Elhunyt Ákos Ajtony

Hírek

1944-ben született, lovas pályafutását Debrecenben kezdte. Kivételes tehetségére Máchánszky Gyula figyelt fel, már 1960-ban a magyar ifjúsági válogatott tagjaként Velencében lovagolt. Budapestre került, a Honvéd Hidász utcai lovardájában, Dr. Kollár Kornél szárnyai alatt több évtizeden keresztül a legeredményesebb magyar díjugrató volt. 1971-ben nyolcadik helyen végzett a felnőtt Európa-bajnokságon, lovagolt az 1972-es müncheni olimpián, és a lovassport Mekkájában, Aachenben több mint tízszer szerepelt a helyezettek között.
Pályafutásának legemlékezetesebb társai: Őzike, Terike, Bálvány és Kabala voltak.

Utolérhetetlen teljesítménye, hogy kilencszer nyert egyéni magyar díjugrató bajnokságot. A Budapesti Honvéd lovas szakosztálya után Mezőhegyesen, Csömörön és Budapest környékén edzősködött, számtalan fiatalt tanított meg lovagolni, és ami a legnagyobb erénye, versenyezni. A magyar öttusa válogatott lovasedzőjeként olimpiai és világbajnokokat nevelt. A Magyar Lovas Szövetség a legmagasabb kitüntetéssel, a gróf Széchenyi István Emlékéremmel díjazta.

Ákos Ajtony a magyar díjugratás ikonja volt, aki győzelemre született, a magyar öttusa és lovassport emlékét örökké őrizni fogja!

Az elhunyt hamvainak szorásos temetése Budapesten a Fiumei úti temetőben lesz február 27-én 16 órakor.

Last modified: 2018-12-07