Fazekas István 2020 díjugrató magyar bajnoka

Hírek

Idén rendhagyó módon zárt kapuk mögött került megrendezésre a FIAT Díjugrató Országos Bajnokság a Nemzeti Lovardában. A fődíj a Díjugrató Szakbizottság, az FCA CEE vállalatcsoport és a KB Autoteam Kft. összefogásának köszönhetően egy gazdagon felszerelt Fiat Tipo személygépkocsi volt, a további helyezettek között pedig 2.200.000 forintot osztottak ki.

A FIAT Díjugrató Magyar Bajnokság döntőjébe a korábbi évekkel ellentétben csak a legjobb 20 lovas kvalifikálta magát. Az első forduló 150 centiméteres magasságon zajlott, majd a legjobb 15 jutott tovább a második fordulóba, ami már elérte a 155 centimétert.

Fazekas István a verseny történetének talán legnagyobb hajrájában a kezdeti 22. helyezésről tornázta fel magát az aranyéremig. Sallangmentes lovaglással, megérdemelten vehette át a győztesnek járó jutalmat a magyar tenyésztésű Walter nyergében, akivel már többször képviselte hazánkat Nemzetek Díjában, és tavaly a Fedeles Döntőn is győzni tudott. A kiskunhalasi versenyző 1993-ben nyert először érmet a felnőtt országos bajnokság egyéni kategóriájában, és az eltelt 27 évben többször is sikerült ezt megismételnie, de a győzelem ezidáig váratott magára.

A második helyet Krucsó Szabolcs szerezte meg Lady Winnerrel, a kancának ez volt az első ilyen nehézségű bajnoksága. A kétszeres bajnok, ifj. Szabó Gábor ezúttal a bronzérmes helyen zárta az OB-t XIXO Lord Classic nevű lovával. Técsy Attila a negyedik, Szuhai Gyula az ötödik, ifj. Máté István a hatodik helyen végzett.

Interjú Fazekas Istvánnal: https://www.youtube.com/watch?v=Qi6CZVxKx0I

Ismét a Platthy József Régió csapata a felnőtt bajnok

A 145 centiméterre kiírt kétfordulós versenyszám nehézségét jól mutatja, hogy nem született dupla hibátlan lovaglás. Magabiztosan végzett az első helyen a tavalyi győztes, a Platthy József Régió csapata Máté István vezetésében. Tagjai ifj. Máté István, ifj. Szabó Gábor, Técsy Attila és Szuhai Gyula voltak.

A Némethy Bertalan Régió egyes csapata az amatőr bajnok

Az amatőr lovasok középdöntőjének 125 centiméteres hibaidős versenyszámában 47 lovas állt rajthoz, akik közül húszan tudták hiba nélkül teljesíteni a Karádi László által épített pályát. Az elő- és középdöntő eredményei alapján két csapat holtversenyben az első helyen végzett nyolc hibaponttal, közöttük összevetés döntött. A bajnok a Némethy Bertalan Régió I-es csapata lett Szikszai Lajos vezetésében. Tagjai Hegyi Panna, Nagy Rita, Fullér Katalin és Szemerei Vivien voltak.

A Máchánszky Gyula Régió kettes csapata az utánpótlás bajnok

Az ifjúsági és fiatal lovas korosztály kétfordulós középdöntőjében a vegyes összeállítású csapatok miatt a két korosztály ugyanazon a vonalvezetésen versenyzett, viszont eltérő magasságon. Az aranyérmet a Füzér Gábor által vezetett Máchánszky Gyula Régió II-es csapata vehette át. A csapat tagjai Weinhardt Virág, Füzér Zsófi, Kiss Lizanna és Dömse Tamás voltak.

Magyar Balázs a gyermek bajnok

A gyermek kategória döntőjébe tíz lovas kvalifikálta magát, akiknek két fordulóban kellett bizonyítaniuk 125 centiméteres magasságon. Hárman is hiba nélkül tudták teljesíteni a bajnokság mind a négy pályáját, így Magyar Balázs, Kiss Maja és ifj. Szuhai Gyula vethettek össze a győzelemért, közülük pedig Magyar Balázs szerezte meg a győzelmet.

Alasztics Aliz a fiatal lovasok között is bizonyított

A fiatal lovasok részére kiírt kétfordulós döntő 145 centiméteres magasságon zajlott. A 18 éves Alasztics Aliz idén még választhatta volna az ifi kategóriát, viszont mégis a fiatal lovas mellett döntött és Concordia HB nevű lovával meg is szerezte a győzelmet. Második lett Szuhai Péter Tanjával, harmadik Weinhardt Virág Equest Cha-Cha nevű lovával.

Bognár Dóra az ifjúsági bajnok

Az ifjúsági kategória kétfordulós döntője 135, illetve 140 centiméteren zajlott, a hétvége során öt pályát kellett teljesíteniük a lovasoknak. Végül Bognár Dóra hódította meg a dobogó legfelső fokát, második lett Kiss Lizanna, harmadik Janik Anna.

Csákányi Dorottya az amatőrök legjobbja

11 lovas várta hibapont nélkül az amatőrök döntőjét, közülük heten tudták verőhiba nélkül teljesíteni az utolsó napot is. A leggyorsabb hibátlant Csákány Dorottya mutatta be Refrén F nevű lovával, megelőzve Ádám Esztert és Cardigánt. Harmadik lett a Prosper Lovasklub versenyzője, Pölcz Kitti, aki Hurrycane Z-et lovagolta.

Fotó: Hajdu Krisztina – Lovasfoto.hu és Kovács Iván

Last modified: 2020-09-15