Mezőhegyes ismét világbajnokságot rendez

Hírek

A siker kamatozott

Mezőhegyes ismét világbajnokságot rendez

II.FIATAL FOGATLOVAK VILÁGBAJNOKSÁGA

Mezőhegyes, 2016. szeptember 8-11.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) – kilenc világ-, két Európa-bajnokság sikeres rendezése után 10. alkalommal bízza meg lovas világverseny szervezésével Magyarországot. Szeptember második hétvégéjén ismét Mezőhegyes ad otthont a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának.

A Nemzetközi Lovas Szövetség újabb megtisztelő bizalma, felkérése a 2015-ben sikeresen rendezett mezőhegyesi vb-nek, lovas kultúránknak, hagyományainknak, versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak, s mindenek előtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak, az Európa- és világbajnokságokon szerzett 93 érmünknek – köztük 40 aranynak – szól. Ez az „éremtermés” nem csupán honi sportunkban párját ritkító siker, hanem ezzel a teljesítménnyel miénk a világ legeredményesebb fogathajtó együttese is!

Az eseménynek különös hangsúlyt ad, hogy az Országgyűlés a közelmúltban mezőhegyesen Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság életre hívásáról döntött.

A három olimpiai szakágban – a díjugratásban, a díjlovaglásban és a militaryban – versenyszerűen már eddig is megmérették a fiatal lovakat. Fogathajtásban ez a teljesítmény-próba korábban hiányzott, ezért a Nemzetközi Lovas Szövetség kidolgozta a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának szabályzatát, amely az elmúlt évben Mezőhegyesen rengeteg tapasztalattal szolgált. Az idén ezek hasznosításával rendezik a világversenyt.

A világbajnokságra – a versenyzők, a lovassport „nagykövetei” és a nagyközönség mellett – gazdasági- és üzletemberek, a társadalmi- és a politikai élet jeles személyiségei, sportdiplomaták, egyszóval – döntéshozók látogatnak el.

Új partnerekkel jövőt formáló széles körű kapcsolatépítésre nyílik itt alkalom.

Az esemény tehát jó lehetőséget kínál országunk és lovassportunk jó hírének további erősítésére is.

Mezőhegyes:

  • hazánk legrégebbi, legpatinásabb állami ménese;
  • e nemzetközi rangú intézmény több mint 230 éve nem csupán a magyar mezőgazdaság és állattenyésztés, hanem a Kárpát-medence és Európa lótenyésztésének is meghatározó, évszázados bölcsője;
  • a világon egyedülálló módon három történelmi védett lófajtánkat a Nóniuszt, a Gidránt és a Furioso North Start /a Mezőhegyesi Félvért/ itt tenyésztette ki.
  • a tudatos, szakszerű tenyésztői munka, a tenyészkiválasztás itt rövid idő alatt világraszóló eredményeket hozott.
  • ahol a ménesalapító Csekonics József lovaskapitány, majd érdemeiért dandártábornok, továbbá Leveldi Kozma Ferenc – a nemzeti ménesek ujjászervezője – és más korszakalkotó lovasméltóságok szelleme ma is él és kisugárzó erővel hat.
  • a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság most világszínvonalon ötvözi a hagyományos és a korszerű mezőgazdasági elemeket, öregbíti a patinás intézmény jó hírét.

Tavaly az állategészségügyi gondok és a kibontakozó migrációs problémák jelentősen nehezítették a világbajnokság szervezését. Ezek – úgy tűnik -elhárultak. A rendezők ezért is az elmúlt évinél nagyobb érdeklődésre, mintegy 15-20 ország közel 100 lovának részvételére számítanak.

A magyar lovak a hamarosan megjelenő hivatalos minősülési feltételek alapján feltehetően három helyszínen állhatnak starthoz. A világbajnokságra jogosító minősítő versenyeken az érvényes licenccel rendelkező „A” és „B” kategóriás versenyzők indulhatnak. A világbajnokságra jogosultságot szerzett ló hajtójának viszont már „A” kategóriás lincenccel és FEI regisztrációval kell rendelkeznie, ami a lóra is vonatkozik.

 

Mezőhegyes, 2016. június 16.

Fehér Károly

 

Last modified: 2018-12-07