Kiemelt díjugrató verseny Szilvásváradon

Hírek

CHAMPIONÁTUS
Szemere Csaba Emlékverseny
pónilovasoktól az utánpótlás korosztályig

Ideje: 2019. augusztus 3-5. (szombat-vasárnap-hétfő)
Helye: Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, Stadion
Fővédnök: Szotyori Nagy Kristóf
a Magyar Lovas szövetség alelnöke, a Díjugrató Szakág elnöke
Főbíró: Abay Pál
Versenyigazgató: Horváth István (Szilvásvárad)
Pályaépítő: Unyatinszki József (Mezőhegyes)

A Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakága 2012. óta évente rendezi a „Championátus” Kiemelt Díjugrató Versenyét.

A Korosztályos Díjugrató Championátus a szakág legszélesebb körű – a póni-, a különböző korosztályú ifjúságiak és az utánpótlás korú lovasok részére kiírt – kiemelt két helyszínes verseny- sorozat.

Célja, hogy a két kitűnő helyszínen – Szilvásváradon és Bábolnán – komplett versenyrendszerben startoljanak az ígéretes – az Országos Bajnokság szintje előtti – lovasok.
Az egyes fordulók három versenyszáma után az 1-10. helyezett lovas teljesítményét pontozzák. A kitüntető Champion Lovas címet az a versenyző nyeri el, aki korosztálya két versenyhelyszínén a legtöbb pontot gyűjtötte.
A korosztályos csapatbajnokságban a megyék, vagy klubok 3-4 fős együttesei indulhatnak.

Póni kororsztály (lovak 148 cm magasságig) 10-18 éves korig. 90-100 cm akadály. Gyermek Korosztály: 10-12 éves kor.100-105 cm akadály.
Serdülő B Korosztály: 13-15 éves kor. 110-115 cm akadály. Serdülő A Korosztály: 16-18 éves kor. 120-125 cm akadály. Utánpótlás korosztály: 19-25 éves kor. 125-130 cm akadály. Ezen kívül amatőr és felnőtt lovasok startolnak.

Ígéretes fiatal lovasok. Színvonalas versenyek. Kulturált rendezés és versenykörülmények.

A szervezők a versenyen Szemere Csaba
emléke előtt tisztelegnek.
Szemere Csaba (1911-1997)

Nyugalmazott huszár őrnagy, századparancsnok. Lovag- lótanár.
Önmagával, növendékeivel és lovaival fegyelmezett, lelkiismeretes, igényes, mindig a jobb eredményekre törekvő lovasember.
Az érettségi után jogi pályára készült, ám végül a Ludovika Akadémián tanult. Az equitációját a kor híres lovastanára Schaurek Ottmár vezette, akivel életre szóló barátságot kötött.
Kiváló minősítésű tanulmányai elismeréseként az örkénytábori Lovaglótanár-képző Intézetbe vezényelték, ahol később lovaglótanár.
Díjugratásban és díjlovaglásban versenyez, ám a II. világháború az ő karrierjét is ketté törte. A háború után nem tér vissza a hadseregbe, a polgári életet választotta.
Megjárta a börtönt, volt gépkocsivezető a svájci nagykövetségen, kőműves, segédmunkás, betegszállító.
A Füzesabonyi Kísérleti Gazdaság poroszlói ménesében, majd a Törökszentmiklósi Állami Gazdaság szenttamási sportistállójában kamatoztatta lovastudását. A parádi Cifraistálló lovas tanfolyamait, Dallos Gyulával közösen vezették.
1972-ben nyugdíjazzák – ám nyugdíját szüneteltetve – a mezőkeresztesi Aranykalász Termelőszövetkezet sportistállóját vezette.
Szeretett, köztiszteletben álló Mester, lovasnemzedékek nevelő-oktatója. Sikeres növendékei szívesen tértek vissza hozzá, tanácsát, segítségét kérték.
Honi lovaséletünk kiemelkedő személyiségének munkásságát a Magyar Lovas Szövetség 1995-ben a legmagasabb lovaskitüntetéssel, a gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerte el.

Kikapcsolódást ígérő kísérő programok

Kirándulás nosztalgia kisvasúttal, vagy lovaskocsival a csodálatos Bükki Nemzeti Parkba, a Fátyol vízeséshez. Lipicai Múzeum. Kocsi kiállítás. Műemlékistálló. Pallavicini kastély. Védett történelmi lófajtánk a lipicai anyaménese.
Gyönyörködjenek a mozgás művészei, a lipicai lovak látványában.
Álljanak meg egy szusszanásnyira, kóstolják meg a vidék méltán híres étel- és borkülönlegességeit. Pihenjenek, szórakozzanak kedvükre a csodálatos természeti környezetben.

Ne csináljon más programot augusztus 3 – 5-ig! Várja Szilvásvárad és a Ménesgazdaság.

Fehér Károly

Last modified: 2019-07-22