XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Hódmezővásárhely, 2019. május 9-11.

Hírek

A szilvásváradi tenyésztés nagy szakmai sikere
A lipicai kanca kategória első helyezettje a 339 Favory XXVII-44 nevű szürke színű lipicai kanca. Tenyésztő, kiállító és tulajdonos: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad.
A Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete különdíjjal ismerte el az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad színvonalas tenyészállat bemutatóját.
A díjakat UZSOKY András az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója vette át.
A Gidran fajtabemutató is a szilvásváradi tenyésztő munkát dicséri.
A gidrán kanca kategória első helyezettje a Gidran XXVIIII-4 „Iduna” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Második helyezett a Gidran XXVI-9 Sopánkodó nevű, sárga színű gidrán kanca.
Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad, Tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangaz- daság Zrt., Mezőhegyes.
A gidrán tenyészemének kategória első helyezettje az 6029 Gidran XXVII-43 „Kartel” sárga színű gidran fajtájú tenyészmén. Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad. Tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménes- birtok és Tangazdaság, Mezőhegyes. A mén elnyerte a Kiállítás Legszebb ménje díját is.
A második helyezett a 7166 Gidran XXIX-21 „Kelevéz” sárga színű gidran fajtájú tenyészmén. Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad. Tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes.
Világszínvonalú állatbemutató.
Az újabb szilvásváradi siker az ország legrangosabb állattenyésztési kiállításán, az őszi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari (OMÉK) társrendezvényen született.
Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske-, a baromfi-, a dí- szbaromfi-, a nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztéshez és hozzá kapcsolódó növénytermesztés szakiparának képviselő, mutatkoztak be.
Ezúttal is sikeresen!
Az ország legrangosabb nemzetközi állatkiállítása most is a genetika-, a tenyésztőtudomány világszín- vonalú eredményeiről szólt. Mintegy 400 szakmai kiállító – állattenyésztő, agrárszolgáltató – mutatta be termékeit a több tízezer szakmai látogatónak és a nagyközönségnek.
Itt volt mindenki, aki az állattenyésztési piacon és háttériparában számít.
A genetikai értékek szerint a fajták között aligha lehet hitelt érdemlően sorrendet felállítani – mindegyik populáció kiváló, nemzetközi színvonalú. A hazai nemesítésű, illetve a hagyományos magyar fajták mellett a világfajták uralták a kiállítást.
A lovak bemutatóján öt védett, történelmi lófajtánk, a lipicai, a gidrán, a nóniusz a furioso-north-star és a magyar hidegvérű szerepelt.

Fehér K. – Pataki B.

Last modified: 2019-05-16