A MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ELNÖKSÉGÉNEK KÖZLEMÉNYE

Hírek

A MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG ELNÖKSÉGÉNEK
KÖZLEMÉNYE

Az utóbbi időben az írott- és az elektronikus médiában a lovassport, a Magyar Lovassport Szövetség (továbbiakban: Szövetség) rossz hírét keltő, vádaskodó, a szakmai- és a nagyközönséget félrevezető, bizonytalan jövőképet festő nyilatkoztatok, írások jelentek meg. Ezek részben ifj. Bozsik József volt póni- és egyesfogathajtó szövetségi kapitány nyilatkozatai, valamint egyes szerkesztőségek félremagyarázott információi alapján kerültek nyilvánosságra.

Szövetségünk közleményében a tényeket és összefüggéseket adja közre.

Szövetségünk közleményében a tényeket és összefüggéseket adja közre.

Feszültségkeltés

“A Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakága 2016. év februárjában – a 3/2016 (02.01.) határozatában a póni- és egyesfogathajtók szövetségi kapitányi teendőinek ellátásával 2016. december 31-ig ifj. Bozsik Józsefet bízta meg, amely javaslatot a Magyar Lovassport Szövetség Elnöksége 3/2016. (II. 20.)-i határozatában jóváhagyta”. A határozatot a Szövetség hivatalos honlapján tette közzé. Azzal kapcsolatos kifogás, észrevétel nem érkezett.
 
A 2017. február 2-án megválasztott Fogathajtó Szakbizottság – ifj. Bozsik megbízatásának lejártát követően – a valamennyi rendelkezésére álló érdemi információ alapján – 2017. 02. 13-án hozott határozata szerinti javaslatában 2017. évre nem ifj. Bozsik Józsefet jelölte a szövetségi kapitányi posztra, aki e döntésről írásban kért és a Fogathajtó Szakág Elnöke 2017. március 10-én kelt hivatalos levelében kapott választ. Ezt követően ifj. Bozsik József a Magyar Lovassport Szövetség Elnökségéhez, vagy más tisztségviselőjéhez további kérdéssel, észrevétellel nem fordult. 
 
ifj. Bozsik József nyilatkozataiban azt a látszatot kelti, hogy 2017. évben több eseménnyel kapcsolatos véleményét szövetségi kapitányként fogalmazta meg; továbbá, hogy a 2017. évben tett tevékenysége, nyilatkozata miatt távolították el posztjáról.
 
Ezért fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy Ifj. Bozsik József póni- és egyesfogathajtó szövetségi kapitányi megbízatása 2016. év elején szabályszerűen meghozott, nyilvánosan közzétett és a mai napig nem kifogásolt határozatok alapján járt le 2016. december 31-én. Továbbá az ezen időpontot követő nyilatkozatai kizárólag személyes véleményét tükrözhetik. A Szövetség póni- és egyesfogathajtó szövetségi kapitányi minőségben hivatalos nyilatkozat tételre, véleményformálásra nem volt és jelenleg sem jogosult.
 
A Magyar Lovassport Szövetség Alapszabálya egyértelműen rögzíti, hogy a Szövetség a 2011 évi CLXXV. törvény 34. § (1) bek. d.) pontja alapján közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete, működése pártoktól teljes egészében független”. Annak a látszatnak a keltése, mely szerint az országos szakszövetség működése nem az Alapszabálya szerinti, kiemelten sérti a Szövetség jó hírnevét, amit visszautasít.

Az 1./2017/III.20/E.h. szerint „Az Elnökség a Fogathajtó Szakág javaslata alapján, az egyes fogathajtó, póni- és utánpótlás szövetségi kapitányi posztra Némedi Istvánt jelöli ki. A megbízás 2017. december 31-ig szól.”

Ifj. Bozsik József szövetségi kapitány vezetésével a nemzeti fogathajtó válogatottunk 2016-ban az ausztriai Piberen rendezett világbajnokságon startolt (23 nemzet, 17 csapat, 75 versenyző). Magyarország csapata a 10. helyen végzett. Egyéniben 25., 49., 52. és a 60. hely a hajtóinké. Ez akkor is tény, ha az egyesfogathajtók vb-eredményei nem vethetők össze a sikert sikerre halmozó kettesek, vagy a négyesek teljesítményével.

A tények

A magyar lovassport fejlődését mutató alapvető tény, hogy az elmúlt 10 évben (2006-2016) az egyesületek száma 410-ről 517-re, a lovak száma 3696-ról 4051-re,
a lovasok száma 1236-ról 2855-re növekedett.

Magyarország – általános nemzetközi és hazai elismeréssel – eddig 10 fogathajtó világ- és 3 Európa-bajnokságot rendezett.
Az idén Magyarország újabb két világbajnokság és egy Európa-bajnokság házigazdája.

Az eddigi világ- és Európa-bajnokságokon fogathajtóink 96 érmet, ezen belül 41 aranyat nyertek.

Csupán az elmúlt négy évben 25 vb-éremmel (8 arany, 8 ezüst, 9 bronz) gazdagodott fogathajtásunk.

Elismerjük az Édesapa, Bozsik József fogatsportbeli teljesítményét, akit a fogathajtó világ, jól ismer, 3 világbajnoki ezüst és 3 bronzérmet nyert.

2016-ban mintegy 450 hazai verseny mellett rangos nemzetközi versenyt rendeztünk.

Az utóbbi évtizedben a Papp László Budapest Sportarénában 10 Lovas Világkupa házigazdái voltunk.
A jeles esemény az idén is folytatódik.

H.R.H. Princess Haya, a Nemzetközi Lovas Szövetség éveken át volt elnöke szerint:
„A lovassport nagykövetei jönnek el Budapestre.”

Díjugrató hírességek, olimpikonok startoltak a világkupán. Az évek során a teljes aktív fogathajtó világbajnok-gárda lépett fel az Arénában. Ők együtt 32 világbajnoki aranyérmet nyertek.

Mindezek ellenére legbüszkébbek arra vagyunk, hogy Nemzeti Gyermek Lovasnapokon 150 ezer csillogó szemű, lovakért rajongó gyermeket – köztük a nagycsaládosokból érkezőket – láttunk vendégül. Építjük a lovasjövőt!

Hosszú évek kihagyása után ötször rendeztük – és folytatjuk – a régió egyik nemzetközi rangú versenyét, a CSIO-W Budapest Díjugrató Világkupát, mindig több, mint 100 versenyzővel.

Ebben a versenyben az elmúlt évben kettős magyar siker született: felnőtt válogatottunk ismét Nemzetek Díja csapatversenyt, ifj. Szabó Gábor pedig – magyar tenyésztésű lovával – a Nagy Díjat nyerte. Nemzetközi klasszis versenyzőnk a napokban, április elején az Amerikai Egyesült Államokban (Omaha) rendezett Díjugrató Világkupa Döntőjében meggyőző, nemzetközi szintű teljesítményt nyújtott.

Díjugrató utánpótlás korú lovasaink teljesítményeikkel, érmeik sorával bizonyítják, hogy nem csupán térségünkben, hanem Európában is meghatározó szerepet játszanak.

Lovastornászaink a közép-európai régióban vezető szerepet töltenek be.

2014. szeptemberétől szakavatott edzők vezetésével, előírt tan- és vizsgarend szerint sikeresen folyik a legígéretesebb fiatal lovasokat felkaroló „Talent” programunk.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megbízásából 110 szakemberünk dolgozik a nemzetközi lovaséletben (bírók, pályaépítők, állatorvosok, stewardok).

Állami támogatások

A 1331/2013. (VI.13.) kormányhatározat új fejlődési pályára állította és soha nem tapasztalt mértékű anyagi támogatással segíti a lovassportunk fejlődését.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont kiemelt beruházásának első lépcsőjeként felépült a lovarda. Ezekben a hetekben versenyekkel, köztük 30 év után ismét díjlovagló versenyekkel, gyakorlati körülmények között tesztelik a létesítményt. A hibákat ezek alapján kijavítják. Rangos hazai és nemzetközi szakemberek a lovarda, a versenyrendezés és szervezés színvonaláról elismeréssel nyilatkoznak.

A szilvásváradi beruházás, a fejlesztés folytatódik. Épül a stadion, a melegítőpályák, a kiszolgáló létesítmények, az istállók, a mobil-boxok, a kamion- és a közönségparkoló, a maraton-akadályok, a lovas felvonulási út. Az előírások szerint, úgy, ahogy egy nemzetközi lovasközponthoz illik.

A létesítmény messze nem csupán a lovasversenyek – hanem a már elkészült tervek, az együttműködési megállapodások szerint – az ifjúságnevelés, az oktatás, a kutatás, a térségi iskolai lovasoktatás, a lovasturizmus („Átlovagolható Magyarország”), az exkluzív gyerektáborok (lovas-, íjász-, hagyományőrző-, népi mesterségek-, természetvédő-, vad- és madárles táborok), valamint a szórakoztatás, a művelődés központja.

A megvalósítás, a munka mintája és normája hasonló, mint a felülmúlhatatlan sikert hozó 1984. évi szilvásváradi VII. Négyesfogathajtó Világbajnokság idején volt (Juhász László egyéni és a Juhász László, Bárdos György, Fülöp Sándor csapatarany) szakértelemmel, szervezetten, elkötelezetten, összefogással!

A jelmondat szellemében: „A lovasjövő elkezdődött Szilvásváradon”.

Kiemelt állami beruházás keretében, Budapest Központjában megújul, épül a Nemzeti Lovarda (Tattersall).

A sokat szolgált létesítmény állapotának modernizálása régóta várat magára, mindeddig csupán kezdeményezés maradt.

A Nemzet Lovardája Európa egyik legmodernebb lovasközpontja – többek között – a hazai és a nemzetközi versenyek, a fajtabemutatók, a szakmai művelődés, az oktatás, a nevelés, a rehabilitációs- és gyógylovagoltatás, az öttusa-olimpikonok felkészülésének, a kulturális programok otthona lesz.

Az építkezés a Szövetség felügyeletével, ellenőrzésével időarányosan halad. Átadását őszre tervezzük.

E kiemelt beruházások mellet a Kormány jelentős összegekkel támogatja a nemzetközi szintű versenyeket, lovasrendezvényeket.

Álláspontunk

Ifj. Bozsik József sértődött ember.  Nyilatkozatai, valamint az egyes szerkesztőségektől megjelent feszültségkeltő információk lovaséletünk – világhírű elődeink alapozta – eredményeit, a gyermekek lovasörömét jelentős anyagiakkal támogató szülőket, az edzőket, a nevelőket, az oktatókat, a lótulajdonosokat, legértékesebb erőforrásunkat, a többet vállaló, elkötelezett embereket – egész lovastársadalmunkat igaztalanul sértik, támadják.

A Magyar Lovassport Szövetség szigorúan ellenőrzött és számon kért, átlátható keretek között dolgozó, a magyar lovasélet korszerű fejlődését szolgáló, az értékteremtést és a teljesítményt tisztelő demokratikus szervezet;
érvekkel, tényekkel alátámasztva elutasítja a mindent tagadó, félrevezető, felháborító, rosszindulatú
– irányítottnak tűnő – vádaskodást.

A Magyar Lovassport Szövetségnek a média többsége fontos, stratégiai partnere! Ezt az elismerő álláspontunkat több fórumon, legutóbb a februári közgyűlésünkön, nagy nyilvánosság előtt is kijelentettük.

Az újságírók megértését, bizalmát, támogatását az együtt gondolkodást, csak akkor kérhetjük és remélhetjük, ha minden lényeges kérdésről, összefüggéseiben, objektíven tájékoztatunk, ha kiszolgáljuk a szerkesztőségeket.

Közleményünk ezeket a célokat szolgálja
B u d a p e s t ,  2017. április 10.

Last modified: 2018-12-07