Lovaskultúra oktató képzés

Lovaskultúra oktató képzés a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen!

Jelentkezz május 23-ig

Szeptemberben induló évfolyamunkba!

IDÉN IS INDUL LOVASKULTÚRA OKTATÓ KÉPZÉS

Lovas vagy és másoddiplomát szeretnél? Itt a lehetőség: a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem felvételt hirdet diplomával rendelkező lovasok részére lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésre, a 2022/2023-as tanévre.

Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésről

Megújult képzési struktúrával várunk Magyarország legkomplexebb lovas képzésére!

A képzés elsődleges célja a különféle tudományterületeken felsőfokú diplomát szerzett, lovaskultúra iránt érdeklődő szakemberek képzése, ennek eredményeként széles látókörű, minőségi elméleti és gyakorlati tudással rendelkező lovas értelmiségi réteg kinevelése. A megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteik birtokában a végzett szakemberek képesek a lovaskultúra különböző területein (oktatás-nevelés, sport, menedzsment, turizmus, lovas szakértői tevékenység, egyéb szolgáltatás) állami, civil szervezeti, és magánszektorban eredményesen tevékenykedni, a feladatok ellátásához szükséges legújabb ismereteket kreatívan alkalmazni.

• Képzés időtartama: 4 félév
  • Kontaktórák száma: 600, amelyből gyakorlati lovasoktatás és lovaglás 160 óra
  • Képzés formája: levelező, önköltséges
  • Tandíj félévenként: 350.000, melyre részletfizetés, illetve diákhitel igényelhető!
  • Külföldi szakmai gyakorlati lehetőség Erasmus+ pályázat keretében
  • Jelentkezési határidő: 2022. május 23. hétfő
  • Felvételi dátuma: 2022. június 8. szerda, Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület

Felvételi követelmények

1. Felsőfokú végzettséget igazoló diploma bármilyen tudományterületen
    (hagyományos főiskolai vagy egyetemi,  BSc, BA, MSc, MA)
  2. A felvételi vizsga két részből áll: motivációs beszélgetés, A1-es díjlovagló feladat korrekt bemutatása
  3. A gyakorlati vizsga alól mentesül az, akinek rajtengedély vizsgája van, bármelyik olimpiai szakágból
  4. Házi- vagy sportorvos által igazolt, lovagláshoz megfelelő fizikai és egészségi állapot

Jelentkezés a felvételire

Töltsd ki a jelentkezési lapot és küldd el aláírással szkennelve a lovaskultura@tf.hu e-mail címre, vagy postai úton a Lovaskultúra Szakcsoport címére: 1525 Pf. 69, Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Lovassportok Csoport

Tanulj a legjobbaktól

Tuska Pál, Kassai Lajos, Dallos Zsófia – és még megannyi remek lovas szakember!

Tanulj a legjobbaktól, és szerezz lovas másoddiplomát a TE-en!

Győrffy-Villám András, Tuska Pál, Bába András, Pénzes Gábor, Langer Dóra, Varga Kata, Zupán Péter, Páska Ildikó mind mind tanítani fogja a Lovaskultúra oktató szakra jelentkezőket. És ez nem a teljes lista!

• Akkor is érdemes elvégezned a szakot, ha nem a lovazásból szeretnél megélni, hanem “csak” lovas ismereteidet szeretnéd kamatoztatni.
  • De, ha a célod lovas szolgáltató vállalkozás üzemeltetése, akkor jó, ha tudod, hogy ezzel a képesítéssel nem kell külön mezőgazdasági végzettség, hogy földtulajdonos lehess.
  • Nincs szükséged külön OKJ-s lovas túravezetői papírra sem.
  • A felvételi jelentkezési határideje: 2022. május 23.
  • Felvételi tájékoztató: https://www.lovaskultura.net/felveteli/

Felvételi vizsga

• Időpont: 2022. június 08. szerda
  • Helyszín: Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület
  • Ruházat: alkalomhoz illő, normál lovas ruházat (kobak, lovasnadrág, csizma, ing, stb.), de nem kötelező a versenyfelszerelés
  • A felvételi vizsgára a TE lovat biztosít, de igény szerint saját lóval is lehetséges a vizsgát teljesíteni
  • A Simonpusztai NLHE van lehetőség gyakorolni, elérhetőségeik a http://simonpuszta.hu honlapon megtalálhatók
  • Felvételi vizsga díja: 5.000.- Ft (saját lóval 3.000.- Ft), melyet a vizsga megkezdése előtt a helyszínen, készpénzben kérünk rendezni
  • Felvételi vizsgaprogram: A1 Díjlovagló feladat (időtartam kb. 3 perc 30 mp, 20×40 négyszög)

Hagyomány és korszerűség – ez a TE

Testnevelési Egyetem egyike a világ legrégebben alapított felsőoktatási intézményeinek a testkultúra területén. Egyszerre jellemzi a tradíciók megőrzése és az állandó változás, megfelelés a kor követelményeinek, amely a lovas képzéseinkben is visszatükröződik.

Kevés olyan egyetem van a világon, ahol ilyen jól ötvöződik az oktatói karban és a képzésben a sportszakmai gyakorlat és a sporttudomány. Ennek is köszönhető, hogy a TE világszinten a legismertebb és legelismertebb a magyar testkultúrában érintett felsőoktatási intézmények közül.

A TE küldetése az elmúlt 90 esztendő alatt sokat változott és tartalmilag gyarapodott, amelynek eredményeként immár három – OKJ, BSc, és posztgraduális – szinten nyújt lovas sportszakmai képzéseket.

A Testnevelési Egyetem és a továbbképzés céljai

• A testkultúra társadalmilag jelentős területeinek magas szintű művelése,
  • az ezen alapuló és a társadalom igényeinek megfelelő, tudományos ismereteken nyugvó szakemberképzés;
  • valamint  a nemzet érdekeivel összhangban hozzájárulás a népegészségügy aktuális problémáinak megoldásához.

Mindezek a célok a lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésben is irányadónak tekinthetők.

Mely területeken hasznosítható a lovaskultúra oktató végzettség?

1. Sport – lovasoktatás,  edzésvezetés, versenyeztetés
    A Magyar Lovassport Szövetség az edzői regisztrációhoz szükséges szakmai végzettségként ismeri el, valamint az itt végzettek külön vizsga és kötelező továbbképzések nélkül regisztrálhatnak lovasiskolai oktató-futószárazónak.

2. Szabadidő és turizmus
    Rekreációs célú lovas foglalkozások, táborok, lovastúrák szervezése, vezetése. A TE – en végzett szakember lovasturista-csoportokkal kapcsolatos tevékenységeket folytathat a sportképesítésekről szóló rendelet értelmében.

3. Szolgáltatás, létesítményüzemeltetés
    A TE – en végzett hallgató szakmai tevékenységért felelős vezető lehet, akár saját lovas vállalkozásában is a lovas szolgáltatókról szóló rendelet szerint. A lovaskultúra oktató végzettség ezen felül bekerül a termőföldvásárláshoz szükséges végzettségek közé, tehát a szak elvégzése után nem lesz szükséged még egy mezőgazdasági végzettségre is a földvásárláshoz!

4. Oktatás-nevelés
    A lovas szakemberek talán legfontosabb feladata a társadalom mélyebb rétegeihez is eljuttatni a múltunkhoz és hagyományainkhoz igen szorosan kapcsolódó lovaskultúrát. A TE – en végzett szakember lovaskultúrával kapcsolatos tantárgyakat és ismereteket taníthat, akár általános-, közép-, és felsőoktatási intézményekben a köznevelésről szóló törvény értelmében. A Kincsem Nemzeti Lovas Stratégiához kapcsolódó iskolai lovasoktatásban vezető szerepet tölthet be a nálunk végzett hallgató.

5. Kutatás és szaktanácsadás
    TDK, PhD, TE kutatólabor – Ha van egy jó téma, a TE megadja hozzá a szervezeti keretet!

A Testnevelési Egyetemen végzett szakember állami és magánszektorban is keresett szakértő a lovaságazati projektek tervezésében és kivitelezésében.

A fentieken túl a TE-en végzett hallgatók közül néhányan a lovasterápia, a lótenyésztés, és az élsport területein is tevékenykednek. Az ezekhez szükséges speciális képzésekhez is remek alapot, kiegészítést nyújt a lovaskultúra oktató végzettség.

További információk a lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésről

„Miért ne választanád a legjobbat? Legyél Te is TE-es!”

Last modified: 2022-05-03