kínálta eladásra a négyesfogathajtó világbajnokságot követően. A kocsik használtak, de kiváló műszaki és esztétikai állapotban vannak, tartalmazzák a legújabb műszaki megoldásokat, versenyzésre készen állnak. A 2021-es év során kettő darab Spider típusú díjhajtó kocsit vásárolt a Lovassport Nonprofit Kft. a füzesgyarmati Galambos Hintókészítő Kft.-től. A kocsik kihelyezésre kerültek ifj. Dobrovitz Józsefhez és ifj. Fekete Györgyhöz, akik jelenleg is használják a kocsikat.

Ezek összköltsége 18.600.000 forint + ÁFA és 60.000 euró.

A továbbiakban pályázat kerül kiírásra a kocsik kihelyezését megelőzően és ezt követően a beérkezett pályázati anyagok értékelése után a bizottság fog dönteni a konkrét elhelyezésről.

A Bizottság az előzetesen megfogalmazott terveitől bármikor eltérhet annak érdekében, hogy az NLSF Program fogathajtó szakágat érintő céljait minél sikeresebben megvalósítsa.

Utánpótlás Szakmai Munkacsoport

Az NLSF Program fogathajtó részének másik fontos eleme az utánpótlás, most a cél, hogy támogatással a sportág tehetséges fiataljai a lehetőség szerinti legjobb nemzetközi eredményeket érjék el és olyan versenyzőkké váljanak, akik a jövő évtized felnőtt élsportjában Magyarország színeiben helyt tudnak állni.

A Magyar Lovassport Szövetség NLSF Bizottsága a fogathajtó utánpótlás fejlesztéséért munkacsoportot hozott létre. Ennek első „szülői értekezlete” 2022. október 30-án volt Budapesten, a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában.

Az Utánpótlás Szakmai Munkacsoport célja egy olyan átfogó program kidolgozása, amelyben a kiválasztott sportolók a lehető legmagasabb képzést és sport menedzsmentet kaphatják. A magyar utánpótlás fogathajtás eredményei kötelezik a sportolókat arra, hogy az elkövetkezendő időszak során megrendezésre kerülő kontinensbajnokságokon a lehető legméltóbb módon szerepeljenek, érmeket szerezzenek. Ehhez egy mentor program kidolgozására volt szükség, amely összefogva a szülőkkel, fenntartókkal, rendkívül átlátható módon járul hozzá jövőbeni sikerekhez.

A program célja, hogy a meglévő forrásokat hatékonyan kihasználva és azokat fejlesztve, kiegészítve támogassa a programban részt vevő versenyzőket. A cél nem más, mint a 2023. és 2025. közötti időszak során megrendezésre kerülő kiemelt fontosságú nemzetközi versenyeken, kontinensviadalokon nyújtott sikeres teljesítmény elérése.

Ennek első „szülői értekezlete” 2022. október 30-án volt Budapesten, a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában. Az értekezlet nyílt volt, azon bárki részt vehetett. A jelenlévők részletes beszámolót kaptak a programról, a pályázatokról és a jövőképről.

21 sportoló adta be pályázatát és első körben mindenki meghívást nyert, mert a bizottság úgy döntött, kell még egy kis idő mindenkit szakmailag megismerni. A programba Jámbor Blanka és Szotyori Nagy Márk is meghívást kapott, mint a többiek, de SEMMILYEN költségtérítést nem kapnak, sportolásuk és felkészülésük minden költségét továbbra is családjuk fedezi.

Ugyanúgy, mint a felnőtteknél, itt is nyitott lesz a program, a végső létszám után nehezen, de be lehet kerülni később is, viszont onnan kikerülni nagyon könnyű lesz. Kettő edzőtáboron kell részt venni. Eme két alkalom után derül kik azok neve, akik megkapják a program adta lehetőségeket.

Elindult az NLSF Driving oldal

Az NLSF Program fogathajtó szakágat érintő híreiről az NLSF – Driving oldal folyamatos tájékoztatást ad.

Tovább az oldalra: NLSF – Driving

Last modified: 2022-11-14