Július 20-22. Országos Minősítő Balatonvilágos    |   Július 21. Ócsa felkészítő és regionális díjugrató verseny    |   Július 21. Fábiánháza - szabadidős & régiós díjugrató verseny    |   Július 21. Tatai REV félkészítő & regionális díjugrató verseny    |   Július 21. Fábiánháza regionális díjugrató verseny    |   Július 22. Póni Klub Kaposvár    |   Július 22. Szabadidős lovasverseny Ócsa    |   Július 22. Hejőmenti regionális díjugrató verseny    |   Július 22. Szabadidős Lovasverseny Domaszék    |   Július 26-29. GP Kiemelt díjugrató verseny Kiskunhalas    |   Július 26 - Augusztus 26 Póni Klub Szarkavár    |   Július 26. Regionális díjugrató verseny R100-110 cm Kiskunhalas    |   Július 28. Újfehértó - regionális & szabadidőlovas    |

Gyászhír

Elhunyt Gergely Imre

(1930-2018)

Életének 88. évében elhunyt Gergely Imre, a magyar lótenyésztés meghatározó alakja, a Mezőhegyesi Ménes egykori vezetője.

Kiemelkedő munkásságával a ló- és a lovassport szinte minden területén maradandót alkotott.

A mezőhegyes díjugrató sport legnagyobb sikere a nevéhez fűződik: az 1980-as Moszkvai Olimpián induló 4 fős csapatból 3 lovat – Bohémet, Vadrózsát, Artemist – Ő tenyésztette.

Modern lótenyésztő volt, a legnagyobbak közül való. Korának tenyésztési törvényeit követte, de mindig szem előtt tartotta – a nagy tiszteletével övezett – gróf Széchenyi István intelmét: „A tenyésztő tartson középutat”.

Csapatban gondolkodott. Empatikus, motiváló, rendet, fegyelmet követelő, példát mutató vezető. Ezzel is a lovat, a lovast tisztelte. Tudta, számtalanszor megtapasztalta, hogy a gyönyörű lovaságazat veszélyes üzem.

Gyermekkorából, a családjából élményeket, elkötelezettséget, tisztelettudást és tehetséget hozott magával.

Sorsfordulók, találkozások nagy tanúja.

A mezőhegyesi patrióta otthon volt a tenyésztő- és a ménesi munka gyakorlatának mindennapjaiban.

Rajta tartotta ujjait a lovaséletünk ütőerén, érezte annak minden rezdülését és eszerint cselekedett.

Tudatosan és sikeresen ápolta, vitte tovább a mezőhegyesi lovas méltóságok, Csekonics József, Kozma Ferenc, D’Orsay Olivér nemzetközi szintű hagyatékát.

Köszönjük lovas alkotását. Építkezünk rá.

Az igazi alkotás olyan, mint az övé – visszatekint ránk.

Munkásságát – többek között – a legmagasabb lovas kitüntetéssel, a Gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerték el.

Temetése július 25.-én (szerdán) 10 órakor a mezőhegyesi temetőben lesz.

LÁZÁR Vilmos

Ifjúsági EB Fontainebleau (FRA)

Reinspach Kincső Ifjúsági EB egyéni 40. helyezett!

Reinspach Kincső Tóbanjáró xx nevű lovával díjlovaglásban ...

Bence Balázs ötödik Aachenben!

Eddigi legjobb eredményével, egy ötödik hellyel zárt a kaposvári lovastornász Aachenben. Bence Balázs ezúttal a cseh Landarral vett részt a rangos viadalon, ahol végig ötödik pozícióban versenyzett, így végül ezzel a helyezéssel is zárt erős ellenfelei előtt. Ugyanitt még junior korú klubtársa, Király Ákos 14.-ként fejezte be a versenyt.
A páros mezőnyben volt még magyar érdekeltség Németh Blanka és Pakot Anna révén, akik a szlovák KCM Vaultinghorses Lord hátán végül a 10-ként fejezték be a versenyt.

Rajzpályázat

Sikeres Derby Fesztivál a Kincsem Parkban

3 nap 3 szakág 3 Derby futamát kínálta a Kincsem Park a Derby Fesztiválon. Pénteken az agarak voltak a főszerepben a Laguna – 4. Kincsem Park Agárderbyben. A versenyt az Ügetőszilveszter sztárja Booksy nyerte.

Szombaton a 104. Magyar Ügetőderbyben a négyéves Veronica Fling és Veljko Mazsity győzött. Az idomárhajtónak ez volt pályafutása negyedik Derby sikere. A győztes ló tenyésztője a Kabala Ménes Kft. a tulajdonosa a HICO Versenyistálló.

Vasárnap az angol telivérek voltak a főszereplők. A 14 millió forinttal díjazott versenyt Este fény nyerte Nagy Tamással. A ló tenyésztője és tulajdonosa a Nemzeti Ménes, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, a ló trénere Zala Csaba. A verseny totális magyar sikert hozott, Bábolna Sir Khan 1994-es Derby győzelme óta nem tudott nyerni a klasszikus futamban, míg magyar lovas Kerekes Károly legutóbb 2012-ben győzött a Derbyben.

A Derby tiszteletdíjait dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Nagy István agrár miniszter adta át. A három napos fesztivál kísérő programja a divatmustra és a kalapkészítés volt, emberemlékezet óta ennyi csinos hölgy és elegáns úr nem jelent meg a Kincsem Parkban.

Folytatás szeptember második hétvégéjén a Nemzetközi Lóverseny és Food Truck Shown.

Mezőhegyes a fogathajtósport központja

Nemzeti fogathajtóverseny: július 13-15.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. idén eddig, áprilisban az évadnyitó nemzetközi fogathajtóversenyt, júniusban a Kanca-Mén országos díjugratóversenyt, szakmai elismerés mellett rendezte.

A versenyidény folytatódik. A patinás intézmény július 13-15-én országos fogathajtóverseny házigazdája.

A fogatversenyt 17 kategóriában hirdették meg. A versenyen, a gyermekek, az ifjúsági, a junior és fiatal hajtók mellett az A kategóriás egyes-, kettes- és négyesfogatok (póni és nagyló kategóriában), valamint a B kategóriás kettesfogatok is indulhatnak. Az országos fogathajtó verseny első, pénteki (július 13.) versenynapján a díjhajtást, szombaton a leglátványosabb, a legizgalmasabb versenyszámot, a maratonhajtást, vasárnap az akadályhajtást rendezik.

A versenybizottság elnöke dr. Fejér Barna, tagjai István Péter és Fülöp István. A pályaépítő Zámbó István.

A verseny az 5, 6 és 7 éves lovak számára a mezőhegyesi IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának minősítő fordulója is. A esemény jó lehetőséget kínál az idei világbajnoki felkészüléshez az egyes fogatok számára, akik augusztus 28. – szeptember 2-án, Hollandiában, Kronenburgban állnak starthoz. A gyermek, junior, fiatal fogathajtók Európa-bajnokságra készülnek, melyet augusztus 16–19-én Kisbér-Ászáron rendeznek.

A közönségszórakoztató programok között szerepel ByeAlex és Slepp szombati esti koncertje. A gyerekeket játszóházzal és kézműves foglalkozással várják a szervezők.

Régebbi hírek