Számvetés 2019

szabadidő lovasok

Év vége van, a nagy elszámolások ideje, amikor mindannyian nagyot sóhajtva visszanézünk az elmúlt esztendőre, s megállapítjuk, hogy ez az év is mennyire hamar elszállt. Közhely, valóban. Ugyanakkor emlékezzünk együtt vissza az egy évvel ezelőtti állapotra. Teli kétséggel és ellenállással az úgynevezett szakma, tele iróniával az úgynevezett szakma. Egy elszánt csapat mégis nekivág, s mire ezeket a sorokat olvasom, mindenki számára elérhető módon, feketén- fehéren, online állandóan hozzáférhetően ott vannak az adatok, miszerint 2019- ben szeptemberig 91 szabadidős versenyt terjesztettek fel a TopSoft rendszerébe. Az összes start tízezren felüli, s ehhez még rengeteg belépő verseny csatlakozik majd 2020- ban. Több ezren regisztráltak, 20-nál több egyesület lépett be a rendszerbe. Sokak félelmein oly könnyedén emelkedtek felül a szabadidőlovasok, hogy a statisztikák ismerete nélkül majd a jövő évi közgyűlésen ocsúdnak föl sokan, hogy ez valóban így megtörtént. Az alábbiakban büszkén számolok be rendezvényeinkről:

 

A Magyar Lovasszövetség Szabadidős Szakágának elnöksége már alakuló ülésén előrevetítette, hogy több képzési, fejlődési lehetőséget szeretne biztosítani a lovasoknak.

A téli időszakban előadássorozattal indítottunk dr. Gőblyös István felajánlásán indulva, majd a tavaszi/ koranyári edzőtáborokkal folytatódott a sorozat.

A rendezvényekben közös volt minden esetben, hogy ingyenesek voltak a résztvevők számára lovasként vagy akár nézőként is. Lovasként regisztrációt igényelt, ugyanakkor nézőként bárki hozzáférhetett díjmentesen az előadásokhoz, edzésekhez

Az első edzőtábor 2019. április 18-20. között Balástyán, a Csongrád Megyei Lovas Szövetség támogatásával került megrendezésre. A program keretében az ifjú lovasok Prutkay Zoltán és Schaller Gábor vezetésével vehettek részt edzéseken. A rendezvény nagy sikert aratott a résztvevők körében.

A sorozat következő állomása Kiskunhalas, Hirling József Lovaspark 2019.06.07-09.

A hétvége során szinte megállás nélkül váltották egymást a 3-5 fős csoportok. Pénteken Kafka Zsófia világkupa győztes díjlovas, valamint Tuska Pál olimpikon military-díjugratás kurzusain vehettek részt a lovasok. A nap zárásaként Tolnai Nóra a Magyar Lovassport Szövetség Talent Programjának sportpszichológusa elsőként a versenyző gyermekeknek tartott előadást, ezt követően pedig a versenyzők, sportolók szüleinek arról, hogyan tudják megfelelően támogatni gyermekeiket pályafutásuk során.

A szombati és vasárnapi napon bővült az edzői kar, ugyanis Kafka Zsófia mellett Karádi Ármin díjugrató versenyző, valamint Schaller Gábor military magyar bajnok, olimpikon edzésein is részt vehettek a lovasok. Az edzőtábort vasárnap délután Dr. Tuska Pál állatorvos zárta, aki Sporttársunk a ló címmel tartott előadást a lovak egészségének megőrzéséről.”

A kiskunhalasi edzőtábort követte a Nemzeti Lovardában megrendezett Szakmai Nap. A fővárosba szervezett alkalom 30 lovas számára biztosított részvételi lehetőséget. 10 lovas Szokola Csaba, 10 lovas Bazsó Gergely és 10 Gömbös Endre képzésén vehetett részt. Az edzések mellett egész nap szervezett formában zajlottak az elméleti előadások is.       A résztvevők nagy örömére a rendezvényt a Magyar Lovasszövetség elnöke, Lázár Vilmos és alelnöke Szotyori- Nagy Kristóf tisztelte meg.

A szezon zárásaként gyönyörű őszi időben zajlott a szabadidőlovasok idei utolsó edzőtábora a Komárom- Esztergom megyei Bábolnai Ménesbirtokon 2019. október 25- 26. között.

Első nap elméleti képzések Karádi László és Gasser Gábor előadásában. Második nap Dallos Zsófia, Bazsó Gergely és Schaller Gábor edzésein, valamint egy csoportos ménesbirtok bejáráson vehettek részt a lovasok, érdeklődők. A rendezvénynek nagy sikere volt.

A program edzői továbbképzésként elfogadott volt, így többen ebből a régióból tanítványaik nélkül is részt vettek.

Bevezettük a Topsoft rendszerét és nem kis erőfeszítésnek köszönhetően a lovasok óriási létszámban regisztráltak a rendszerbe. A nyári időszakban egy hétvégén 6-8 felterjesztett verseny is szerepelhetett a rendszerben.

A 80 start alatti versenyek számára létrehoztunk egy egyszeri 25 000Ft értékű támogatást, mellyel már többen éltek is a szezonban.

A MLSZ támogatása által lemondtunk a startdíjakból származó 300Ft- okról.

Az új versenyhelyszíneket a szakbizottság tagjai saját régiójuknak megfelelően ellenőrizték és dokumentációt készítettek az adatokról.

A Horze Lovasáruház jóvoltából húsznál is több rendezvény kapott tárgyi felajánlásokat általunk.

Megnyitottuk a szabadidős edzők regisztrációját a szabadidonevezes.hu oldalon.

Kommunikációnk az email és telefon mellett a facebookon és az Instagramon is aktív. Követőink száma egyre gyarapszik, ami a fiatal generációval való kapcsolat miatt rendkívül fontos.

Alkotópályázatot hirdettünk korosztályos bírálattal gyermekek számára, melynek eredményhirdetése a Nemzeti Lovardában zajlott le nagy sikert aratva szeptember hónapban. 20 gyermek és egy lovas csapat nevezett a pályázatra, többen közülük két pályaművet is készítettek. Támogatónk a Horze Lovasáruház mellett a Schleich magyarországi forgalmazója.

Együttműködünk a Pegazus újság, a Riderline magazin és a Magyar Lovasszövetség más szakágaival, valamint a bírói, pályaépítői, edzői karral, bíztatjuk a szabadidős versenyeken dolgozókat a képzésekre.

A 2019/20 téli időszakban három alkalomból álló előadássorozatot hirdetünk, melynek első állomása Stróbl Dorottya kurzusa már lezajlott. Másodikként januárban kerül megrendezésre Dallos Gyula képzése, majd Pataki Gergely és Balázs kettős előadását hallgathatjuk meg februárban, s mindegyikőjüket a Nemzeti Lovardában.

A Szabadidős Szakág rengeteg új ötlettel, lehetőséggel készül a 2020- as évre, hogy az elmúlt év teljesítményét- ha lehet- túlszárnyalja. Számítunk ebben természetesen azokra a lovasemberekre, akik az év során támogatásukról, igényükről már ígéretet, illetve tanúbizonyságot tettek.

Várjuk a lovasokat, edzőket, lovardákat és leendő hivatalos személyeket képzéseinkre, rendezvényeinkre, tartsatok velünk, hogy egy közösséget építhessünk!

Csilló Rita (elnök)

Szabadidős Szakág

Last modified: 2020-01-06