Országos Fogathajtó “Fedeles” döntő – Szilvásvárad

Hírek

ORSZÁGOS FOGATHAJTÓ

„FEDELES”  DÖNTŐ

ABONYI IMRE EMLÉKVERSENY

SZILVÁSVÁRAD, 2020. június 13., szombat

Ilyen még nem volt!

„Fedeles” fogathajtó döntő – szabadtéren

Helyszín:                     Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, Stadion

Rendező:                     Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakág Szilvásváradi Lovas Sport Klub Egyesület

Főrendező:                 Cseri Dávid

Fővédnök:                  Lázár Zoltán kilencszeres kettes- és négyesfogathajó világbajnok,

Versenyigazgató:       Horváth István

Versenybíróság:         Dr. Fejér Barna elnök, Koren Csaba Steward: Geszterédi László

Pályaépítő:                  Bartha István

Állatorvos:                  Dr. Farkas Lucia

A döntőben azok a versenyzők startolhatnak, akik 2019-2020-ban legalább egy fedeles versenyen minősítő pontot szereztek; vagyis kizárás, feladás, visszalépés nélkül teljesítették a versenyt. (Szilvásvárad 2x, Hortobágy 2x, Nemzeti Lovarda, Gyula-Siórét) Kivétel a négyesfogatok kategóriája, ahol nyílt országos bajnokságot írtak ki.

A címvédő bajnokok a döntőn alanyi jogon indulhatnak.

A döntő versenyszámai

Nagyló négyesfogat

Nagyló kettesfogat CAN-A/B kategória Nagyló kettesfogat CAN-C

Nagyló egyesfogat

Póni egyes-kettes-négyesfogat

A 2019/2020. évi hazai fedeles versenyeken a 2019/2020. évi FEI Fogathajtó Világkupa (fedeles) versenyek szabályzata az irányadó.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) 2001 novemberében, a négyesfogatok részvételével, speciális szabályok szerint rendezte az első Fedeles Fogathajtó Világkupát.

Magyarország 2007-ben a Papp László Budapest Sportarénában sikeres próbaversenyt szervezett, majd Budapest bekerült a FEI World Cup Fogathajtó Világkupa versenynaptárába. A Szövetség azóta minden évben a világ legjobb hajtóival rendezi a versenyt.

A szabadtéri versenyeken gyűjtött pontok alapján a FEI Fedeles Világkupa fordulókon évente a világ 10 legeredményesebb négyesfogat hajtója állhat starthoz. Közülük a hat legeredményesebb versenyző jut a döntőbe.

Honi fogathajtósportunk legeredményesebb, nemzetközi rangú fogathajtója a világbajnok Dobrovitz József 2008 óta a világ legjobb hajtóinak társaságában nyolc alkalommal lépett fel a döntőben; 2011-ben Lipcsében ezüstérmet nyert. Szilvásváradon címvédőként várják starthoz.

A FEDELES FOGATVERSENY KÜLÖNLEGES HANGULATA

Sikersportágunk a fogathajtás szabadtéri versenye három számból – a díj-, a maraton- és az akadályhajtásból – áll.

A fedeles verseny programjából a szabadban első számként kiírt, a lovak idomítottságát bemutató a díjhajtás kimarad.

A fedeles verseny-pályáját a maraton- és az akadálypálya elemeiből építik (bóják, rajta labdák). Vannak „fedeles specialista” lovak! A gyorsabb, robbanékonyabb, a fény- és hangjátékoktól – tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől – nem félő, jó idegzetű lovak startolhatnak itt sikeresen.

A felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő. Az első és az utolsó hajtó között sokszor csupán tized-század másodpercek döntenek.

A verseny a pályán eltöltött idő – másodperc – és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dől el.

Egy labda leveréséért 4 másodperc büntetés jár. Itt a sikerhez különös bravúr kell

A VERSENYEN A RENDEZŐK ABONYI IMRE EMLÉKE ELŐTT TISZTELETNEK.

 ABONYI Imre (1919-1994)

“Vannak emberek, akikből valami erő sugárzik, amely vonz, lenyűgöz és imponál.”

Gróf Széchenyi István szavai tökéletesen illenek Abonyi Imre személyiségére.

Életének minden mozzanata a lovakhoz, a lótenyésztéshez kötötte. Szilvásváradon 1959-ben csikós, majd a lótenyésztésben dolgozik.

Csipkéskúton unokabátyja, a köztiszteletben álló Abonyi László irányításával dolgozott. Elsőként ő épített ügető lovakat a fogatba. Lipicai lovait főként a Favory törzsből válogatta.

Sportpályafutását díjugratóként kezdte. Később orvosi tanácsra szakágat változtatott, a fogathajtás mellett döntött. Pályafutásában Pettkó-Szandtner Tibor szakmai, szellemi kiválósága, elhivatottsága, gyakorlati útmutatásai meg- határozóak.

Főszereplője az 1971. évi budapesti I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságnak: övé az egyéni és – Fülöp Sándor, Papp József társaságában – a csapat aranyérem.

1975-ben csúcsközelbe ért, ám a csúcsra, rá egy évre az apeldoorni világbajnokságon érkezett: egyéni- és csapataranyat nyert. A holland királynő “hajtókirállyá” koronázta.

A fogatvilág legrangosabb versenyeinek kiemelkedő hajtója: kétszer győzött Aachenben (1968, 1974), ugyanennyiszer a Hamburgi Derbyn (1970-1971).

Első volt Windsorban II. Erzsébet, Nagy-Britannia királynője versenyén, négyszer a világnagyságokkal teli Magyar Derbyn és ugyanennyiszer az Év Fogathajtója.

Tíz évig fogathajtó edző (1967-1976).

Nem tudta, hogy sportdiplomáciai küldetése is van. Hajtózsenialitásának, tehetségének, emberi tisztességének elismeréséül, az évek során a versenyzőtárs, világbajnok Fülöp herceggel, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnökével kölcsönös tiszteleten alapuló sportbarátságot ápolt.

E kapcsolat révén is vitte, hirdette a magyar fogatsport világraszóló sikereit.

Fehér Károly

Last modified: 2020-06-09