Szeptember 21-22. Bábolna Országos Minősítő, Komárom-Esztergom Megyei döntő, Győr-Moson-Sopron Megyei döntő    |   Szeptember 21-23. Tamási, Máchánszky Gyula regionális döntő    |   Szeptember 21-23. Tóth Béla Regionális Döntő    |   Szeptember 21. Ócsa felkészítő regionális díjugrató verseny    |   Szeptember 22. XXIII. Karcagi lovasnapok    |   Szeptember 22. CAN-C Póni Kettesfogathajtó OB Döntő, Pincehely    |   Szeptember 23. Bábolna REV vizsga, REV felkészítő és regionális díjugrató verseny    |   Szeptember 23. Balástyai Virág Kupa    |

Sajtótájékoztató kommüniké - IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, szeptember 5-9 Mezőhegyes

A sztár lovak és hajtók visszatérnek. Mezőhegyesen indulni rangot jelent. A hajtók között a legnagyobb név a lengyel egyesfogathajtó világbajnok, Bartlomiej KWIATEK. Húgával, Weronikával negyedszer van itt a világbajnokságon. Bakra ül a korábban dobogóig hajtó Marie Tischer, Bettina WINKLER, Karl-Heinz FINKLER (Németország) és Franz SCHILTZ (Luxemburg).

A lovassportban nincs abszolút esélyes, de van kivétel. Németország toronymagas favorit. Az eddigi három világbajnokságon kiosztott 27 éremből 12, a 9 aranyból 6 a németeké. Lovaik azóta tovább fejlődtek, jöttek előre. A sikereik alapja, a rájuk jellemző céltudatos, tervezett munka. Náluk közel 15 éve edzőtáboran készítik fel és választják ki a lovaikat.  A képességeket bajnoki rendszer keretében mérik fel.

Az eddig 7 érmet, köztük 1 aranyat nyert lengyelek – feltehetően – az idén is fontos szerephez jutnak. Hajtóik, lovaik kitűnőek.

Mezőhegyes és Füzesgyarmat volt a világbajnokságra készülő magyar fogatok edzőtáborainak helyszíne.

A felkészülést, az előbbi két helyszínen Peter Tischer német sikerkapitány segítette a kitűzött célok elérésében. Hajtóink egy sor gyakorlati módszert „mesterfogást” sajátíthattak el a mestertől. Tischer, a magyar lovak, hajtók fejlődését tapasztalta. A mezőhegyesi adottságokat „szupernek” nevezte és a magyaroktól vb-érmet vár! A világbajnokság célja most negyedszerre is változatlan.

Nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését, felkészítését; a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőségeket teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. (A korábbi világbajnokságainkon jól szerepelt lovak közül több a helyszínen, külföldi kézen elkelt.)

A IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát szeptember 5-én, szerdán 15 órakor a hivatalos megnyitó ünnepséggel megnyitják. Szeptember 6., 7., és 8-án 9 órától, szeptember 9-én 10 órától kezdődnek a versenyek.

Mezőhegyes, 2018. augusztus 30.